Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 20 augustus 2018 @ 01:08 door Travelboy , 1325 keer bekeken

Wie naar Rusland reist, kiest al snel voor de steden Moskou en Sint-Petersburg. Goed idee, maar Rusland is enorm en heeft veel meer mooie steden voor je in petto. Van Kalinigrad tot Vladivostok, hier Skyscanners gids voor de 10 mooiste steden van Rusland. Om te ontdekken per vliegtuig of misschien wel met de machtige Trans-Siberië Express.

Rusland: visum en praktische informatie

 

Reizen naar Rusland doe je via Moskou en Sint Petersburg, meestal met een goedkoop vliegticket. Om Rusland binnen te komen, heb je een paspoort nodig dat tenminste zes maanden geldig is naast een visum. Een visum krijg je niet als je Rusland ingaat, dat moet je van tevoren regelen. Kijk altijd even op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor actuele informatie.

1. Moskou

 

Rond 1283 werd Moskou opgericht door het Grootvorstendom Moskou. Inmiddels is de stad uitgegroeid tot een fascinerende metropool en de hoofdstad van Rusland. Veel toeristen gaan vooral naar Moskou vanwege het sprookjesachtige Kremlin met de vier kathedralen of naar de beroemde Basiliuskathedraal op het Rode Plein die zeker kan concurreren met de kleurrijkste kerken in de wereld. Maar Moskou biedt, net als andere wereldsteden, veel meer! Begin met de beroemde metro met de rijkelijk versierde stations en wissel je dagen af met musea, restaurants en trendy modewinkels. Moskou staat met stip op nummer 1 als je Rusland voor het eerst bezoekt.

2. Sint-Petersburg

 

De mooiste stad van Rusland wordt Sint-Petersburg ook wel genoemd. Wij kiezen geen partij, maar de stad kan 100% concurreren met de pracht, bezienswaardigheden en culturele geschiedenis van Moskou. Sint-Petersburg – ooit Leningrad en daarna Petrograd genoemd – heeft de Hermitage, een van de grootste musea in de wereld. Naast neoklassieke gebouwen die doen denken aan Parijs, grachten die herinneren aan Venetië, een van de mooiste bibliotheken die je van binnen zult zien ( de Dom Knigi, verdeeld over drie verdiepingen) en weelderige kathedralen. Maar waarom eigenlijk kiezen tussen Moskou en Sint-Petersburg? De twee steden liggen 635 kilometer van elkaar verwijderd en zijn goed verbonden met goedkope vluchten (iets meer dan een uur vliegen) en met een hogesnelheidstrein (een kleine vier uur reizen). Dus plan gewoon beide steden in als je naar Rusland reist!

3. Kazan

 

Bij de samenvloeiing tussen de Wolga en de Kazanka ligt de Russische stad Kazan. Kazan is vooral de hoofdstad van de Tartaarse cultuur en de republiek van Tatarstan of Tartaria. De Tataren of Tartaren zijn een volk dat oorspronkelijk uit Turkije komt, die afstammen van de Mongolen en de Bulgaren van de Wolga die zich er in de achtste eeuw vestigden. Kazan heeft de grootste Tatarengemeenschap in de wereld. Hun culturele trots herken je goed in de stad, je hoort er naast het Russisch ook de bijzondere Tartaarse taal. De belangrijkste bezienswaardigheid van Kazan, naast de prachtige oude stad met karakteristieke houten moskeeën,  is het Kremlin (stadhuis), gebouwd door Ivan de Verschrikkelijke en nu UNESCO-werelderfgoed. Het herbergt de kathedraal van de Annunciatie uit de 16e eeuw, de  Söyembikä Toren – een van de beroemdste, hangende torens in de wereld – en de nieuwe, helderblauwe Qol-Åžärif moskee, gebouwd in 2005. In 2018 was Kazan’ een van de steden van het WK.

 

4. Jekaterinenburg

 

Dit is de vierde stad in de Rusland, kijkend naar het inwonertal: Jekaterinburg. Een stad die je mee terugneemt naar de grote Russische en recente geschiedenis. In de nacht van 16 op 17 juli 1918 werd Tsaar Nicolaas II in Jekaterinburg doodgeschoten samen met zijn familie waaronder de beroemde Anastasia. Na het einde van de Sovjet-Unie werd de grote Kathedraal van het Bloed gebouwd op de plek van de moordpartij. Vandaag de dag is Jekaterinburg een bloeiende Russische metropool die gastheer was tijdens het WK 2018 en wordt beschouwd als de toegangspoort naar Azië.

5. Sochi

 

We gaan naar het zuiden van Rusland, naar de Kaukasus en de Zwarte Zee en komen aan in de levendige Russische stad Sochi (of Sotsji). Het ligt aan de monding van de Russische Federatie aan de Zwarte Zee en is een favoriete toeristische bestemming, ook omdat het een van de weinige plaatsen in Rusland is waar je kunt zwemmen zonder te bevriezen! Veel mensen gaan naar Soči in de zomer om te genieten van de prachtige stranden, het aangename klimaat,  het nachtleven en de gebouwen. In de winter maakt de nabijheid van de bergen van de Kaukasus Sochi tot een belangrijke wintersportplaats. In feite was de Russische stad gastheer van de tweeëntwintigste editie van de Olympische Winterspelen in 2014 net als tijdens het WK 2018. Verderop in het jaar bevestigt het zijn imago als sportstad: op 30 september 2018 wordt er de Formule 1 Grand Prix van Rusland op het Sochi International Street Circuit gehouden.

 

6. Vladivostok

 

Als je Rusland dieper in wilt reizen, denk dan eens aan Vladivostok waar Rusland in feite de Stille Oceaan raakt. Vladivostok ligt niet ver van de grens met China en Korea en is een van de belangrijkste havens van de Russische federatie. Het staat vooral bekend als het aankomststation en eindpunt van de mythische Trans-Siberië Express, de ultieme treinreis die je onder meer door Rusland voert. De Moskou-Vladivostok rit is een van de meest fascinerende en langste ter wereld. Als je in Vladivostok uitstapt, pak dan vooral de kabelbaan om de stad en de baai van bovenaf te bewonderen. Men zegt dat het wel wat lijkt op San Francisco.

7. Kaliningrad

 

Als je een idee wilt krijgen hoe groot Rusland is, bekijk dan de afstand tussen Vladivostok (we zeiden al, bij de Stille Oceaan) naar Kaliningrad: 7300 kilometer. In feite een-zesde van de omtrek van de Aarde. Kaliningrad is een van de meeste Europees aandoende steden van Rusland en erg fascinerend. Het ligt in een exclave of een deel van Russisch grondgebied dat geïsoleerd is van de rest, ingesloten tussen Polen en Litouwen met zicht op de Oostzee. Ooit stond dit gebied onder Duitse heerschappij en behoorde het tot de regio Pruisen en had het de naam Königsberg, geboorteplaats van de beroemde filosoof Kant. Na de oorlog werd het grotendeels herbouwd waardoor het een mix laat zien van Sovjet-architectuur en nieuwe gebouwen die een Russisch-Europese sfeer ademen. In Kaliningrad werd het WK 2018 gespeeld in het nieuwe Arena Baltika.

 

8. Wolgograd

 

Langs de oevers van de Wolga, de langste rivier in Europa, ligt Wolgograd. Opgericht in de 16e eeuw onder de naam Caricyn, later bekend als Stalingrad, de stad van Stalin. Stalingrad is een mijlpaal in de geschiedenis van de wereld van de twintigste eeuw; hier werd gedurende zes lange maanden tussen 1942 en 1943 de slag bij Stalingrad plaats, waarbij het Rode Leger van Stalin het leger van Hitler versloeg en hem dwong zich terug te trekken. Het was de eerste grote nederlaag van Hitler en een die het verloop van de Tweede Wereldoorlog definitief markeerde. De stad was grotendeels verwoest en met die wetenschap mag een bezoek aan het spectaculaire monument, het Standbeeld van Moeder Rusland, dat aan de strijd herinnert niet ontbreken. Vanaf de heuvel krijg je een mooi uitzicht op de stad en de rivier cadeau.

9. Irkoetsk

 

Een van de mooiste steden van Rusland en Siberië is Irkoetsk, sinds de stichting in de 17e eeuw uitgegroeid tot een belangrijk cultureel centrum met veel musea. Als je niet zo van de musea bent, ga er dan naartoe om het natuurwonder van het Baikalmeer. Dit gigantische water met een lengte van 600 kilometer van noord naar zuid, is een van de meest omvangrijke meren in de wereld en het op een na diepste met op sommige plekken 1600 meter onder het wateroppervlakte. De Baikal is een paradijs om per boot te verkennen of te wandelen.

 

10. Niznij Novgorod

We sluiten onze reis door Rusland af in Nižnij Novgorod ook wel bekend als Gorki naar de bekende schrijver die hier werd geboren. Nižnij Novgorod werd opgericht in 1221 en bewaart veel sporen uit het verleden waardoor het een belangrijke stad is om te bezoeken als je geïnteresseerd bent in geschiedenis. Het belangrijkste monument is zeker het Nizhny Novgorod Kremlin met 13 mooie torens en verschillende kerken verdeeld over een gebied van 23 hectare. Mis niet het Pazzo della Banca Statale en het Maksim Gor’kij museum, gewijd aan de beroemdste inwoners van de stad. Nižnij Novgorod ligt op 420 kilometer van Moskou: dus dichtbij naar Russische maatstaven!

 

bron: www.skyscanner.nl/nieuws/reizen-naar-rusland-de-top-10-mooiste-steden

 

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.