Blog
Geplaatst op zaterdag 26 oktober 2024 @ 00:01 door Travelboy , 48 keer bekeken
In een tijd waarin veel landen op gespannen voet met elkaar leven, is veiligheid op reis des te belangrijker. Maar waar kun je nou nog wél veilig naar toe? Dat antwoord komt van Berkshire Hathaway Travel Protection, die voor het tiende jaar de veiligste landen ter wereld op een rij heeft gezet. Wil jij zorgeloos op reis, dan zijn dit de bestemmingen waar je naartoe wilt! (Hint: je kunt ook thuisblijven.)
Waar Zweden vorig jaar nog buiten de lijst viel op een twintigste plek, stijgt het Scandinavische land dit jaar naar de vijftiende plaats. Dat is vooral te danken aan de verbeteringen in veiligheid en levenskwaliteit. Sterker nog, Zweden kent een lager moordcijfer dan Nieuw-Zeeland (die op plaats zes staat) en heeft volgens GeoSure Global enkele van de veiligste steden van Europa. Orebro, Vasteras en Uppsala kwamen als vierde, vijfde en zevende binnen op GeoSure's lijst van veiligste steden. En ook de vrouwelijke respondenten van BHTP’s onderzoek vinden Zweden een van de veiligste landen ter wereld.
Op plek veertien vinden we ons eigen land, dat een flinke dip maakt van de vijfde naar de veertiende positie. De daling is vooral te wijten aan een stijging van de criminaliteit in stedelijke gebieden. Daarentegen is het aantal moorden ‘microscopisch laag’ en staat Nederland op plek achttien van de Global Peace index. We worden ook geroemd om onze talenknobbel: een Engelssprekende is nooit ver weg en je kunt met vrijwel elke Nederlander een basaal gesprek in het Engels voeren.
Groot-Brittannië maakt eveneens een snoekduik van de zesde naar de dertiende plek. Volgens de World Population Review behoren de criminaliteitscijfers in het Verenigd Koninkrijk tot de laagste ter wereld. Toch kan de reisveiligheid van buurt tot buurt sterk verschillen. In Londen bijvoorbeeld variëren de GeoSure-veiligheidsbeoordelingen van 86 in Ladbroke Grove tot 70 in Queensway.
Spanje maakt een sprong van veertiende naar twaalfde plaats. Het Europese land is kosmopolitisch, gewend aan zware toeristische druk en weet hoe het drukke plaatsen veilig en (enigszins) gezond moet houden. Wel staat het toerisme in grote steden onder druk: zo wil Barcelona het verhuren van vakantiewoningen uitfaseren en beperkingen opleggen aan toeristen. Dit zou verspreiding van toeristen over andere delen van het land kunnen stimuleren, maar als daar minder toeristische infrastructuur is, brengt dat zekere veiligheidsrisico’s met zich mee.
Portugal zakt van de zevende naar de elfde plek. Het land lijkt qua allure en veiligheid op Spanje, maar er zijn aanzienlijk minder toeristen waardoor er ook minder op toeristen gerichte criminaliteit is. Wel kampt het land in de zomer vaak met bosbranden en zijn er vaker inbraken omdat toeristen vergeten de ramen op slot te doen.
Denemarken zakt van plek acht naar plek tien door een lichte stijging in kleine criminaliteit in stedelijke gebieden. Desondanks is het land een veilige bestemming met een sterk sociaal vangnet en uitstekende gezondheidszorg. Het typische Deense hygge - saamhorigheid, ontspanning en eenvoudige genoegens - is de drijvende kracht achter een groot deel van de samenleving en resulteert in een warme, gastvrije plek voor reizigers.
Japan stijgt naar van plek twaalf naar plek negen en is daarmee het veiligste land in Azië. Het land is de uitzondering op de regel dat alleen dunbevolkte landen veilig zijn. Het land staat in de top vijftig in bevolkingsdichtheid en heeft het twaalfde laagste moordcijfer ter wereld. Japan maakt een stijgende trend door op het gebied van veiligheid. Dat is mede te danken aan het feit dat meer mensen Engels spreken en dus reizigers kunnen helpen die verdwaald zijn of hulp nodig hebben.
Hoewel ook Noorwegen een flinke daling doormaakt van plek drie naar plek acht, blijft het land stevig verankderd in de top tien, mede door de kwaliteit van leven, het veilige transportsysteem en de lage criminaliteit. Grote delen van het land zijn onbevolkt, terwijl Oslo misschien wel de veiligste hoofdstad van Europa is.
Duitsland maakt een flinke stijging van plek achttien naar plek zeven. Het land wordt dan ook omschreven als ‘ordelijk en goed geleid’. Het weet goed om te gaan met de grote toestroom aan toeristen. De steden scoren hoog in veiligheid onder reizigers en het platteland is zelfs nog veiliger.
Nieuw-Zeeland maakt een grote comeback van de elfde naar de zesde plek. Het feit dat vrijwel elke reiziger z’n reis lang van tevoren moet plannen, zorgt voor een gebrek aan ‘toevallige bezoekers’ en daarmee is ook het aantal toevallige misdrijven minimaal. Als reiziger moet je wel oppassen per ongeluk bepaald voedsel in je koffer mee te nemen. Je kunt op een boete van maar liefst vierhonderd Nieuw-Zeelandse dollar meenemen als je zaken als honing, vers fruit, zaden of planten niet aangeeft. Ook inheemse flora of fauna het land uitnemen kan je duur komen te staan.
Zwitserland zakt dit jaar uit de top drie en moet z’n tweede plek inruilen voor een vijfde plaats. Het land staat bekend om zijn politieke stabiliteit, efficiënte openbare diensten en topgezondheidszorg. De belangrijkste steden - Basel, Bern, Genève en Zürich – scoren in GeoSure Global's ranglijst van steden 85% tot 90% veilig op alle fronten behalve diefstal, maar zelfs daar liggen de scores ver boven het gemiddelde.
Ierland blijft standvastig op de vierde plek, wat mede te danken is aan de goede gezondheidszorg en de sterke focus op toeristveiligheid. De Ierse gastvrijheid en het rustige plattelandsleven maken het een veilige en populaire bestemming, zowel voor stad- als natuurliefhebbers. Wel moet je opletten dat het verkeer links rijdt en dat de wegen behoorlijk smal kunnen zijn.
Canada heeft z’n toppositie moeten inleveren en zakte van de eerste naar de derde plaats. Het land blijft geliefd om zijn veilige steden, prachtige natuur en uitstekend georganiseerde gezondheidszorg. Het staat op de negende plaats van landen met de laagste bevolkingsdichtheid ter wereld. Het is dan ook moeilijk om criminaliteit te hebben als er geen slachtoffers of daders zijn. Het grootste gevaar schuilt hem in een toevallige encounter met wilde dieren: dit is het land van beren, wolven, elanden en orka’s – om er maar een paar te noemen.
Australië maakt een flinke sprong van de tiende naar de tweede positie, dankzij een solide gezondheidszorg en robuuste infrastructuur. Er zijn meerdere initiatieven gelanceerd om de veiligheid in populaire toeristische regio's te waarborgen. Criminaliteit in het land is laag; het land ligt ver van andere landen en iedereen heeft waarschijnlijk een gedegen reden om er te zijn. Net als in Canada heb je meer te vrezen van de wilde dieren; van kwallen, krokodillen en haaien tot giftige slangen en insecten.
Ook IJsland maakte een opvallende stijging door, van de negende naar de eerste plaats. Dat is met name te danken aan de extreem lage criminaliteitscijfers, politieke stabiliteit en een betrouwbaar gezondheidssysteem. Het land kent één hoofdweg en die is nooit druk, dus er gebeuren maar weinig verkeersongelukken. Je hebt meer kans om te maken te krijgen met een vulkaanuitbarsting, maar gelukkig vallen daar ook zelden tot nooit doden bij. De natuurlijke schoonheid van IJsland trekt steeds meer bezoekers, maar ondanks de stijgende toeristenaantallen blijft het een van de veiligste bestemmingen ter wereld.
Hoewel veiligheid over het algemeen een stabiele factor lijkt, zijn er dit jaartoch een aantal opvallende aardverschuivingen op te merken. Zo stootte IJsland Noorwegen van de troon, terwijl Nieuw-Zeeland z’n plek op zes wist te heroveren. Zowel Groot-Brittannië als Nederland vielen dit jaar buiten de top tien en Brazilië, dat vorig jaar nog een sterke stijging doormaakte van de 42e naar de vijftiende plaats, zakte dit jaar terug naar plek 36. Het is duidelijk dat westerse landen over het algemeen als het meest veilig worden gezien, met hoge scores voor Noord-Europa, Canada en Oceanië.
bron: www.columbusmagazine.nl
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.