Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 26 oktober 2017 @ 00:25 door Travelboy , 1048 keer bekeken

De experts van Lonely Planet zetten de 10 ultieme Best Value-bestemmingen voor 2018 voor je op een rij.

1. Tallinn, Estland

De hoofdstad van Estland is compact, modieus en je krijgt hier écht waar voor je geld. Verken een van de mooiste oude steden van Europa al wandelend, en dus gratis, slaap in budget hostels, pensions of privéhuizen en geniet van het uitzicht over de Baltische Zee en de stad vanaf het platte dak van de Linnahall (een van Tallinn’s beste gratis bezienswaardigheden). De stad, bereikbaar met goedkope vluchten, is geen geheim – maar als je Tallinn even voor jezelf wilt, ga dan naar Kalamaja, een snel ontwikkelende wijk die de Telliskivi Creative City huist. De foodtrucks bieden Instagramwaardige maaltijden die geen gat slaan in je budget.

Kalksteenformaties bij het strand van El Golfo op Lanzarote © Fernando Tatay / Shutterstock

2. Lanzarote, Canarische Eilanden, Spanje

Zelfstandige reizigers gaan steeds vaker naar Lanzarote. Het verblijf, het eten en de autoverhuur is allemaal betaalbaar. Lanzarote blijft toch een heel uniek eiland. Het maanachtige landschap van het Parque Nacional de Timanfaya, de ongerepte stranden van Órzola en de wijnmakerijen van La Geria zijn een beloning voor wie verder kijkt dan een traditionele zon-zee-strandvakantie. Ontdek de nalatenschap van de kunst en architectuur van César Manrique, hike over spectaculaire wandelpaden en geniet van de vergezichten en epische landschappen tijdens een rit over het eiland. 

De Horseshoe Bend is een hoefijzervormige meander van de rivier de Colorado © FilippoBacci / E+
  

3. Arizona, VS

Voor een betaalbaar en toegankelijk avontuur in Arizona overnacht je eerst in een simpel motel, om vervolgens te gaan kamperen en hiken. Bezoek Saguaro National Park op een trip van een dag (of twee) vanuit Tucson. Verderop in Organ Pipe Cactus National Monument hoef je niet te strijden met medebezoekers om het beste uitzicht te krijgen. Het tussenseizoen is ideaal: bezoek van maart tot mei of september tot oktober de South Rim van de Grand Canyon voor koelere temperaturen en minder mensen. Ga in mei of oktober eveneens naar de minder drukbezochte North Rim. Voor de spa’s en golfbanen van Scottsdale zijn juni en augustus de ideale maanden. Het is er dan overdag weliswaar heet, maar tijdens deze warme uren kun je heerlijk ontspannen aan het zwembad. 

De adembenemende stad La Paz © Matyas Rehak / Shutterstock

4. La Paz, Bolivia 

Op een spectaculaire hoogte van 3.660 meter is La Paz een van de steden in Zuid-Amerika waar je het meeste waar voor je geld krijgt en dus lekker kunt blijven hangen. Of je nu wilt acclimatiseren, Spaans wilt leren of gewoon wilt genieten van het kleurrijke leven op de straat en de bijzondere locatie. Budgetbewuste reizigers kunnen rondkomen van minder dan €25 per dag door te eten op onvergetelijke markten en hike- en biketrips te maken. La Paz heeft ook een snelgroeiende, maar betaalbare, luxere scene, belichaamd door fantastische diners bij restaurants als Gustu, opgericht door Noma’s Claus Meyer. Boetiekhotels en hippe koffiezaken schieten als paddenstoelen uit de grond, allemaal met lagere prijzen dan hun equivalenten elders ter wereld. Wees er snel bij: La Paz is een rijzende ster.  

Polen heeft nog meer te bieden dan alleen het prachtige Krakau © Mark_and_Anna_Wilson / Shutterstock
 

5. Polen

Op de een of andere manier lukt het Polen om betaalbaar en relatief weinig bezocht te blijven. Natuurlijk trekt Krakau wel mensenmassa’s, maar je bent hier een stuk minder kwijt om de stad te verkennen dan in Praag of Berlijn. Voorbij Krakau vind je een waslijst aan ondergewaardeerde hoogtepunten: verken in het noorden de herbouwde oude stad en kustlijn van GdaÅ„sk of bewonder de prachtige schoonheid van Lublin, ToruÅ„ en Tarnów tijdens een ontspannen week weg. Als je meer tijd hebt kun je de bergen van Zakopane bedwingen of bizons spotten in BiaÅ‚owieża Nationaal Park. Goedkope trein- en busverbindingen, goed geprijsd eten en bier, én budgetovernachtingen maken het plaatje compleet. 

Een haven vol blauwe vissersboten in Essaouira © Matej Kastelic / 500px
 

6. Essaouira, Marokko

Gek op Marokko, maar ken je Marrakesh nu wel? Wij snappen je. Gelukkig is daar Essaouira, een betaalbare en prachtige stad. De smalle steegjes, traditionele hammams en de medina zijn een waar genot voor de zintuigen. Er staat een lekker windje om te surfen en in de karaktervolle riads kun je goedkoop overnachten, helemaal als je met je gezin of in een groep reist. Bovendien is het eten verrukkelijk, zelfs met een klein budget, en vooral de versgevangen vis is een must. 

De 18de-eeuwse Pulteney Bridge in het historische Bath is slechts één van de bezienswaardigheden voor budget-reizigers © bento42894 / Shutterstock

7. Verenigd Koninkrijk

Het directe resultaat van het EU-referendum in 2016, met Brexit als gevolg, was de daling van de pond ten opzichte van zo goed als elke andere valuta. Goed nieuws voor iedereen die een stedentrip naar Londen wil maken, dat normaal niet echt bepaald een budgetwalhalla is. Profiteer nog meer van de wisselkoers door naar Devon in Cornwall en duurdere steden als Bath, York en Edinburgh te gaan. Houd de ontwikkelingen wel goed in de gaten, hoewel het VK waarschijnlijk voorlopig nog wel even betaalbaar blijft voor internationale bezoekers.  

Een surfer op het water bij Baja, Mexico © Javier Garcia / Shutterstock
 

8. Baja California, Mexico

Het is het op een na langste schiereiland ter wereld, maar voor velen betekent een bezoek aan Baja California nog steeds vooral een uitstapje over de grens vanuit de VS richting Tijuana of Texata. Dit betekent dat er 1.200 kilometer aan relatief onontdekt gebied op je ligt te wachten. Eerlijk is eerlijk, de prijzen zijn hier hoger dan in andere delen van Mexico dankzij de wat afgelegen locatie van Baja, maar het blijft relatief betaalbaar. In het noorden vind je de wijnroute door de Valle de Guadalupe, die op Napa lijkt maar een stuk goedkoper is. Plaatsen als Todos Santos, Loreto, San Ignacio, Mulegé en La Paz zijn authentieke Mexicaanse bestemmingen mét budgetaccommodaties. 

Het langgerekte strand van Jacksonville © TraceRouda / iStockphoto / Getty Images
 

9. Jacksonville, Florida, VS

Jax, zoals de locals het noemen, biedt stranden, surfers, kunst en muziek, maar is internationaal gezien toch relatief onbekend. Jammer, want je kunt er de St Johns River, de Intracoastal Waterway en het grootste stedelijke parksysteem van Amerika ontdekken: te voet, op de fiets of, nog beter, in een kajak. Barbecuetentjes en strandcafés bieden goedkoop eten en een ambachtelijk biertje kost je maar €2,50. Jax heeft ook nog eens de laagste hotelprijzen van heel Florida. 

Geweldig uitzicht over Zhangjiajie Forest Park in Hunan, China © JekLi /Shutterstock
 

10. Hunan, China

Hunan biedt vele hoogtepunten. Je vindt er Zhangjiajie, een zandstenen ravijn met 250 bizarre pieken, en de langste glazen brug ter wereld, die vorig jaar geopend werd. Fenghuang is een prachtige oude stad die over de rivier de Tuo heen hangt. Changsha, de provinciale hoofdstad, is de thuisstad van Mao Zedong. Je hoeft niet veel geld uit te geven in Hunan: budgetmaaltijden en accommodaties kosten je niet meer dan €10 en voor een heerlijk diner in een chic restaurant in Changsha ben je slechts het dubbele kwijt.



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.