Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 16 november 2018 @ 00:36 door Travelboy , 786 keer bekeken

,,Een belasting op attracties? Ik denk dat je dat kunt inzetten om dagjesmensen een bijdrage te laten leveren.” De Amsterdamse wethouder Udo Kock (D66, financiën) denkt aan maatregelen om dagjesmensen te laten betalen voor hun bezoek aan de hoofdstad. Hij zei dit tijdens een debat, georganiseerd door de krant Het Parool en podium De Balie, onder de titel De Stad Waar Alles Kan.

 

Kock werkt al enige tijd aan het veranderen van de toeristenbelasting, waarmee Amsterdam op jaarbasis wel 105 miljoen euro extra wil binnenhalen via toeristen uit binnen- en buitenland. Dat geld gaat vervolgens naar extra handhaving, reiniging en andere maatregelen om de toeristische drukte beter beheersbaar te maken. ,,Als ze toch komen, willen we er wel wat aan verdienen. Dan hebben de Amsterdammers er ook nog wat aan”, aldus de wethouder.

 

Amsterdam trekt per jaar al zo’n 21 miljoen bezoekers. Maar niet alle toeristen betalen momenteel belasting, want ongeveer de helft van die toeristen zijn dagjesmensen. Kock denkt aan maatregelen om ook deze groep – vooral afkomstig uit andere delen van Nederland, Duitsland en België – financieel te laten bijdragen. In De Balie introduceerde hij daarvoor de term attractiebelasting.

 

Volgens hem is zo’n belasting mogelijk, zowel juridisch als uitvoeringstechnisch. ,,Maar dat kan alleen als Amsterdammers ook gaan meebetalen. En daar wil ik graag het gesprek over aangaan.” Tijdens het debat had de wethouder het over een taks van ongeveer 75 eurocent tot 1 euro per verkocht ticket, schrijft Het Parool.

 

Een probleem met het invoeren van zo’n belasting is dat ook Amsterdammers erdoor worden getroffen. Want de stad mag niet zomaar eigen inwoners vrijstellen van een nieuwe belasting, aldus Het Parool. Of en wanneer de belasting op attracties wordt ingevoerd, wil Kock bepalen nadat de dialoog met de stad is afgerond. Ook de gemeenteraad buigt zich nog over de kwestie.

 

bron: www.puuropreis.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.