Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 24 maart 2024 @ 00:06 door Travelboy , 85 keer bekeken

Toen ik een paar jaar geleden verhuisde naar Dortmund, in het Ruhrgebied, zag ik Duitsland vooral als grauw en grijs land en zeker niet als een romantische vakantiebestemming. Maar zoals wel vaker bleek die eerste indruk niet te kloppen. Buiten de ietwat saaie stad waar ik woonde, staat Duitsland namelijk vol met kastelen (zo’n 25.000 in totaal!). Dit zijn mijn favorieten.

 

1. Kasteel Nordkirchen: net over de grens bij Münster

 

    Ik kom graag in Münster, een gezellige studentenstad die niet al te ver over de grens ligt en dus ook vanuit Nederland makkelijk te bereiken is. Een van de mooiste bezienswaardigheden net buiten de stad is Schloss Nordkirchen, een barokke waterburcht die is gebouwd op een eiland. Het kasteel is, net als het omringende park, aangelegd naar Frans model en wordt daarom ook weleens het Westfaalse Versailles genoemd.

     

    schloss nordkirchen bij munster in duitsland vanuit de lucht
     

    CARSTEN STEGER//WIKIMEDIA COMMONS

    Kasteel Nordkirchen heeft qua bouwstijl en allure wel wat weg van het Franse Versailles.

     

     

    2. Burg Hohenzollern: het mooiste kasteel van het Zwarte Woud

     

    Burg Hohenzollern torent uit boven het Zwarte Woud; het kasteel is gelegen op een 885 meter hoge berg. Op deze pittoreske plek werd al in de elfde eeuw een kasteel gebouwd, maar dat werd in 1423 vernietigd. Ook het tweede Hohenzollernkasteel raakte in de loop van de tijd in verval, waardoor er in de negentiende eeuw alleen nog kasteelruïnes over waren. Inmiddels in Hohenzollern in ere hersteld en is het een van de mooiste kastelen van Duitsland.

     

    kasteel hohenzollern in duitsland 
     

    MARTIN RUEGNER//GETTY IMAGES

    Op een 885 meter hoge berg in het Zwarte Woud staat kasteel Hohenzollern
     

     

    3. Schloss Lichtenstein: relatief nieuw kasteel in het zuiden van Duitsland

     

    Schloss Lichtenstein werd gebouwd in 1840 en is daarmee een van de nieuwere kastelen van Duitsland. Maar dat maakt dit bouwwerk in het zuiden van het land niet minder interessant. Via een smalle brug loop je naar de ingang van het slot, dat op een 817 meter hoge rots staat en uitkijkt over het middengebergte Schwäbische Alb.

     

    kasteel lichtenstein in duitsland
     

    SCSTOCK//GETTY IMAGES

    Kasteel Lichtenstein is nog geen tweehonderd jaar oud en ligt in de Schwäbische Alb.
     

    4. Het Reichsburg: kasteel in Cochem

     

    Aan de oevers van de Moezel, in het dorpje Cochem, ligt een van de mooiste kastelen van Duitsland. Tussen de wijngaarden valt je oog direct op het Reichsburgkasteel dat boven het dorp uittorent. Al in de elfde eeuw werd op deze strategische plek aan de Moezel een burcht gebouwd, maar die zou de vele conflicten in de jaren erna niet doorstaan. Het huidige kasteel stamt uit 1868 en werd herbouwd in neogotische stijl.

     

    het kasteel in cochem in duitsland
     

    SCHROPTSCHOP//GETTY IMAGES

    Dit kasteel in Cochem heeft een strategische ligging aan de oevers van de rivier de Moezel.
     

    5. Schloss Heidelberg: het kasteel met het grootste wijnvat van Duitsland

     

    Een stevige klim of ritje met de kabelbaan brengt je naar de poort van Schloss Heidelberg, dat zo’n tachtig meter boven de Altstadt van het gelijknamige dorp ligt. Een van de opvallendste bezienswaardigheden in dit kasteel is het gigantische wijnvat, dat helaas niet meer in gebruik is. Het vat werd in 1751 gebouwd en had destijds een capaciteit van bijna 222.000 liter. In de hoogtijdagen van Schloss Heidelberg vonden in de balzaal, gelegen in de ruimte naast het wijnvat, vaak levendige feesten plaatsen.

     

    het kasteel van heidelberg en het gelijknamige dorp
     

    FREEARTIST//GETTY IMAGES

    Het kasteel en het dorp Heidelberg.

     

    6. Schloss Neuschwanstein: het Disneykasteel van Duitsland

     

    Schloss Neuschwanstein trekt elk jaar miljoenen bezoekers van over de hele wereld, maar koning Ludwig II liet dit kasteel juist bouwen om het publieke leven te ontvluchten. Dit sprookjesachtige slot ligt in de Beierse bergen en diende naar verluidt als inspiratie voor het Disneykasteel uit Doornroosje. Mede daardoor is het nu een van de bekendste en drukst bezochte kastelen van Duitsland.

     

    schloss neuschwanstein in duitsland
     

    DANIELE BISOGNIN//GETTY IMAGES

    Schloss Neuschwanstein zou hebben gediend als inspiratie voor Walt Disney.
     

    7. Burg Eltz: sprookjeskasteel in de Eiffel

     

    Ook de fotogenieke Burg Eltz zou niet misstaan in een sprookjesfilm. Dit middeleeuwse kasteel ligt weggestopt tussen de groene bossen in de Eifel en is al honderden jaren in bezit van de familie Eltz. Een van de hoogtepunten van een tour door Burg Eltz is de wapen- en schatkamer, waar meer dan vijfhonderd historische schatten worden tentoongesteld.

     

    burg eltz in duitsland
     

    JOHN WANG//GETTY IMAGES

    Burg Eltz ligt verstopt tussen de bossen van de Eifel
     
     
    Lees ook:



    Reacties

    Er zijn nog geen reacties geplaatst.

    Plaats een reactie

    Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.