Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 06 augustus 2018 @ 09:44 door Travelboy , 1059 keer bekeken

 

 

Wandelen met leeuwen, zwemmen met dolfijnen of een mooi sieraad van koraal kopen…het is misschien verleidelijk om tijdens je reis te doen, maar achter deze activiteiten schuilt veel Wildlife Crime. Het Wereld Natuur Fonds roept daarom reizigers op om een speciale pledge te ondertekenen en zo de wildlife crime te stoppen.

 

Veel wilde dieren worden bedreigd door Wildlife Crime: ze worden gebruikt voor excursies of gedood voor producten die terecht komen in de illegale handel. Naar schatting gaat er jaarlijks 8 tot 10 miljard euro om in deze business. 

 

Bewustzijn creëren 

'Wildlife Crime is wereldwijd een heel groot probleem en er is geen organisatie die controle uitvoert op de aanbieders van excursies met wilde dieren', zegt Wildlife Crime expert Christiaan van der Hoeven. 'Het begint daarom met bewustzijn creëren bij de reiziger welke illegale praktijken er achter activiteiten met een wild dier of foute souvenirs zitten.’ Het meenemen van souvenirs wordt bij thuiskomst wel goed gereguleerd door de douane en bij twijfel adviseert Christiaan dan ook altijd de douane-app of webpagina te checken of je een product wel of niet mag kopen. 'Maar om echt een verandering in werking te stellen, met name bij activiteiten waarin wilde dieren worden gebruikt om mensen te pleasen, moet je als reiziger zelf zeggen: dit wil ik niet.'

 

Het WNF wil hiermee niet bestaande initiatieven veroordelen, maar de reiziger aansporen om zichzelf goed te informeren over aanbieders van dit soort excursies. 'Het komt neer op het gezonde verstand van de reiziger', zegt Christiaan. 'Als iets er niet betrouwbaar uitziet, dan is het dat waarschijnlijk ook niet.'

 

Do's en Don'ts 

Wil je weten wat je wel en niet kan doen tijdens je reis? Het WNF deelt een aantal do's en don'ts voor een fijne vakantie:

 

Selfies met wilde dieren

Do: maak veel mooie foto’s van de natuur

Don’t: maar maak geen selfie met een tijger (of een ander wild dier zoals een luiaard, lori, koala of zeeschildpad)

 

Deze tijgers worden gefokt voor toeristen. Als ze niet meer nodig zijn, worden ze gedood en komen hun lichaamsdelen terecht in de illegale handel. 

 

Koraal 

Do: ga duiken of snorkelen en geniet van de prachtige kleuren onder water

Don’t: breek geen stukjes koraal af en koop geen sieraden van koraal

 

Als koraal wordt afgebroken, gaat het dood en duurt het jaren voordat het koraal zich heeft hersteld. 

 

Ivoor

Do: koop een leuk cadeau als herinnering aan je vakantie

Don’t: koop geen sieraden die gemaakt zijn van ivoor

 

Olifanten worden gedood voor hun ivoor. Ondanks dat er een verbod is op de internationale handel in ivoor, wordt er nog steeds door criminele bendes op olifanten gejaagd voor hun slagtanden.

 

 

 

Zwemmen met dolfijnen 

Do: ga lekker naar het strand en zwemmen in zee

Don’t: ga niet zwemmen met dolfijnen in gevangenschap

 

Veel dolfijnen worden hiervoor uit het wild gehaald. De dieren die dit al overleven, zitten daarna gevangen in een klein bassin.

 

Haaienvlees

Do: eet lokale gerechten

Don’t: maar eet geen haaienvinnensoep of haaienvlees

 

Haaien worden bedreigd. Jaarlijks worden zo’n 100 miljoen haaien gevangen voor consumptie.

 

Ritje op een olifant

Do: ga olifanten spotten in het wild of bezoek een olifantenweeshuis

Don’t: ga niet rijden op een olifant

 

Olifanten worden als jong illegaal uit het wild weggehaald en de andere olifanten in de kudde worden daarbij vaak gedood. Ze worden op een brute manier getraind om mensen op ze te laten rijden. Berijders houden ze onder controle met scherpe olifanthaken.

 

Plastic soep

Do: een fijne picknick aan het strand en rommel die je tegen komt weggooien.

Don’t: laat geen plastic liggen op het strand en gooi geen rommel in zee.

 

Zeeschildpadden en andere zeedieren stikken in ons plastic afval. In veel landen wordt veel plastic gebruikt, alleen al voor het drinkwater, omdat dat niet, zoals bij ons, uit de kraan komt.

 

Stop Wildlife Crime en teken hier de pledge.

 

Bron: www.lonelyplanet.nl

 

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.