Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 06 januari 2018 @ 05:03 door Travelboy , 1073 keer bekeken

In 2018 kun je je zwembroek en duikspullen thuislaten als je naar Malta gaat. Het is namelijk cultuur wat de klok slaat op dit zonovergoten eiland in de Middellandse Zee! De hoofdstad Valletta is uitgeroepen tot de Culturele Hoofdstad van Europa 2018, samen met ons eigen Leeuwarden. Aangezien Valletta best wel klein is, staan heel Malta en het zustereiland Gozo volgend jaar bol van de culturele festiviteiten.

 

Er staan 140 projecten en 400 evenementen op het programma, op het gebied van muziek, dans, theater, film en beeldende kunst. Ongeveer duizend artiesten, schrijvers, ontwerpers, kunstenaars en filmmakers werken eraan mee om Valletta in het zonnetje te zetten. Wij hebben het programma alvast voor je doorgepluisd. Hier staan de hoogtepunten van Valletta Culturele Hoofdstad 2018 op een rij.

 

Opening Valletta 2018

De viering van Culturele Hoofdstad van Europa begint van 14 tot en met 21 januari met een spetterend feest. Overal in Valletta is entertainment te beleven, met rondtrekkende straatartiesten en tentoonstellingen op verschillende plekken in de stad. Er is dans en muziek op de vier grote pleinen van Valletta: St George’s Square, St John’s Square, Castille Square en het gebied rond de Triton-fontein, waar de Catalaanse theatrale groep La Fura dels Baus met openluchtacrobatiek die de grens tussen artiesten en publiek doet vervagen.  Digitale projecties, videokunst en zangkoren geven de Maltese hoofdstad een wonderlijke en magische sfeer.

 

 

Solar Cinema

Van mei tot en met oktober 2018 veranderen talloze plekken op Malta en Gozo in een openluchtbioscoop tijdens Solar Cinema. Je kunt je eigen stoel of kussen meenemen voor het bekijken van korte films, documentaires, animaties en speelfilms. Het filmprogramma draait vooral om de thema’s duurzaamheid en milieu, zoals de openluchtbioscoop ook voor 100 procent door zonne-energie wordt aangedreven. Je kunt zelfs films bekijken op het strand, met hele families of kinderen.

 

Valletta Pageant of the Seas

Op 7 juni 2018 kun je je het beste naar de haven van Valletta begeven voor het spektakel Pageant of the Seas. Het water is dan het decor van wedstrijdraces, demonstraties en bijzondere acts. Inwoners van Malta hebben speciale schepen gebouwd voor de races en er vinden zwemwedstrijden plaats tussen de twee forten die de haven domineren. Na zonsondergang staat de haven een vuurwerk- en lichtshow te wachten.

 

 

Notte Bianca

Dit evenement op 6 oktober 2018 zet Valletta letterlijk in de schijnwerpers. Lokale en internationale artiesten leiden je met live muziek, dans, film en theatervoorstellingen op weg naar de nacht, terwijl musea, historische gebouwen en kunstgalerijen gratis de deuren openstellen voor het publiek. Restaurants en eetkraampjes zijn tot diep in de nacht geopend. Website: www.lejlimdawwal.org

 

Bodies in Urban Spaces

Ook op het gebied van beeldende kunst is er van alles te beleven op Malta. Van 29 juni 2018 tot en met 14 juli is er een speciale editie van The Malta International Arts Festival, maar vermeldenswaardig is ook het project Bodies in Urban Spaces. Op 10 en 11 november 2018 nemen jonge kunstenaars in de badplaats Mellieħa op verschillende tijden van de dag letterlijk de openbare ruimte in beslag door het creëren van ‘obstakels’. Dit zorgt voor zowel irritatie als amusement, is de verwachting, en laat mensen nadenken over de regels, beperkingen en mogelijkheden van de stad.

 

 

City of Humanity

Malta wordt niet direct beschouwd als de bakermat van de opera, maar het project City of Humanity moet daar verandering in brengen. Het is de eerste operacyclus van het land, bedoeld om de Maltese geschiedenis en Maltese taal wat meer onder het voetlicht te brengen. De muziek bestaat uit een mix van traditionele folk, renaissance, barok, songs uit de jaren twintig en dertig en hedendaagse pop. De cyclus bestaat uit drie opera’s, waarvan er twee in november 2018 in première gaan. De derde opera is vanaf 2019 te zien. Kijk voor meer informatie op www.cityofhumanity.org

 

Benieuwd naar het volledige programma van Valletta Culturele Hoofdstad 2018? Kijk dan op de website: www.valletta2018.org



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.