Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 08 februari 2020 @ 05:08 door Travelboy , 815 keer bekeken

Sinds 1 januari hebben drie Belgische steden nieuwe regels voor hun milieuzone. Antwerpen en Brussel hadden al een ‘lage emissie zone’ en hebben de regels aangescherpt. Gent heeft een nieuwe zone voor het oude stadshart. Antwerpen en Gent versturen nu al boetes voor het overtreden van de nieuwe regels, Brussel waarschuwt nog tot april.

 

Verschillen

 

Meest in het oog vallend verschil is de norm voor personenauto’s die op diesel rijden. Het gewest Brussel is soepeler en laat diesels van 2006 of jonger toe, terwijl Antwerpen en Gent alleen diesels jonger dan september 2009 toelaat. Bovendien geldt voor Gent nog een registratieplicht.

Boetes

 

Ander groot verschil is de hoogte van de boete. In Brussel is dat meteen 350 euro terwijl een overtreder in Gent en Antwerpen 200 euro minder betaalt. Wel wordt een tweede en derde boete in de laatste twee steden binnen een jaar steeds met 100 euro verhoogd. Bij de boete die verstuurd wordt ontvangt de overtreder een formulier om bezwaar te maken. Dat loont als je bijvoorbeeld door een omleiding in de milieuzone terecht bent gekomen. 

Wat doet de ANWB?

 

We hebben in het verleden met succes gepleit voor het opheffen van de registratieplicht in Antwerpen en het gewest Brussel. Voor Gent geldt nog wel een registratieplicht. We willen in gesprek gaan voor het opheffen van deze verplichting, die door veel ANWB-leden fel wordt bekritiseerd. Voorlopig is dit nog niet het geval en kun je je registreren via de website van de stad Gent

 

Voor de Nederlandse milieuzones pleitte de ANWB in het recente verleden voor onderlinge afstemming tussen de steden met een milieuzone. Eind 2020 wordt dit gerealiseerd. Op Europees niveau is dit zeer moeilijk omdat de Europese Commissie geen bevoegdheid heeft om regels hierover te maken. Wel kan de Commissie richtslijnen geven, een soort van vrijwillige standaard. De ANWB probeert met andere Europese clubs deze richtlijnen te beïnvloeden.

 

bron: www.anwb.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.