Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 19 november 2018 @ 00:01 door Travelboy , 823 keer bekeken

Droom jij er ook van om de Aurora Borealis of het Noorderlicht te zien? Skyscanner beantwoordt de belangrijkste vragen over waar en wanneer je het Noorderlicht kunt zien, inclusief tips om de Aurora op te sporen in onder meer Noorwegen, IJsland, Finland en Schotland. Met een beetje geluk, zonder een fortuin uit te geven.

Wat is het Noorderlicht?

 

Het Noorderlicht, ook wel poollicht of Aurora Borealis genoemd, is een lichtverschijnsel dat tijdens koude, heldere winternachten (vooral op hoge breedtegraden en in de wintermaanden) rond de poolcirkel te zien is. Zo kun je het Noorderlicht in IJsland goed zien van november tot en met maart. Er zijn echter geen garanties dat je op Noorderlicht-bestemmingen het verbluffende spektakel ook echt zal zien. Bewolking en een volle maan belemmeren vaak het zicht. Zo magisch als het natuurverschijnsel is, zo bijzonder is ook de onvoorspelbaarheid. Er bestaat een website waar voorspeld wordt wanneer je het Noorderlicht het beste kunt zien: Aurora forecast.

Hoe ontstaat het Noorderlicht?

 

Het Noorderlicht ontstaat door uitbarstingen op de zon, waarbij geladen deeltjes het heelal in worden geslingerd. In de buurt van de Noord- en Zuidpool dringen deze met hoge snelheid de atmosfeer binnen en bevat veel energie, die in de bovenste kilometers van de atmosfeer door botsingen in aanraking komt met zuurstof- en stikstofatomen. Zo ontstaat het bijzondere licht.

 

Maak je klaar voor 10 bestemmingen waar jij het Noorderlicht kunt spotten!

1. Svalbard (Spitsbergen), Noorwegen

 

Svalvard (Spitsbergen) ligt tussen de 74e en 81e breedtegraad, dichtbij de Noordpool. Het is daarmee de noordelijkste toeristische bestemming ter wereld. De kansen om hier het Noorderlicht te zien zijn aanzienlijk in de periode november tot februari. Het moet in ieder geval donker zijn en dat kan op Spitsbergen zelfs al ’s middags zijn. Het helpt ook als het helder is en het niet regent; dat is meestal zo vanaf december.

 

Veel reizigers komen ook naar Spitsbergen om een ander natuurfenomeen te bewonderen: de poolnacht. Tussen medio november en eind januari moet Spitsbergen het zonder daglicht doen. Als je Spitsbergen buiten deze periode bezoekt, dus met daglicht, dan is de kans groot dat je op Spitsbergen walrussen en ijsberen spot. Van januari tot en met juni kun je ook nog wandelen door ijsgrotten zoals die van Tellbreen, 3000 jaar oude, bevroren gangen die juist dan stabiel genoeg zijn door de vrieskou.

 

Hoe kom je er?
Reizen naar Svalbard (Spitsbergen) doe je onder meer via Oslo, om vervolgens richting Longyearbyen te reizen. Dit is de grootste plaats op Spitsbergen en de meest logische uitvalsbasis voor het Noorderlicht.

 

2. Kakslauttanen, Ivalo, Finland

 

In het Kakslauttanen Arctic Resort in het Finse Saariselkä in Fins Lapland kun je het geweldige Noorderlicht zien al liggend in een comfortabele glazen iglo, inclusief sauna en openhaard. Als de lichtshow het laat afweten, dan zijn er genoeg andere activiteiten om je mee te vermaken. Een rendiersafari? Met skiwandelschoenen het nabijgelegen Urho National Park ontdekken? Het kan! Wil je graag een keer deze kant op in de kerstperiode? Het kost je ongeveer een twee uur durend autoritje om bij de Russische grens uit te komen in het dorp van de Kerstman: Korvatunturi. Ook te doen per sledehondentocht, lijkt ons ook niet verkeerd…

 

Hoe kom je er?
De goedkoopste vluchten vanuit Nederland naar Finland zijn naar Tampere, maar dat ligt helemaal in het zuiden van het land waardoor je ook nog kosten kwijt bent aan autohuur. Direct naar het licht vliegen kan ook, naar Ivalo, iets meer dan vijf uur vanaf Helsinki. Als je daar eenmaal bent, huur dan een Aurora Hunter om het Noorderlicht te ervaren. Het hotel Kakkaslautanen ligt op ongeveer 30 minuten rijafstand vanaf Ivalo.

 

3. Jukkasjärvi, Kiruna, Zweden

 

Het dorp Jukkasjärvi in de Zweedse regio Kiruna is de trotse bezitter van het allereerste ijshotel van het land. Vanuit Jukkasjärvi gaan Noorderlicht-tours. Mocht de Aurora het laten afweten, reserveer dan wat tijd voor het Esrange Space Center, waar je de mooie Zweedse sterrenhemels kunt bewonderen. Er zijn ook veel meer goedkopere opties in Kiruna dan het ijshotel – dan kun je en het Noorderlicht zien én nog allerlei andere winteractiviteiten ondernemen, zoals een sneeuwscootersafari.

 

Hoe kom je er?
Het noorden van Zweden is behoorlijk afgelegen, dus je moet naar een goedkoop vliegticket Stockholm vinden en dan het vliegtuig naar Kiruna pakken. Er zijn alternatieve reismogelijkheden, maar het is een enorm lange weg (36 uur!) dus we raden aan om dan (in plaats van vliegen) het magische sneeuwlandschap aan je voorbij te zien trekken met een directe trein vanuit Stockholm (tarieven verschillen per ‘comfort-niveau’, check Zwedens NS voor details). Kiruna ligt op zo’n zeven uur rijden vanaf Noorderlichtspot Ivalo in Finland.

 

4. Noord-Canada

 

De kosten van een langeafstandsvlucht zijn in het geval van Canada een niet te onderschatten factor; Canada is duurder dan andere bestemmingen op deze lijst. Maar de ‘Aurora Oval’ ligt over het grootste deel van het land inclusief de provincies Yukon, Northern Saskatchewan, Northwest Territories, Newfoundland, Nova Scotia en British Columbia. Canadian Geographic heeft een geweldige kaart met Noorderlicht-locaties online gezet en er is een Dark Sky Finder zodat je de perfecte Aurora-spots vindt. Met de juiste omstandigheden, is de kans groot dat je het Noorderlicht in Canada ziet. Daarna kun je de rest van de Canada-vakantie vullen met skiën in resorts, zoals de spectaculaire Whistler Blackcomb in British Columbia. Op ongeveer anderhalf uur rijden richting het zuiden ligt Vancouver, een uitstekende basis als je natuur wilt afwisselen met stad.

 

Hoe kom je er?
Vlieg naar Calgary. Vanaf hier rijd je met een huurauto naar de verschillende Noorderlicht-bestemmingen.

 

5. Schotland en The Highlands, Verenigd Koninkrijk

 

In feite hoef je niet heel ver te reizen om het Noorderlicht te kunnen zien. In februari is de kust van Caithness, in het uiterste noorden van Schotland, een van de beste Aurora-plekken. Ideaal voor diegene met een klein budget! Schotland heeft behoorlijk wat plekken met een dark sky op noordelijke breedtegraden en als de Aurora-voorspellingen gunstig zijn, dan kun je snel een Noorderlicht-reis boeken. Combineer het met winterse avonturen bij Aviemore en het Cairngorms National Park, hoewel je misschien wel door moet reizen naar Glenshee voor een pak sneeuw. Maar ook als de ijslaag verdwijnt, valt er nog genoeg te beleven. Wat te denken van klimmen op de Cairn Gorm berg of fietsen bij Ballater om via de mooiste natuurreservaten uit te komen bij het huis van de Queen in Balmoral? Als je naar de Highlands reist, ga dan naar Aberdeenshire en de Moray Coast, samen met de Cairngorm mountains en Galloway Forest Park – het enige Dark Sky Park in Schotland. Wil je echt stoelen op de eerste rij voor de lichtshow? Ackergill Tower Castle is een klassiek Schots kasteel, vlakbij de kust en ook nog eens een prachtig vijfsterrenhotel (voor een iets ruimer budget).

 

Hoe kom je er?
Vlieg naar Edinburgh of Glasgow en pak een trein naar Aviemore (ongeveer drie uur reistijd vanaf beide steden) of vind een goedkoop vliegticket naar Inverness voor noorderlijker gelegen plaatsen. Of doe als James Bond en rijd over de eenzame wegen van Glencoe als je in Schotland bent, met uiteraard fantastische vergezichten om uit te komen in ‘Aurora-land’.

 

6. Donegal en Derry, Ierland

 

Ook in Ierland heb je een goede kans op een show van Moeder Natuur in de vorm van het Noorderlicht. Het meest noordelijke punt in heel Ierland is in Malin Head in County Donegal. Dit gebied liet enkele jaren geleden al veel Aurora-activiteit zien; in maart 2016 bereikte het Noorderlicht zelfs het zuidelijker gelegen County Cork. Verblijf in het nabijgelegen Inishowen als je een goede uitvalsbasis zoekt voor een paar dagen als Aurora-hunter, het Inishowen Lodge B&B is een aanrader! Ook een idee: het Noorderlicht zien langs de kust van County Antrim, de beroemde Causeway Coast.

 

Hoe kom je er?
Voor het Noorderlicht in Ierland reis je bijvoorbeeld naar Donegal, een paar uur rijden vanaf Inishowen. Derry in Noord-Ierland is nog dichterbij (maar iets duurder) en ligt op ongeveer een uur rijden van het Aurora-dorp.

 

7. Reykjavik, IJsland

 

Misschien wel de meest toegankelijke en betaalbare plek waar je een goede kans maakt om het Noorderlicht te zien: IJsland. Je kunt wachten totdat de Aurora-voorspellingen er goed uitzien en er een last-minute trip van maken, maar dan zullen vluchten duurder uitvallen. Vooral als er een weekend in valt. Je kunt de kosten laag houden door ruim van tevoren te boeken: een retourtje IJsland in januari vanaf Amsterdam is meestal erg goedkoop. Mocht je de Aurora mislopen, dan zijn er genoeg andere geweldige alternatieven op IJsland. Wat te denken van fascinerende geisers, vulkanen en blauwgekleurde ijsformaties? De Blue Lagoon ligt op de weg van hoofdstad Reykjavik naar Keflavík International Airport, hier kom je het hele jaar op stoom voor ongeveer €40 (* online, standaard dagticket). Mis ook niet de Game of Thrones filmlocaties op IJsland!

 

Hoe kom je er?
Dankzij Wow Air kun je makkelijk een goedkope vlucht scoren vanaf Amsterdam naar Reykjavik. Maar, net zoals het levensonderhoud, kunnen de hotels ook behoorlijk prijzig zijn. Toch zijn er zeker betaalbare opties, zoals Alba Guesthouse.

 

Als je ooit nog eens naar Groenland wilde reizen, dan kan dat goed vanuit Reykjavik. Een verre-van-standaard bestemming, maar ook daar kun je het Noorderlicht zien vanaf eind september tot begin april. Check vluchten van Reykjavik naar Nuuk in Groenland.

 

8. Tromsø, Noorwegen

 

Tromsø is een in het noorden gelegen Noorse stad, een goede uitvalsbasis voor het ruige landschap van Lapland. Maak een behoorlijk spectaculaire rit over de fjordachtige top van Noorwegen naar de Noordkaap en bereik wat volgens velen het beste gebied op aarde is om het Noorderlicht te zien. Je kunt ook in Tromsø zelf verblijven om het Noorderlichtfestival in januari en februari mee te maken!

 

Hoe kom je er?
Vanuit Amsterdam vlieg je rechtstreeks naar Tromsø. Januari is een goede maand, want dan staat het Noorderlichtfestival op de agenda. Met muziekoptredens in allerlei stijlen, met als inspiratiebron het Poollicht.

 

9. Shetlandeilanden, Verenigd Koninkrijk

 

De Shetlandeilanden is een eilandenarchipel ten noordoosten van het vasteland van Schotland en ligt op de 60e breedtegraad, net als Kamchatka in Rusland en Nunivak Island in Alaska. Daarmee bieden de Shetlandeilanden genoeg mogelijkheden om het Noorderlicht te zien! Gezien z’n ligging kan het er behoorlijk fris aanvoelen, zelfs wanneer de wind uit het zuiden waait. Het landschap op de eilanden zijn indrukwekkend, het zien van de Aurora is een extra bonus. Ga op Sumburgh Head staan en je bent het vast met ons eens!

 

10. Noorderlicht of Aurora Borealis zien in Nederland

 

In tijden met verhoogde Aurora-activiteit kan het zo zijn dat je niet eens een vliegticket nodig hebt om het Noorderlicht te zien. Als de omstandigheden héél gunstig zijn en er een zonnestorm aan komt, kun je zelfs in Nederland het natuurverschijnsel ervaren! Zoek dan wel een donkere plek op, bijvoorbeeld op Waddeneiland Terschelling (Dark Sky Reserve) of Nationaal Park Lauwersoog (op de nominatielijst voor Dark Sky Reserve). En houd de Aurora-voorspellingen goed in de gaten! Meer informatie vind je hier.

 

bron: www.skyscanner.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.