Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 09 maart 2017 @ 15:45 door Travelboy , 1077 keer bekeken

Banken moeten uitkijken met welke exploitanten van pinautomaten zij buiten Europa in zee gaan. Daarvoor waarschuwde De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag. De toezichthouder heeft signalen ontvangen dat er partijen zijn in landen als Suriname of Colombia die de apparaten gebruiken voor het witwassen van drugsgeld.

'Verhoogde integriteitsrisico’s'
Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer mensen geld afschrijven via een betaalautomaat in de winkel waarbij het bedrag vervolgens direct contant wordt uitgekeerd vanuit de kassa van de betrokken winkelier. Dergelijke transacties zijn voor Nederlandse banken niet of nauwelijks te controleren. Daarom is het volgens DNB beter geen zaken te doen met exploitanten van die apparaten in landen waar verhoogde integriteitsrisico’s spelen.

 

Omdat het om automaten buiten de EU gaat, geldt hiervoor geen vergunningplicht. DNB hamert er echter op dat opsporingsdiensten wereldwijd dit soort criminaliteit in de gaten houden. Banken worden geacht maatregelen te nemen om te voorkomen dat zij bij dit soort praktijken betrokken raken.

 

Bron - http://kassa.vara.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.