Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 12 juli 2017 @ 00:44 door Travelboy , 1113 keer bekeken

- Zoals elk jaar heeft Unesco, de culturele onderafdeling van de VN, ook weer dit jaar een selectie gemaakt uit de talloze aanvragen voor de status van Werelderfgoed. Zeventien plaatsen kregen afgelopen week de felbegeerde status, waaronder de Palestijnse stad Hebron, dit tot groot afgrijzen van de Israëli’s die menen dat de stad meer thuishoort in de joodse geschiedenis dan in de islamitische. Uitverkiezing betekent vaak dat de plek een flinke toestroom van toeristen kan verwachten, ook al zijn sommige plekken daartoe ongeschikt want bijvoorbeeld natuurgebied.

     

    De nieuwe 17 Werelderfgoederen op een rijtje:

     

    Afrodisias (Turkije)

     
      Foto: -
       
       

      De tempel van Afrodite in het zuidwesten van Turkije dateert uit de derde eeuw voor Christus en is vooral bekend vanwege het overvloedige gebruik van marmer die in een naburige mijn gewonnen wordt. Tot het complex behoren tempels, een theater, een agora en twee badhuizen.

       

      Asmara (Eritrea)

       

      De hoofdstad van Eritrea ligt op zo’n 2000 meter hoogte en werd vormgegeven door de Italianen vanaf 1890. Dat resulteerde in een uitzonderlijk voorbeeld van vroeg-modernistische stadsvorming waarin alle architectonische ideeën uit die tijd door de Italianen in het centrum werden verwerkt. De andere, Afrikaanse wijken daaromheen, contrasteren daarmee scherp omdat die juist op geen enkele wijze gepland werden.

       

      Verrijzenis Kathedraal van Zvijasks (Rusland)

       

      De kathedraal maakt deel uit van klooster met dezelfde naam en ligt op het eilandje Zvijasks waar de Wolga, de Svijaga en de Sjoekarivieren bij elkaar komen. Het stadje werd gesticht door Iwan de Verschrikkelijke in 1551 en functioneerde als vooruitgeschoven militaire post van waaruit de verovering van Kazan op de Mongolen en de islamieten plaatsvond.

       

      Grotten en kunst uit de IJstijd in de Schwabische Jura (Duitsland)

       

      De zes grotten deden zo’n 10.000 jaar dienst als woonplaats voor onze voorouders zo’n 43.000 jaar geleden. In de grotten zijn talloze artefacten aangetroffen met afbeeldingen van holenleeuwen, mammoeten, paarden en vee. De gevonden kunstuitingen behoren tot de oudsten ter wereld en geven een goed beeld van de positie en de ontwikkeling van figuratieve kunst over duizenden jaren heen.

       

      Hebron (Palestina)

       

      De oude stad van Hebron wordt gekenmerkt door het gebruik van een lokale kalksteensoort en is een belangrijke pelgrimsplaats voor de drie monotheïstische geloven die geloven dat daar de aartsvader Abraham begraven ligt.

       

      De Stad Yazd (Iran)

       

      Yazd ligt opeen plateau, 370 kilometer ten zuidoosten van Isfahan midden in een woestijn. De stad is gebouwd rond een waterkanalensysteem en heeft zich wonder boven wonder weten te onttrekken aan de modernisatie. Resultaat is een traditionele stad, met traditionele aarden huizen, het qanat systeem van kanalen, traditionele bazars, moskeeën, synagogen en tempels.

       

      Kujataa (Groenland)

       

      Aan de rand van de ijskap van de Noordpool ontstond in de tiende eeuw na Christus een landschap dat getuigt van pogingen om er landbouw te bedrijven, zowel door de Inuit als de Noren afkomstig uit IJsland en Noorwegen.

      Kulangsu (China)

       

      Kulangsu is een klein eilandje in de rivierdelta van de Chiu-lung rivier. In 1903 werd het eilandje de plek waar buitenlanders zich konden vestigen en handel drijven. Het resultaat is een uitzonderlijke culturele fusie waarin allerlei architectonische stijlen uit de hele wereld naast elkaar bestaan.

       

      Mbanza Kongo (Angola)

       

      De stad Mbanza Kongo was de hoofdstad van het koningsrijk Kongo, een van de grootste in zuidelijk Afrika, van de 14-de tot de 19-de eeuw. In de stad is goed de invloed te zijn van de Portugezen, die er als eersten stenen gebouwen neerzetten en het christendom met zich meebrachten.

       

      Het heilige eiland van Okinoshima (Japan)

       

      Tot de dag van vandaag is het heilige eiland van Okinoshima intact gebleven, waardoor het een uitstekend beeld geeft van de veranderingen in de religieuze rituelen vanaf de vierde eeuw na Christus tot nu. De talloze offerandes zijn afkomstig uit de gehele regio, vanaf China, Kora, Zuid-Oost Azië en geven een goed beeld van de onderlinge verbanden uit die tijd.

       

      Taputapuatea (Frans Polynesië)

       

      Taputapuatea maakt onderdeel uit van het Franse Polynesië in de Stille Oceaan en is een van de laatste plekken op aarde waar de mens zich heeft genesteld. Het nieuwe Werelderfgoed beslaat twee valleien, een deel van de lagune, een koraalrif en een deel van de oceaan. Middenin ligt de marae, een plek waar ceremonies plaatsvonden en begrafenisrituelen. Marae zijn overal in Polynesië de plaatsen waar de levenden contact kunnen leggen met hun voorouders.

       

      De mijnen van Tarnowskie Gory (Polen)

       

      De lood-, zilver- en zinkmijnen van Tarnowkie Gory zijn beroemd door hun drie eeuwen oude ondergrondse watersysteem waar het water permanent moest worden opgepompt om ervoor te zorgen dat de mijnen niet onderliepen. Dat water werd getransporteerd naar steden in industrieën in de buurt.

       

      Tempelcomplex van Sambor Prei Kuk (Cambodja)

       

      De archeologische vindplaatsen behorend tot Sambor Prei Kuk (Tempel van de rijkdom van het oerwoud) gaan terug tot de 6-de eeuw na Christus en zijn dus ouder dan de complexen van Angkor. Het beeldhouwwerk uit deze periode en de architectuur werd later gebruikt bij de ontwikkeling van de unieke Khmer stijl uit de Angkor-periode.

       

      Het Lakedistrict (Engeland)

       

      Oorspronkelijk gevormd tijdens de IJstijd staan de dalen in het Lakedistrict nu vooral bekend om hun stenen muren die gebruikt worden om de weilanden voor de schapen af te zetten. Die menselijke activiteit was samen met de talloze idyllische meren, riviertjes, bossen en ruige heuveltoppen een bron van inspiratie voor de latere Romantiek. Schilders, dichters, beeldhouwers, allen putten zij inspiratie uit het Lakedistrict.

       

      Valonga Werf (Brazilië)

       

      Valonga Werd ligt in het hart van Rio de Janeiro en werd gebouwd als doorvoerhacven voor het transport van slaven. Geschat wordt dat zo’n 900.000 slaven via Valango Werf Zuid-Amerika binnenkwamen. Het is de meest belangrijke plaats op het Amerikaanse continent die getuigt van de slavenhandel.

       

      Venetiaanse defensiewerken (Kroatië, Montenegro, Italië)

       

      Vanaf de 15de tot de 17-de eeuw ontstonden overal in de Adriatische Zee vestingwerken opgericht door de Venetianen ter bescherming van hun handelsroutes. De komst van kruit laat zien hoe de militaire architecten hun verdedigingswerken moesten aanpassen aan de moderne oorlogsvoering.

       

      Khomani Landschap (Zuid-Afrika)

       

      Het Khomani landschap ligt aan de grens met Botswana en Namibië in het noorden van Zuid-Afrika en bevat overblijfselen van menselijke activiteit uit het Stenen Tijdperk. Daarnaast heeft het woestijnklimaat het nomadenvolk Khomani gevormd en hun ethnobotanische kennis, cultuurpraktijken en wereldbeeld gevormd.

       

      Het landschap van Dauria (Mongolië)

       

      Gelegen tussen de Russische federatie en Mongolië is het Daurische landschap een voorbeeld van hoe de mens de steppe heeft gebruikt om op te leven. De diverse landschapstypes, grasland, bos, meer en moeras zijn thuisland voor zeldzame vogels.

       

      Los Alerces Park (Argentinië)

       

      Gelegen in het noorden van Patagonië in de Andes is het landschap gevormd door diverse ijstijden waardoor diepe dalen ontstonden door gletsjervorming en kristalheldere meertjes met hun typische lichtblauwe gloed van ijssmeltwater. Het gebied is haast onaangeroerd door de mens is cruciaal voor de bescherming van de laatste overblijfselen van het Patagoonse oerbos.

       

      Qinghai Hoh Xi (China)

       

      Gelegen op het Tibetaanse plateau is Qinghai Hoh Xi het grootste en het hoogste plateau in de wereld. Het uitgebreide gebied van hooggebergte met steppesystemen op meer dan 4500 meter boven zeeniveau resulteert in temperaturen die het hele jaar onder of nabij nul liggen en daardoor een unieke flora en fauna gecreëerd hebben.

       

      Bron: www.telegraaf.nl

       

      Meer info op de site van de Unesco (in het Engels)

      http://whc.unesco.org/en/newproperties



      Reacties

      Er zijn nog geen reacties geplaatst.

      Plaats een reactie

      Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.