Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 08 mei 2017 @ 00:51 door Travelboy , 1038 keer bekeken


In landen als Indonesië, India en Marokko kun je bijna niet meer over straat zonder aangeklampt te worden door irritante straatverkopers. Tsja, ook zij moeten brood op de plank zien te krijgen. Dit zijn de effectiefste manieren om (on)vriendelijk te bedanken.

 

Omgaan met buitenlandse verkopers en marktkooplui blijft een grijs gebied. Je wilt vriendelijk blijven, maar vaak werkt dit averechts. Ze kunnen je beleefdheid immers interpreteren als interesse. Oordeel zelf of je deze tips bruikbaar vindt. 


Tip 1: Oogcontact
Vermijd oogcontact, zeg niks en loop stevig door. Verkopers spelen immers in op aandacht. Als je die niet geeft, druipen ze hoogstwaarschijnlijk af. 


Tip 2: Taal
Je hoofd schudden sorteert geen effect? Let eens op hoe lokale klanten de verkopers afwijzen. In Mexico gebruiken ze bijvoorbeeld Hoy no (vandaag niet) en in Turkije Yok (stop, houd op). Je zult merken dat het behoorlijk goed werkt. Als je het tóch houdt bij ‘nee’, in de taal van het land, zorg dan dat je niemand direct aanspreekt. 


Tip 3: Praten
Praat terug in het Nederlands en laat geen pauzes vallen, zodat ze er geen speld tussen kunnen krijgen. Wedden dat ze afdruipen en op zoek gaan naar een makkelijkere prooi?


Tip 4: Humor
Ben jij niet op je mondje gevallen? Probeer een verkoper dan terug te pakken - wie de bal kaatst... - door je eigen spullen aan te prijzen voor een belachelijk hoge prijs. Gebruik bijvoorbeeld exact dezelfde woorden als hij om je horloge aan te bieden. 'My friend' doet het overal goed. Vaak kunnen ze er wel om lachen en laten ze je met rust.


Tip 5: Gebaren
Maak handgebaren die erop duiden dat je geen interesse hebt. Houd bijvoorbeeld je hand voor of langs je ogen als je een verkoper passeert. Of beter: houd de palm van je hand preventief naar voren om aan te geven dat je niet bereid bent om te luisteren naar aanbiedingen.


bron: www.columbusmagazine.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.