Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 14 november 2017 @ 00:14 door Travelboy , 883 keer bekeken

Spanje kent van oudsher veel mooie gebouwen die als parador zijn ingericht. Het zijn vaak kastelen, kloosters of oude Fincas die erg mooi gelegen zijn en het is dan ook een voorrecht om er eens te kunnen logeren. De paradors zijn staatshotels. Logeren in een parador is niet goedkoop maar het is een bijzondere ervaring. Soms zijn er leuke aanbiedingen. De inrichting is vaak luxueus en de kamers zijn ruim en van alle gemakken voorzien. Door te logeren in een parador krijg je inzicht in de plaatselijke geschiedenis die in Spanje natuurlijk roemrijk is.
 
Wat betekent 'parador'?
'Parador' betekent eigenlijk 'herberg'. Al sedert 1926 kennen we de luxe staatshotels in Spanje die gelegen zijn op bijzonder mooie plaatsen. Er wordt veel aandacht geschonken aan de historie van de omgeving waar de parador zich bevindt.
 
Aantal paradores in Spanje
Spanje heeft in totaal 93 paradores. Sommige hiervan zijn moderne gebouwen die recent gebouwd zijn, maar de meeste paradores hebben een geschiedenis en zijn een voorbeeld van historie en rijke Spaanse cultuur. Ze zijn gevestigd in een klooster, kasteel of Paleis. Er zijn een paar paradores gevestigd op Tenerife en er is één parador in de Spaanse enclave Ceuta.
 
Missie van de paradores
-De paradores hebben een missie die luidt als volgt:
-Men wil een hoog gekwalificeerd product aanbieden met oog voor de historie.
-Het toerisme bevorderen
-Regionale gastronomie promoten
-Culturele bestemmingen in beeld brengen
-Onderling wil men elkaar ondersteunen
 
Logeren in een parador in Spanje
Logeren in een parador betekent dat je in een bijzondere omgeving overnacht. De kamers zijn over het algemeen groot en ruim en voorzien van alle gemakken. Tevens heb je de beschikking over een compleet ingerichte badkamer. Moderne voorzieningen zijn aanwezig. Zo hebben de paradores de beschikking over internet en er is een televisietoestel op de kamer met de meest voorkomende Spaanse zenders. Het is heel leuk om een rondreis te maken door Spanje en dan te overnachten in één of meerdere paradores.
 
Amigos de Paradores
Men probeert zoveel mogelijk gasten te krijgen en te behouden om de paradores in stand te kunnen houden. Zo kan men Amigo de Paradores worden. Het is dan mogelijk om in de diverse paradores kortingen te krijgen en je wordt op de hoogte gehouden van de aanbiedingen. Er zijn eind 2017 ruim 600.000 mensen lid van deze groep Amigos.
 
Belangrijke paradores
In de Middeleeuwen leefden in Spanje diverse culturen naast elkaar. We kunnen denken aan de Joden, de Christenen en ook de Arabieren. Er heeft wel een stevige strijd plaatsgevonden tussen de Christenen en de Arabieren maar na die heftige periode was er geruime tijd rust. Uit de bewogen tijden dateren een aantal gebouwen die van belang zijn voor de geschiedenis van Spanje. Daarbij denken we dan aan Cordoba waar de Mezquita een prachtig voorbeeld is van de kunst uit die jaren. Moskee en Christendom zijn hier met elkaar verweven.
 
De Parador van Cordoba
De Parador van Cordoba is iets buiten de stad gelegen en dat maakt het eenvoudig om de stad te bezoeken. De parador is gebouwd op de ruïnes van het zomerpaleis van Abderraman en biedt een schitterend uitzicht over de stad. De inrichting van het hotel is klassiek en de maaltijden worden klaargemaakt op Andalusische wijze.
 
De Parador van Granada
De Parador van Granada is een klooster dat eigenlijk gelegen is binnen de muren van het Alhambra. Het hotel is ingericht in Arabische stijl en in het restaurant worden plaatselijke gerechten geserveerd. Men kan er echter ook voor kiezen om alleen te logeren en in de binnenstad, die op loopafstand ligt, de maaltijden te gebruiken.
 
De Parador van Ronda
De Parador van Ronda is gelegen aan de rand van de rivier die de stad in tweeën splitst. Men kan zo het centrum van de stad in wandelen en vanaf het terras kijk je loodrecht naar beneden. De parador is gevestigd in een historisch gemeentehuis.
 
De Parador van Cazorla
De Parador van Cazorla is hoog gelegen in een prachtig natuurgebied. Oorspronkelijk was dit een oude Finca die geheel is gerestaureerd en uitgebreid. In het gebied rond het hotel kan men eindeloos wandelen. Over de gehele breedte van de parador loopt een groot terras waar je heerlijk kunt genieten van het bijzondere uitzicht op de bergen. Ver verwijderd van alle drukte. De kamers zijn ruim en luxe. Ruime parkeerplaatsen voor de auto op het terrein.
 
De Parador van Toledo
De Parador van Toledo is gelegen buiten de stad. Het voordeel is dat men de drukke stad kan vermijden met de auto. Er is gratis parkeergelegenheid bij het hotel.
 
De Parador van Cuenca
De Parador van Cuenca is gevestigd in een oud klooster. De inrichting is prachtig. Men komt binnen in een prachtige lange gang die gemeubileerd is met klassieke meubelen. De kamers zijn groot en luxueus ingericht. Vanaf de parador heeft men een mooi uitzicht over de hangende huizen boven de rivier. Men kan over de brug wandelen – je moet geen hoogtevrees hebben – en dan zo het centrum van Cuenca bezoeken.
 
De Parador van Léon
De Parador van León is een bijzondere parador. Deze is gelegen in een klooster uit de twaalfde eeuw. Vroeger was dit een pleisterplaats voor pelgrims die op weg waren naar Santiago de Compostella. De parador is schitterend gelegen en gebouwd in barokstijl.
 
Het gaat in het kader van dit artikel te ver om alle 93 paradores te beschrijven. Slechts enige bijzonder gelegen paradores zijn genoemd. Diverse paradores kan men ook vinden in de nabijheid van de Costa's.
 
 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.