Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 20 mei 2017 @ 00:55 door Travelboy , 903 keer bekeken

Over een klein jaar kunnen Netflix-, HBO- en Spotify-abonnees in de hele EU genieten van het Nederlandse aanbod van de streamingdiensten. Dat geldt ook voor betaalde abonnementen op online sportzenders, e-books en games.
 
Rechtenkwesties
Vanwege rechtenkwesties is sommige betaalde content nu niet beschikbaar bij een verblijf in een ander EU-land. Dat gaat vanaf volgend voorjaar veranderen. Het Europees Parlement gaf donderdag in Straatsburg het groene licht hiervoor.
 
Onderhandelingsakkoord
De EU-instellingen hadden in februari al een onderhandelingsakkoord bereikt. Na de formele instemming van de lidstaten hebben aanbieders negen maanden om de veranderingen door te voeren.
 
Geoblocking
Gratis uitzendingen van bijvoorbeeld publieke omroepen vallen er niet onder. Het zogeheten geoblocking voor bepaalde programma’s blijft vooralsnog toegestaan.
 
,,Een erg kleine stap’’
VVD-Europarlementariër Cora van Nieuwenhuizen, een groot voorstander van een vrije Europese digitale markt, spreekt daarom van ,,een erg kleine stap’’. Marietje Schaake (D66) wil dat Europa nu ,,volop aan de bak’’ gaat om dergelijke beperkingen weg te werken.
Niet meer uit te leggen

Volgens Esther de Lange (CDA) maakt de wetgeving duidelijk dat het vrije verkeer van diensten ook geldt voor de digitale interne markt. ,,Het is gewoon niet meer uit te leggen dat een fles wijn makkelijker mee te nemen is in Europa dan je digitale abonnement of sportwedstrijd die je via een streamingdienst hebt gekocht.”
 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.