Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 14 mei 2017 @ 23:32 door Travelboy , 865 keer bekeken

Het is zelden dat we via deze kanalen op iets reageren wat nog “in de lucht hangt” maar dit keer zijn de geruchten en de gevreesde gevolgen wel erg sterk: de Trump administratie zou op het punt staan om laptops en andere elektronische apparatuur volledig uit de cabines te bannen op vluchten uit … heel Europa.

 

 Het was eind maart dat het nieuws insloeg als een bom (slappe poging tot woordspeling maar hey, het is vrijdag): eerst de USA en dan de UK kondigden aan dat op inkomende vluchten vanuit bepaalde landen –allemaal Moslim landen- geen tablets, laptops of spelletjesconsoles meer mochten meegenomen worden in de cabine van het vliegtuig. De regel werd in beide landen met onmiddellijk effect doorgevoerd, en de chaos was compleet.

 

 Radicale Islam groeperingen zouden volgens de Amerikaanse geheime diensten nieuwe mogelijkheden ontdekt hebben om vliegtuigen in volle vlucht neer te halen: explosieven, verstopt in een namaak iPad, die er exact zou uitzien als het echte apparaat. Eerdere pogingen om explosieven te verstoppen in schoenen, hebben ertoe geleid dat elke dag honderdduizenden reizigers bij de security hun schoenen moeten uitdoen.

 

 Toen de Amerikaanse maatregelen gevolgd werden door het UK initiatief, reageerden de meeste landen afwijzend: Nederland “zag geen redenen om gelijkaardige maatregelen te introduceren” en België stelde dat “het geen enkele beslissing zou nemen zonder een akkoord van het European Safety Agency”. Dit agentschap waarschuwde overigens eerder dat het vervoeren van een groot aantal lithium batterijen in de laadruimte, het gevaar op brand zou verhogen.

 

 Vandaag gaan overal de alarmbellen af: volgens Homeland Security Secretary John Kelly zouden er deze week gesprekken plaatsvinden over een eventuele uitbreiding van de ban naar vluchten vanuit heel Europa.

 

 De impact zou enorm zijn: ruwweg 40% van de overzeese bezoekers van de USA komen uit Europa, met een 350 tal transatlantische vluchten.

 

 Nogmaals: voorlopig is er nog geen enkele beslissing genomen. Maar dit is het soort nieuws, dat snel een eigen leven kan gaan leiden. Verwacht je dus als reisadviseur, in leisure maar vooral in business travel, dus maar aan tientallen keren de vraag: Mag ik mijn laptop nog mee nemen op mijn vlucht naar de States?” Het antwoord is: voorlopig nog wel.

 

Bron:  http://travel360benelux.com



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.