Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 04 augustus 2017 @ 00:24 door Travelboy , 942 keer bekeken

In het buitenland betalen is vaak net zo eenvoudig als in Nederland. Toch is het goed om een paar zaken te regelen als u op vakantie gaat. En we geven u graag wat tips mee.

Check de tips:

  1. Gaat u buiten Europa? Wijzig dan uw betaalpasinstellingen van "Europa" naar "Wereld".
  2. Zorg dat u altijd een betaalalternatief bij u heeft naast uw pinpas, bijvoorbeeld een creditcard. 
  3. Bespaar transactiekosten door te pinnen in winkels, hotels of restaurants. 
  4. Liever contant geld? Kies dan voor de lokale munteenheid. Als u kiest voor euro, bent u vrijwel altijd duurder uit.
  5. Weet u de pincode van uw creditcard nog?

1. Voordat u vertrekt, check uw pasinstelling

Standaard staat uw ING Betaalpas ingesteld op gebruik binnen Europa. U kunt dan in heel Europa met uw pas betalen en geld opnemen. Gaat u buiten Europa op vakantie? Pas dan uw profiel aan naar ‘Wereld’. U kunt dat eenvoudig aanpassen via Mijn ING (internetbankieren) of met de Mobiel Bankieren App.

 

Tip! Zet de einddatum niet precies op de dag dat u weer in Europa bent, maar een dag later. Mocht u onverhoopt uw vlucht missen of vertraging hebben, dan kunt u uw pinpas nog steeds gebruiken.

2. Een extra betaalmiddel achter de hand

Tegenwoordig kunt u bijna overal betalen met uw pinpas. Maar die kan beschadigen of gestolen worden en dan wordt het opeens heel onhandig allemaal. Daarom kan het verstandig zijn om een alternatief betaalmiddel mee te nemen naast uw Betaalpas. Bijvoorbeeld een creditcard of een pinpas van een andere bank. Uiteraard bewaart u het alternatieve betaalmiddel op een andere plek dan uw portemonnee.

3. Waar moet u op letten als u betalen in het buitenland?

Bent u binnen de EER-landen en betaalt u in euro's? Dan betaalt u geen extra kosten. Niet met uw pinpas en met uw creditcard ook niet.


Bent u buiten de EER-landen of in een land waar men geen euro's heeft en betaalt u in vreemde valuta? Dan wordt het bedrag verhoogd met de wisselkoers. Bij een betaling met uw pinpas is de koersopslag 1% per transactie en bij een betaling met uw creditcard is de koersopslag 1,75% per transactie.

 

Tip! In veel winkels en restaurants in het buitenland kunt u met uw pinpas betalen. Namelijk op alle plaatsen waar u het Maestro-logo ziet. Als u in winkels, restaurants of hotels pint, dan scheelt u dit niet alleen een bezoek aan een geldautomaat. Maar u heeft ook altijd de juiste valuta op zak en u hoeft niet met grote bedragen over straat. U bespaart ook nog eens transactiekosten en/of de koersopslag, die u wel betaalt als u buiten de EER-landen geld opneemt bij een geldautomaat.

4. Waar moet u op letten als u contant geld opneemt in het buitenland?

Doet u een geldopname in euro's binnen de EER-landen? Dan betaalt u geen extra kosten.
Doet u een geldopname in euro's buiten de EER-landen? Dan betaalt u transactiekosten aan de bank, € 2,25 per pintransactie of € 4,50 bij een creditcardtransactie.


Doet u een geldopname in vreemde valuta? Dan wordt de wisselkoers per transactie verhoogd met een koersopslag. Bij een geldopname met uw pinpas betaalt u € 2,25 per transactie + 1% koersopslag en bij een geldopname met uw creditcard betaalt u € 4,50 per transactie + 1,75% koersopslag.



Het bedrag dat u besteedt in vreemde valuta wordt naar euro's omgerekend. Hiervoor worden de wisselkoersen van MasterCard gebruikt van de voorgaande dag waarop u de transactie heeft gedaan.

 

Tip! Krijgt u bij de geldautomaat de keuze tussen het afrekenen in de lokale munteenheid of euro's? De geldautomaat geeft bijvoorbeeld de keuze "conversion to your home currency"), kies dan voor de lokale munteenheid. U betaalt dan wel de koersopslag en de transactiekosten per geldopname aan ING. Maar als u kiest voor euro's, betaalt u vrijwel altijd meer. De lokale bank hanteert in deze gevallen vaak een hogere omrekenkoers dan ING waardoor u uiteindelijk duurder uit bent. ING heeft voorafgaand aan de transactie geen inzage in de omrekenkoersen van de lokale banken of de extra tarieven die zij kunnen rekenen.

 

Tip!  Sommige buitenlandse banken brengen extra kosten in rekening voor het gebruik van hun geldautomaat. Deze extra kosten staan vermeld in het scherm van de geldautomaat en u moet hier expliciet akkoord voor geven. Wees u hiervan bewust.

5. De pincode van uw creditcard

Als u al een creditcard heeft, weet u dan de bijbehorende pincode nog? Bent u uw pincode vergeten? In Mijn ING kunt u uw pincode nogmaals opvragen. Let op: u ontvangt uw pincode binnen 5 werkdagen per post.

Niet alleen in Noord-Amerika, maar ook binnen Europa wordt bij een creditcardbetaling steeds vaker om de pincode van uw creditcard gevraagd. Bij ING kunt u nu zelf uw pincode kiezen. Handig, want zo kunt u de pincode gemakkelijker onthouden. U kunt uw pincode wijzigen bij elke geldautomaat van ING met een MasterCard logo.

Belangrijk om te weten: veiligheid tijdens uw vakantie

In landen buiten Europa is het risico groter dat uw pasgegevens door criminelen worden gekopieerd (skimming). Uiteraard houdt ING ook de situatie in niet-Europese landen nauwlettend in de gaten. U kunt zelf ook helpen om het risico op misbruik van uw Betaalpas te verkleinen.

  • Verlaag het daglimiet van uw pinpas voor opnames bij geldautomaten. Zo beperkt u het bedrag dat criminelen buit kunnen maken.
  • Laat anderen niet meekijken als u met uw pinpas betaalt of geld opneemt. Dit doet u eenvoudig door uw hand boven de hand te houden waarmee u uw pincode intoetst.
  • Ziet de geldautomaat er verdacht uit, neem dan geen risico en ga naar een andere geldautomaat.
  • Download de Mobiel Bankieren App, dan ziet u al uw uitgaven direct terug en heeft u alle belangrijke telefoonnummers bij de hand.
  • Mocht er toch iets misgaan, bel dan zo snel mogelijk onze Alarmlijn: 020 22 888 00 (7 dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar). Dit nummer vindt u ook in de Mobiel Bankieren App. Heeft u die niet? Sla dan dit nummer voor vertrek op in uw telefoon.

Belangrijk om te weten: beperkingen in het buitenland

U kunt uw Betaalpas gebruiken op betaalpunten met het Maestro-logo. In bepaalde landen hebben banken tijdelijke maatregelen genomen om fraude te voorkomen. Hierdoor kan uw geldopname geweigerd worden, ook als u het gebruik van uw pas correct heeft ingesteld. Dat is dan meestal ook het geval als u een betaalpas heeft van een andere bank. Nederlandse banken hebben hier helaas geen invloed op. Wij adviseren u altijd een alternatief betaalmiddel mee te nemen naast uw Betaalpas. Bijvoorbeeld een creditcard.



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.