Blog
Geplaatst op donderdag 15 augustus 2013 @ 01:00 door Travelboy , 1630 keer bekeken
Als je een rugzak wil kopen om mee op vakantie te gaan, moet je goed nadenken over wat je precies nodig hebt voor jouw soort reis. In deze video bespreken we een paar aandachtspunten. En als je 'm eenmaal hebt, hoe moet je de rugzak dan inpakken? In dit artikel zetten we enkele tips op een rij.
RED CLUB: bekijk de video op de site van Tros Radar
Backpack of travelpack?
Bedenk goed wat voor rugzak je nodig hebt voor je reis. Als je veel met je rugzak op je rug gaat lopen, bijvoorbeeld tijdens trektochten, wil je dat deze zo comfortabel mogelijk zit. Een backpack ligt dan voor de hand. Wil je de rugzak meer als een reiskoffer gebruiken en de draagbanden kunnen wegritsen, dan heb je een travelpack nodig.
Backpack afstellen
Sommige travelpacks en de meeste backpacks kun je op je eigen lichaam aanpassen. Zorg dat je dit van tevoren goed doet, want een verkeerd afgestelde backpack kan onnodig oncomfortabel zijn. Laat je hierover, indien nodig, voorlichten in de outdoor-winkel.
Zwaarste spullen op heupen en tegen rug
Een belangrijk verschil tussen een gewone rugzak en een (trekking-)backpack is dat een backpack behalve schouderbanden ook een grote, stevige heupband heeft. Hierdoor hangt het gewicht niet alleen aan je schouders maar duwt het ook (vooral) op je heupen.
Het is daarom het meest comfortabel als het meeste gewicht op je heupen terecht komt. Dit doe je door zware spullen zo dicht mogelijk tegen je onderrug aan te dragen (zodat je niet het gevoel krijgt dat je achterover wordt getrokken). Stop deze dus onderin in het hoofdvak, tegen de rugwand aan. Het onderste vak (dit is vrijwel altjd een apart compartiment) vul je met bijvoorbeeld je slaapzak en/of andere lichte spullen.
Denk aan je balans
Verdeel het gewicht zoveel mogelijk over de linker- en rechterkant van je backpack. Zo komt er niet te veel druk aan slechts een kant van je lichaam.
Test je evenwicht altijd even uit voor je aan acrobatische toeren begint, zoals klimmen of skiën.
Hoe zwaar 'mag' je backpack zijn?
Het maximale gewicht van je backpack hangt in de eerste plaats van jezelf af. Sommige mensen vinden 15 kilo al te zwaar, terwijl anderen fluitend met 20 kilo rondlopen. Stem het gewicht af op wat je prettig vindt, maar ook op de manier waarop je gaat reizen.
Reis je met het openbaar vervoer, lopend en/of fietsend, dan is het zaak om zo min mogelijk ballast bij je te hebben. Stap je vanuit het vliegtuig meteen over in een huurauto, dan doet het gewicht er veel minder toe. Misschien neem je dan zelfs meerdere tassen mee.
Houd er wel rekening mee dat vliegtuigmaatschappijen je meestal maar twintig kilogram bagage laten inchecken. Daarboven moet je bijbetalen. Er zijn uitzonderingen; check dit dus goed van tevoren.
Rol kleding op
Als je kleding oprolt in plaats van opvouwt, kun je het makkelijker in loze ruimtes in je rugzak proppen.
Gebruik plastic zakken
Verdeel de inhoud van je rugzak over verschillende plastig zakken. Dit is handig om 'm snel te kunnen in- en uitpakken, en het voorkomt dat vloeistoffen (douchegel, aftershave) door je hele tas gaan lekken. Het biedt bovendien extra bescherming bij regen. En zo heb je altijd zakjes voor vuile was bij de hand.
Niet echt nodig? Thuis laten!
Heb je een voorwerp of kledingstuk niet écht nodig? Laat het dan thuis. Veel mensen vullen alle overgebleven ruimte in hun tas op met vrijwel nutteloze spullen, en zeulen daardoor kilo's aan overgewicht met zich mee. Bespaar jezelf die moeite! Bedenk bovendien dat je diverse producten, zoals toiletspullen, in het uierste geval ook nog op je vakantiebestemming kunt kopen - soms zelfs goedkoper dan in Nederland.
Kleding voor een week
Ook als je voor langere tijd weggaat, heb je toch vaak genoeg aan een beperkte hoeveelheid kleding (bijvoorbeeld voor een week). In veel vakantie-oorden bestaat immers de mogelijkheid om kleding te (laten) wassen.
Kleding in perszakken
Je kunt ook overwegen om zogenaamde perszakken te kopen. Hiermee pers je kleding (zoals fleecetruien) samen tot een klein pakketje door ze vacuum te trekken. Hiermee spaar je ruimte uit, maar let op: het gewicht verandert hierdoor natuurlijk niet.
Dagelijkse benodigdheden makkelijk bereikbaar
Spullen die je dagelijks nodig denkt te hebben (zonnebrandcreme, medicijnen, lunchpakket, zakmes, water et cetera) kun je het beste bovenin of in de zijvakken van de backpack stoppen, zodat je er gemakkelijk bij kunt.
Flight bag: multifunctioneel
Je kunt eventueel ook een zogeheten flight bag aanschaffen. Dit is een grote sporttas-achtige hoes waar je backpack ruim in past, en die je op slot kunt doen. Dit is handig om je tas te beveiligen tegen (transport)schade (denk aan de bagage-afhandeling op het vliegveld), en je voorkomt ermee dat anderen je tas eenvoudig kunnen openen.
Zorg wel dat het slot 'TSA approved' is. Van degelijke sloten bezit de douane namelijk een 'master key'. Dounaebeambten kunnen hiermee een screening uitvoeren en je bagage openen zonder het slot te vernielen.
Ook handig: als je naar huis gaat en te veel souvenirs bij je hebt, kun je vaak nog van alles naast je backpack in de flight bag proppen.
Verdeel je waardevolle spullen
Verdeel je waardevolle spullen over je backpack, handbagage en portemonnee. Mocht er tijdens je reis iets uit één van deze plekken gestolen worden, dan heb je altijd nog wat achter de hand.
Geen dingen aan de buitenkant
Hang zo weinig mogelijk aan de buitenkant van je rugzak. Door allerlei aan je rugzak bungelende voorwerpen kan het gebeuren dat je uit je evenwicht wordt gebracht, dat je je rug- en beenspieren onnodig belast, dat je ergens aan blijft haken (onhandig als je haast hebt en moet uitstappen) of dat je zelfs anderen verwondt.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.