Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 20 juni 2017 @ 00:00 door Travelboy , 878 keer bekeken

Vakantiegangers die deze zomer een auto willen huren: pas op. Autoverhuursites discrimineren nog steeds op basis van thuisland. Op Schiphol betalen Nederlanders regelmatig fors meer voor hun huurauto dan buitenlanders. Dat blijkt uit onderzoek van deze krant (AD).

 

De prijsverschillen kunnen sterk oplopen. Een Nederlander die via de site van Ryanair een Jaguar huurt, betaalt op Schiphol ruim 310 euro per dag, terwijl een Deen minder dan 230 euro betaalt. Bij kleinere auto’s is het verschil kleiner, maar voor langere huurperiodes loopt het nog steeds flink in de papieren. Wie voor twee dagen een Peugeot 208 wil huren is als Nederlander 35 euro meer kwijt dan als Deen: 150 om 115 euro.

 

De Europese Commissie gaf al in 2014 aan dat het afgelopen moest zijn met dit soort praktijken, en diverse verhuurders gaven toen ook gehoor aan die oproep. Maar verhuurbedrijven als Dollar (een dochter van het Amerikaanse Hertz), Greenmotion, Firefly, Budget en OK Rent a Car gaan er vrolijk mee door, bijvoorbeeld op de vergelijkingssites van Ryanair en Directautohuren.nl.


ZOok krijgen huurders uit verschillende landen soms andere auto’s als goedkoopste optie voorgeschoteld. Zo rolt op afhaallocatie Schiphol meestal de Toyota Aygo als goedkoopste uit de bus (17 euro per dag), maar niet voor Nederlanders, Belgen en inwoners van het Midden-Oosten. Voor hen is de Toyota Yaris ineens de goedkoopste. Die kost hen 20 euro per dag.

 

In een reactie op de onderzoeksresultaten toont een woordvoerder van de Europese Commissie zich zeer ontstemd. ,,Bedrijven mogen verschillende marketingstrategieën gebruiken in verschillende lidstaten, zolang alle Europese klanten er maar aanspraak op kunnen maken. Het is een van de kernwaarden van de Europese Unie dat niemand gediscrimineerd wordt op basis van zijn nationaliteit of woonplaats.”

 

Wisselkoers

Dollar-moeder Hertz verwerpt de kritiek. ,,Prijsvariaties op verschillende websites zijn ingegeven door de lokale marktomstandigheden. We verhinderen klanten van Dollar niet om gebruik te maken van websites waar ze niet hun land van afkomst hoeven in te vullen. We geloven dat we daarmee volledig aan de principes van de Europese markt voldoen.” Ryanair, dat de prijzen via zijn website doorgeeft, schuift de verantwoordelijkheid af op de verhuurbedrijven en op CarTrawler, leverancier van de gegevens.

 

Budget zegt in een reactie het verschil niet te kunnen verklaren. ,,Mogelijk heeft het te maken met wisselkoersverschillen of onderscheid in lokale lasten."

 

In Brussel wordt op dit moment gewerkt aan een wet om deze praktijken uit te bannen. CDA-Europarlementariër Lambert van Nistelrooij is daar erg blij mee. Volgens hem zijn de nationale toezichthouders tekortgeschoten bij het aanpakken van prijsdiscriminatie. ,,We gaan ervan uit dat dit spoedig tot het verleden behoort.”

 

bron: www.ad.nl

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.