Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 08 november 2018 @ 00:06 door Travelboy , 986 keer bekeken

ls je zelf de vlucht en het verblijf boekt heb je veel keuze. En je bent vaak goedkoper uit dan bij een online aanbieder. Het kost wel meer moeite, en je hebt minder garanties. Hoe zit het bijvoorbeeld als de luchtvaartmaatschappij of het hotel failliet gaat?

Prijspeiling 

 

We deden voor 8 identieke stedenreizen een prijspeiling bij de volgende online aanbieders:

  • Cheaptickets
  • D-Reizen
  • Destinia
  • Expedia
  • De Jong Intra
  • Neckermann
  • Stedentrips
  • TUI
  • de Vakantiediscounter
  • Vakantiexperts

We vergeleken de kosten voor een retourvlucht zonder ruimbagage en de prijs voor een kamer met ontbijt in hetzelfde hotel. Uiteraard voor dezelfde reisdata. Behalve naar de prijs zochten we via Skyscanner en Kayak naar de losse prijs van het vliegticket en de hotelkamer.

Minder keuze bij de online aanbieder

    Als je zelf al vergelijkend bij de luchtvaarmaatschappij en het hotel boekt is de keuze eindeloos. Destina en Expedia komen daar het dichtst in de buurt, ze bieden bijna volledige vrijheid. Daarentegen is bij TUI en de Vakantiediscounter amper of geen keuze in vluchttijden of luchtvaartmaatschappijen. Zo konden we niet voor 19 uur naar Barcelona terwijl er heel de dag vluchten vertrekken. 

     

    Diverse aanbieders bieden ondanks de centrale ligging en 40 bestemmingen geen vluchten aan vanaf Rotterdam/Den Haag airport. Evenmin bieden ze allemaal vluchten van goedkope maatschappijen aan. Dat kan flink schelen in prijs.

     

    Zo zou onze citytrip naar New York €500 goedkoper zijn geweest met Norwegian Airlines in verglijking met de aanbiedingen van de online aanbieders. Qua hotels is de keuze soms ook erg beperkt. Al kun je je voorstellen dat aanbieders een selectie maken uit de honderden hotels. Desondanks is 11 hotels in Berlijn en New York - zoals bij Neckermann - wel erg weinig. Zeker als een aantal ook nog mondjesmaat beschikbaar is.

    Grote prijsverschillen

     

    Het kan flink wat moeite kosten om zelf een vlucht en een hotel te zoeken en boeken. Maar je kunt er flink mee besparen. Bij 5 van de 8 stedentrips waren we goedkoper uit door het zelf te regelen en de prijsverschillen waren fors. Zo was dat voor Venetië €418 voordeliger dan bij Stedentrips. Voor Barcelona, Valencia en New York waren Destinia of Expedia nog €7 tot €55 goedkoper.

    Prijs ineens hoger

     

    Het gebeurde vaak dat de prijs in het laatste scherm nog een paart tientjes omhoog schoot. Terwijl bijkomende kosten opgenomen moeten zijn in - of vermeld worden bij - de prijs waarmee een bedrijf adverteert.

     

    Aanbieders melden de toeristenbelasting of resort fees vaak niet, of ze verstoppen de informatie. Alleen De Jong Intra en Expedia doen dit netjes. En dat kan flink schelen. Cheaptickets vermeldt niet dat de verplichte 'resort fees' €19 per nacht zijn. En let bij Destinia op de standaard aangevinkte reisverzekering van 3%. Cheaptickets doet dat voor ruimbagage. Dit kan de prijs met €90 verhogen.

    Garanties

     

    Het nadeel van zelf regelen, is dat je er bij een faillissement of calamiteit alleen voor staat. Bij de meeste aanbieders ben je goed beschermd. De bedrijven zijn aangesloten bij de branchorganisatie ANVR, de Stichting Garantiefonds Reisgelden en het Calamiteitenfonds.

    Goedkoopste

     

    Over de hele linie is Destinia de goedkoopste. Maar deze aanbieder is bij geen van de hiervoor genoemde organisaties aangesloten. Expedia is vaak iets duurder maar biedt daarnaast wel die garanties.

     

    bron: www.consumentenbond.nl



    Reacties

    Er zijn nog geen reacties geplaatst.

    Plaats een reactie

    Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.