Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 04 december 2020 @ 00:03 door Travelboy , 694 keer bekeken

Nederlandse wintersporters kunnen in de kerstvakantie definitief niet naar Oostenrijk om te skiën. Dat is het gevolg van de maatregelen die de Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz woensdag bekendmaakte. Hij lijkt hiermee gezwicht voor druk van andere Europese landen, waaronder Duitsland.

 

De skigebieden van Oostenrijk gaan weliswaar op 24 december open, maar dat is alleen voor lokale inwoners. Hotels, restaurants en andere accommodaties mogen pas op 7 januari hun deuren openen. Zonder mogelijkheden om te overnachten, wordt het voor buitenlanders in de praktijk onmogelijk om in de kerstvakantie naar Oostenrijk te gaan.

 

Bovendien stelt Oostenrijk een quarantaineplicht van tien dagen in voor alle bezoekers uit risicogebieden. Met risicogebieden worden landen bedoeld waar het aantal besmettingen hoger is dan 100 per 100.000 inwoners in de voorgaande 14 dagen.

 

Aanvankelijk stelden Oostenrijk en Zwitserland dat buitenlanders in de kerstvakantie gewoon welkom waren voor een skivakantie. Dat is niet verwonderlijk, want het economisch belang van deze twee landen is het grootst. Veel restaurants, hotels en skiliften realiseren in de kerstvakantie 25 tot 30 procent van hun winteromzet.

 

Tegenover Oostenrijk en Zwitserland stonden Duitsland, Frankrijk en Italië, die het skiseizoen pas in januari willen laten beginnen, indien mogelijk. Kurz stelde recent nog dat hij zich de wet niet voorschrijven.

 

Volgens de Duitse omroep ARD komt Kurz met zijn maatregelen alsnog tegemoet aan druk van de drie buurlanden. Vooral de Duitse bondskanselier Angela Merkel zou druk hebben uitgeoefend. Door vanaf 24 december wel skiën voor lokale dagjesmensen toe te staan, kan hij zijn gezicht redden.

 

Tijdens zijn persconferentie herhaalde Kurz woensdag nogmaals dat skiën een individuele sport is die in de buitenlucht plaatsvindt, waar je weinig anderen tegenkomt. Bovendien heeft Oostenrijk veel geïnvesteerd in hygiënemaatregelen.

 

Zwitserland houdt ondertussen voet bij stuk en wil in de kerstvakantie gewoon buitenlandse wintersporters ontvangen.

 

Het Alpenland heeft eerder laten weten dat de capaciteit van de skiliften enigszins wordt beperkt.. Ook de Zwitsers benadrukken dat skiën zelf niet gevaarlijk is. Wel heeft Zwitserland maatregelen genomen om de risico’s rond de après-ski te beperken. Deze verschillen per kanton, maar in de praktijk betekent het dat restaurants en bars een gelimiteerd aantal mensen toelaten of hun deuren bijtijds sluiten.

 

bron: www.travmagazine.nl

 

Bekijk hier het reisadvies van Zwitserland



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.