Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 18 maart 2020 @ 00:00 door Travelboy , 829 keer bekeken

We zitten allemaal midden in een verplichte staycation: thuisblijven en zo min mogelijk sociaal contact. Met deze tips maak je er het beste van!
 

Nu iedereen door het Corona-virus zoveel mogelijk verplicht thuis moet werken en überhaupt thuis moet blijven, hebben we ineens zeeën van tijd over. Want: geen reistijd en amper sociale activiteiten. Normaal gesproken zou ik zeggen: plan je volgende vakantie! Maar in deze onzekere periode voelt dat allesbehalve goed. Maar wat kun je in plaats daarvan wél doen om die relaxte vakantie vibes er een beetje in te krijgen? Ik geef je 5 tips voor je verplichte staycation!

1. Kijk reisseries

 

Die zijn er genoeg! Hoewel velen om mij heen groot fan zijn van documentaires, heb ik er zelf vaak het geduld niet voor. In deze tijd, waar een beetje afleiding alleen maar heel fijn is, vind ik het nóg lekkerder om me helemaal kwijt te raken in een serie die ergens anders ter wereld afspeelt. Een serie met een verhaal dat totaal niet over reizen gaat, maar waar je tegelijkertijd wel veel van een land ziet (en soms wat van een cultuur meekrijgt).

Een paar tips:

  • Groot-Brittannie: Peaky Blinders, The Crown (beiden Netflix)
  • VS: Virgin River, Gilmore Girls, Chesapeake Shores (allemaal Netflix)
  • Filipijnen: Expeditie Robinson (Videoland)
  • Scandinavie: The Bridge, Rita (beiden Netflix)

 

2. Lees reisboeken

 

En dan bedoel ik niet de reisboeken die specifiek informatie over een bestemming geven. In dit geval zou ik je aanraden om je te verliezen in een verhaal die op een bepaalde plek afspeelt. Eigenlijk net als bij de bovenstaande films gaat het hier totaal niet om de bestemming zelf, maar is het een mooie bijkomstigheid.

Een paar tips:

De Zeven Zusters-reeks
Er zijn inmiddels zes boeken van ieder zo’n 500 pagina’s, dus je bent wel even zoet. Laat je niet door de covers misleiden: in plaats van dat het een foute bouqettereeks is, staat hier in elk boek een geadopteerde zus centraal die op zoek gaat naar haar afkomst. Zo speelt deel 1 grotendeels af in Brazilië en Parijs, deel 2 in Noorwegen en deel 3 in het Verenigd Koninkrijk. Geloof me: je raakt zo verslaafd aan deze boeken dat je maar door blijft lezen (guilty). Bekijk hier alle boeken.

Linda van Rijn
Ben je meer van thrillers? Dan zijn de talloze boeken van Linda van Rijn iets voor jou. Elk boek dat ze heeft geschreven speelt zich namelijk af op een vakantiebestemming. Dichtbij én ver weg. In Blue Curaçao is dat Curaçao, Zoutelande gaat over Zeeland en Villa Toscane speelt zich af in Toscane, om maar een paar voorbeelden te noemen. Klik hier voor een overzicht van al haar boeken.

Suzanne Vermeer
Suzanne Vermeer, dat eigen pseudoniem stond voor de inmiddels overleden Paul Goeken, heeft ook veel boeken geschreven waar reizen een hoofdrol speelde. Klik hier voor een overzicht van al haar boeken.

Bestel ze vooral als ebook: is niet alleen goedkoper, je kan ook gelijk beginnen met lezen. En het scheelt de postbode weer een extra ritje. 

 

3. Kook je favoriete buitenlandse gerecht(en)

 

Dat dit vanuit mij komt, zal de meeste mensen in mijn inner circle verbazen (ik heb een hekel aan koken). Maar als je een beetje beschikt over keukenvingers, dan is dit volgens mij een ideale manier om je reisherinneringen weer een beetje op te halen. Haal een van je kookboeken uit de kast en ga op zoek naar een maaltje waar je op reis onwijs van hebt genoten. Op dit moment zou ik er veel voor over hebben om daadwerkelijk plezier te hebben in het maken van een zelfgemaakte Pad Thai of spekkoek.

Misschien moet ik Thijs maar lief aankijken…

Nee, zonder dollen: maak een lijstje, ga naar de supermarkt en haal datgene wat nodig is om je recept te maken. Heb je nog geen idee wat je wil maken of kun je wel wat inspiratie gebruiken? Het kookboek ‘Reishonger’ van Sabine Koning staat vol met recepten uit de hele wereld. Ook de boeken van Miljuschka Witzenhausen zijn een aanrader: Miljuschka’s food trucks en Miljuschka’s Streetfood Vietnam.

En is het eenmaal klaar? Maak er dan een uitgebreide dinersessie van!

 

4. Ga voor een thema-avond

 

Nog een stapje verder dan alleen je favoriete buitenlandse gerecht maken? Maak er een volledige avond of – doe eens gek – dag van. Thailand-avond? Zoek naar muziek van daar op Spotify, haal je foto’s van toen erbij, koop een Singha-biertje of twee (als je die kan vinden) en zet vervolgens een film op die met Thailand te maken heeft. Ga je voor The Beach? The Hangover II? Of, mijn persoonlijke favoriet: Bridget Jones: The Edge of Reason?

 

5. Relaxen ten top

 

Niet op de bank, maar in je badkamer. Haal je scrub weer eens tevoorschijn, zoek naar dat ene masker wat je al veel te lang geleden een keer hebt gekregen en masseer je partner of huisgenoot eens (en andersom: laat je ook vooral masseren). Steek wat (geur)kaarsen aan. Sta extra lang onder de douche met een fijne playlist aan of kijk je reisfilm in bad. Want ja: als je niet naar de sauna of massagesalon mag, dan moet je er thuis het beste van maken.

 

bron: www.reisdoc.nl

 

zie ook: Netflix reizen: 30x de leukste series, films en documentaires!

 

Lonely Planet: Met deze reisfilms en -series ga je je thuis niet vervelen



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.