Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 30 januari 2017 @ 22:43 door Travelboy , 1083 keer bekeken

Aan de hand van de meest uiteenlopende culturele iconen van Beethoven tot Pussy Riot, van James Joyce tot de minirok, en van Dracula tot Lego, ontrafelt schrijver Dimitri Verhulst de Europese identiteit in de nieuwe achtdelige VPRO-reisserie Made in Europe. De documentaireserie, gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Pieter Steinz wordt vanaf 12 februari wekelijks uitgezonden om 20.15 uur op NPO2

 

Ode aan de vrije geest

Made in Europe is gebaseerd op de bestseller van Pieter Steinz, een caleidoscopische reeks essays over honderden culturele iconen uit Europa. Hierbij spitst de serie zich toe op acht grote thema’s die gerelateerd zijn aan vrijheid: Rebellie, Religie, De Vrije Vrouw, Verbeelding, De Duistere Kant, Verlangen, Vernieuwing en Idealen.

 

Made in Europe laat zich daarmee ook bekijken als een ode aan de vrije geest, aan individualiteit en aan de vrije expressie. De iconen, die in een enkel geval al eeuwenoud zijn, worden steeds in relatie met het huidige Europa belicht.

 

Aflevering 1: Rebellie – 12 februari

In de eerste aflevering Rebellie onderzoekt Dimitri Verhulst het verband tussen Socrates, Pippi Langkous, punk en Jacques Brel. Hij reist onder meer naar Athene, de bakermat van de Europese cultuur waar Socrates de autoriteiten bleef bekritiseren. Hij laat zien hoe Jacques Brel het kleinburgerlijke milieu waarin hij opgroeide ontworstelde en niet alleen uitgroeide tot een van de grootste chansonniers, maar later ook een voorbeeld werd voor menig punker. Verhulst praat met leden van de Russische band Pussy Riot die revolteren tegen het bewind van Poetin anno nu en portretteert Zweedse vrouwen en mannen die in Pippi Langkous een leven lang een opstandig rolmodel zien. De geest van Socrates waart nog altijd rond.

  • Aflevering 1: Rebellie – 12 februari
  • Aflevering 2: Religie – 19 februari
  • Aflevering 3: De vrije vrouw – 26 februari
  • Aflevering 4: Verbeelding – 5 maart
  • Aflevering 5: De duistere kant – 12 maart
  • Aflevering 6: Verlangen – 19 maart
  • Aflevering 7: Vernieuwing – 26 maart
  • Aflevering 8: Idealen – 2 april

Made in Europe online

VPRO en Canvas trekken online samen op om met de reisserie Made in Europe het publiek te stimuleren niet alleen in gesprek, maar ook actief aan de slag te laten gaan met eigen culturele passies. Aanvullende programma- en afleveringsinformatie voorafgaand en na afloop van de uitzendingen is te vinden op de site. De hashtag voor social media is #madeineurope.

 

Wie is Dimitri Verhulst

Dimitri Verhulst (1972) werd geboren in Aalst. Hij wordt gezien als een van de grote schrijvers van de Lage Landen. Zijn werk verschijnt in meer dan twintig talen en werd bekroond met verschillende literaire prijzen



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.