Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 12 juni 2017 @ 20:13 door Travelboy , 829 keer bekeken

Het is bijna vakantietijd, en daarom waarschuwt het RIVM nog maar eens: zwangere vrouwen die naar een land willen reizen waar het risico hoog is om het zikavirus op te lopen, wordt aangeraden de reis uit te stellen tot na de zwangerschap.

 

Sinds mei 2015 is er een zikavirusuitbraak in Zuid- en Midden-Amerika, inclusief het Caribisch gebied. Een jaar later bereikte het virus ook Zuidoost-Azië. Het virus kan afwijkingen veroorzaken bij kinderen die nog geboren moeten worden.

 

Alert blijven

Volgens het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) blijft alertheid noodzakelijk, ook al is de internationale noodsituatie door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) opgeheven.

 

Het RIVM waarschuwt niet alleen vrouwen die al zwanger zijn, maar ook vrouwen die zwanger willen wórden. Zij zouden de zwangerschap uit moeten stellen tot minimaal een maand na terugkomst.

 

Mannen die in landen zijn geweest met een hoog risico op het zikavirus wordt aangeraden om de twee maanden daarna een condoom te gebruiken.

 

Gevaarlijk voor ongeboren kind:

 

Zika gaat gepaard met onder andere hoge koorts, spierpijn en diarree. De meeste patiënten herstellen zonder ernstige problemen. Zika is wel riskant voor ongeboren baby's. Zwangere vrouwen die het virus oplopen hebben een verhoogde kans op een baby met geboorteafwijkingen, waaronder microcefalie. Daarbij heeft een kindje een te klein hoofd en minder ontwikkelde hersenen.

 

Braziliaanse artsen hebben ontdekt dat het zikavirus bij zwangeren ook doofheid kan veroorzaken bij baby's. Dat blijkt uit een onderzoek onder 70 vrouwen die geïnfecteerd werden met het virus tijdens hun zwangerschap. 6 procent van de kinderen had gehoorverlies.

 

Wat kun je doen tegen zika?

Het virus wordt verspreid door twee muggen. Om besmetting te voorkomen moet je in zika-gebieden maatregelen nemen om niet te worden gestoken, adviseert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Slaap onder een klamboe en smeer jezelf in met DEET of ander anti-muggenspul. Ook seks met iemand die het virus heeft opgelopen wordt afgeraden; zika is seksueel overdraagbaar.

 

In Nederland is de kans op besmetting vrijwel uitgesloten. De mug die het virus verspreidt, komt niet van nature voor in ons land. Besmetting is theoretisch wel mogelijk door seks met iemand die in het buitenland het virus heeft opgelopen.

 

bron: www.rtlnieuws.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.