Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 16 augustus 2017 @ 17:44 door Travelboy , 971 keer bekeken

Zwemmen met dolfijnen staat op de bucket list van heel wat mensen. Deze fantastische dieren blijven jong en oud tot de verbeelding spreken. Jammer genoeg gebeurt het zwemmen met dolfijnen vaak op een onverantwoorde manier. Daarom vertel ik je waar je op een verantwoordelijke manier kan zwemmen met dolfijnen. Haal je duikmasker en snorkel alvast boven!

 

Eerst moet je voor jezelf beslissen of je met wilde of gevangen dolfijnen wil zwemmen. Eigenlijk is dit een non-beslissing, maar ik zet het toch graag even voor jou op een rijtje.

 

Wanneer je er voor kiest om te zwemmen met “getrainde” (gevangen) dolfijnen, draag je bij aan een verschrikkelijk systeem. Dolfijnen worden vaak in het wild gevangen om daarna doorverkocht te worden aan dolfinaria of andere mariene “pret”parken. Daar moeten deze arme dieren kunstjes opvoeren voor een hoop toeristen, waardoor ze heel veel stress krijgen. Niets is hartverscheurender dan de aanblik van een gevangen dolfijn. Hoe je het ook draait of keert, er bestaat geen enkele manier om op een verantwoorde manier te zwemmen met dolfijnen in gevangenschap.

 

Spijtig genoeg moet ik jullie vertellen dat ik ook zelf zwom met gevangengenomen dolfijnen in Curaçao, en daar heb ik eigenlijk heel erg veel spijt van. Het was ontzettend duur, maar vooral: je merkt gewoon dat de dieren niet gelukkig zijn. Er is niets mooier dan dieren in hun wilde omgeving te mogen bezichtigen, en daarom hoop ik dat jullie uit mijn fout kunnen leren en ervoor kiezen om met wilde dolfijnen te zwemmen.

 

Bovendien is zwemmen met dolfijnen in het wild een ervaring die je moeilijk kan kloppen. Meestal zie je meerdere gewone dolfijnen, langsnuitdolfijnen, grijze dolfijnen of gevlekte dolfijnen, afhankelijk van waar je bent. Elke soort ziet er verschillend uit met zijn eigen unieke en wonderbaarlijke kenmerken.

 

Zwemmen met wilde dolfijnen is mogelijk op verschillende locaties over de hele wereld. Een van de populairste locaties is het wonderbaarlijke Hawaii waar je kunt zwemmen met de actieve en geweldige langsnuitdolfijn. Nieuw-Zeeland is ook een populaire locatie waar je kunt zwemmen met de coole donkergestreepte (of bonte) dolfijn. Ook Australië en Tasmanië en Egypte zijn populaire locaties om te zwemmen met dolfijnen.

 

De Portugese Azoren Archipel heeft ook een grote variëteit aan wilde dolfijnsoorten op elk moment van het jaar. Je kan ook naar bepaalde plekken in de Bahama’s of Caraïben gaan, hoewel vele plekken in de Caraïben voornamelijk zwemmen met getrainde dolfijnen aanbieden. Je kan overigens altijd ter plaatse in duikwinkels informeren of je kan snorkelen met wilde dolfijnen. Het maakt dus niet uit waar je bent, meestal is er altijd wel een verantwoorde en geweldige mogelijkheid om te zwemmen met wilde dolfijnen.

 

In plekken zoals Zanzibar worden wilde dolfijnen eindeloos achterna gezeten met een hele hoop bootjes vol toeristen, wat deze prachtige dieren enorm veel stress oplevert. In Mexico en de Dominicaanse Republiek worden vaak ontmoetingen met dolfijnen aangeboden die ze zelf hebben gevangen of hebben gekocht en getraind. Vermijd dit ten allen koste. Moest je dit toch nog overwegen, denk dan aan de geliefde dolfijn Flipper die uitgebuit wordt. Je kan beter wachten tot je met dolfijnen in het wild kunt zwemmen dan in een zwembad met een gevangen dolfijn te springen.

 

Hoeveel je uiteindelijk betaalt voor het zwemmen met wilde dolfijnen hangt af van waar ergens ter wereld je je bevindt. Als je op een verantwoorde manier met hen wil zwemmen betaal je vaak iets meer, maar dit is hun veiligheid en gezondheid meer dan waard. In de Azoren kan je al zwemmen met wilde dolfijnen voor 85 euro per persoon, in Hawaii betaal je ongeveer 110 euro. Kinderen betalen meestal iets minder en moeten ook minstens vier jaar oud zijn.

 

Vergeet ook niet dat dit nog vele malen goedkoper is dan zwemmen met gevangen genomen dolfijnen! Om minder dan vijftien minuten met Flipper te zwemmen betaal je gemiddeld €250. En daar zijn foto’s nog niet eens bij inbegrepen…

 

Bij wilde dolfijnen krijg je véél meer dolfijnen te zien en mag je met je eigen camera ook foto’s maken.

 

Dolfijnen zijn actieve en gewoonlijk vriendelijke zeezoogdieren, maar net zoals elk wild dier kunnen ze schrikken. Waai dus niet met je armen en probeer ze nooit aan te raken. Dit is niet alleen uit respect voor hen maar ook voor je eigen veiligheid. In bepaalde plaatsen zoals Australië en de Verenigde Staten is het trouwens verboden dolfijnen aan te raken.

 

Zwem ook niet met dolfijnen als je zwanger bent. Zij kunnen de hormonen en de aanwezigheid van een kind en de baarmoeder voelen en “opgewonden” geraken. Zij gebruiken hun sonar en kunnen dus zien wanneer je zwanger bent en nieuwsgierig worden over je buik. Daarom raden bedrijven af (of soms verbieden ze het zelfs) om te zwemmen met dolfijnen als je zwanger bent, voor je eigen veiligheid.

 

Geniet ervan! Deze geweldige schepsels kunnen je lezen als een boek dus daarom is het essentieel kalm te blijven en je te amuseren!

 

Bron: www.checkoutsam.be/zwemmen-met-dolfijnen-op-een-verantwoorde-manier

 

Op deze link (onderaan) vind je ook een aantal aanbieders van verantwoordelijke dolfijnen excursies



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.