Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 12 december 2013 @ 01:52 door Travelboy , 1859 keer bekeken

De laptop staat onderweg bloot aan allerlei gevaren. Voorkom kopzorgen en neem deze 6 adviezen in acht.

 

Natuurlijk neem je je laptop mee tijdens de feestdagen. Voor de meesten van ons is de laptop zelfs anno 2013 een verlengstuk van onszelf. Hij zorgt niet alleen voor een stukje amusement als je bij de familie op bezoek bent.


Hij is dan wel een verlengstuk, maar hij zit niet aan ons vast. Dat is soms jammer, want er zijn veel manieren waarop de laptop je kan ontvallen. Door beschadiging of erger: diefstal. Daarom hebben we een aantal tips waardoor je ervoor zorgt dat je een stuk onbezorgder op reis kan met je mobiele computer.

 

1. Zet ‘m uit

Als je een goede tas hebt waar de laptop in past, is het zaak om hem niet te laten draaien als het nodig is. De ventilatoren zorgen ervoor dat de koude omgevingslucht wordt opgezogen en de lucht die de hardware heeft afgekoeld weer opgewarmd wordt uitgeblazen. In een kleine, afgesloten ruimte wordt het daarom snel behoorlijk warm.

 

Dus maak niet de fout om een apparaat op stand-by weg te stoppen in een rugzak of laptoptas. De slaapstand is niet hetzelfde als uitschakelen en de hitte die dan nog steeds wordt geproduceerd is funest. Hitte is vijand nummer één van apparatuur: het verkort de levensduur, zorgt ervoor dat componenten minder stevig in het moederbord blijven zitten of veroorzaakt zelfs schade aan de chipset. Zet hem dus helemaal uit als je hem opbergt.

 

2. Gebruik schokdemping

Het is vragen om ellende als je een laptop los in de rugzak of aktentas stopt. (Of nog erger: gewoon onder je arm meeneemt.) Een laptop is delicate apparatuur en moet daarom knus worden opgeborgen. Onderweg gebeurt er van alles mee: hij glijdt van de stoel, wordt versleept en ergens ingepropt waar hij eigenlijk niet past.

 

Iets te lomp en je hoort het krakgeluid dat niemand wil horen. Neem dus een tas die is bedoeld voor een laptop – dus met een stevige voering en een schokdempende laag. Een extra vak voor de accessoires is geen overbodige luxe om de behuizing krasvrij te houden. Neem het liefst een merkloze tas waarvan je niet kunt zien dat er een laptop inzit om dieven niet te laten weten dat het een waardevolle tas betreft.

 

Een stevige tas waardoor de laptop tegen een stootje hier en daar kan is een absolute must.

 

3. Back-up en beveilig

Weet je wat nog veel erger is dan het verlies van je laptop? Het verlies van de informatie die erop staat. Zorg voor een regelmatige back-up, zodat belangrijke data op een harde schijf op kantoor of thuis staan, of in de cloud rondzweven. Op die manier kun je direct verder, mocht er iets naars gebeuren met de hardware.

 

Het verliezen van informatie is nog niet eens het ergste, maar het idee dat een schimmig figuur erbij kan is nog weer een stapje erger. Contactgegevens, privéfoto’s, bedrijfsdata, bankinformatie en belastinggegevens liggen allemaal voor het oprapen en je maakt het identiteitsfraudeurs opeens wel erg makkelijker.

 

Neem jezelf in bescherming tegen dit soort kopzorgen en investeer in stevige beveiliging met versleuteling en wachtwoorden. Bewaar wachtwoorden en andere gevoelige data sowieso niet op de laptop zelf. Een slimme dief die weet wat hij in handen heeft, kan mogelijk toch nog bij gevoelige gegevens. Geef hem daar de kans niet voor


4. Wees paranoïde

Als je tussen publieke Wi-Fi-hotspots doorloopt, kan het zijn dat je last krijgt van ongewenste meelifters in de vorm van virussen, malware en dataslurpers. Voorkom problemen door de antivirussoftware bijgewerkt te houden en laat hem altijd draaien op de achtergrond. Zorg ook voor een firewall om ervoor te zorgen dat ongewenste verbindingen niet tot stand komen. Als je verbindt met een onbekend netwerk, kan een beetje paranoia geen kwaad.

 

Het lijkt misschien een goed idee om onderweg vlug even je saldo te checken voor je de kerstinkopen afrekent, maar als je daar openbare Wi-Fi voor gebruikt, vraag je om problemen. Mocht het enigszins mogelijk zijn, gebruik dan een beveiligd netwerk dat je kent voor je bankzaken verricht. Als je een transactie maakt, wees er dan zeker van dat je een beveiligde verbinding gebruikt. Deze herken je aan ‘HTTPS’, het slotje in de adresbalk en de groene balk in sommige browsers.

 

Zorg er altijd voor dat je bij belangrijke communicatie een HTTPS-verbinding gebruikt.

 

5. Leg hem uit het zicht

Dieven zijn altijd op zoek naar buit met een gegarandeerde waarde zoals laptops. Als je aan het wachten bent op een station of vliegveld is het dan ook raadzaam hem gewoon op je schoot te houden. Je wordt snel afgeleid door smartphone of kinderen en dan is straks de laptop die naast je stoel stond opeens weg. En je gaat hem dan niet terugvinden bij de gevonden voorwerpen.


 
Zorg ervoor dat de laptop uit het zicht ligt als je met de auto gaat. Door hem bijvoorbeeld op de passagiersstoel te leggen, kan hij zomaar weg zijn als je even aan het tanken bent. Leg hem in de kofferbak, onder de stoel of leg er een jas overheen. Houd de autodeur uiteraard op slot en maak van uw auto geen etalage, zoals de politie altijd zegt.

 

Het beeld waar elke bestuurder misselijk van wordt. De adrenalinestoot die ermee gepaard gaat is nog heftiger als je beseft dat de laptop op de achterbank lag

 

6. Noteer laptopgegevens

Voordat je onderweg gaat, moet je ervoor zorgen dat je details over het apparaat hebt genoteerd. Het merk, modelnummer en serienummer zijn essentieel als je bijvoorbeeld aangifte moet doen van diefstal of verlies. Bovendien is het je enige kans om het apparaat nog terug te krijgen in het geval dat de politie hem daadwerkelijk vindt.
 

 

De meeste fabrikanten zetten een sticker op de onderkant van de laptop met dit soort gegevens. Schrijf deze informatie op, of nog beter: maak een foto met je smartphone – en synchroniseer deze met de online opslagbron die je gebruikt. Maak ook een notitie van bijzondere kenmerken, zoals stickers, deuken of features waardoor je laptop zich onderscheidt van dezelfde modellen.

 

Meestal vindt je het etiket met het serienummer op de onderkant van de laptop of ergens achterop bij de poorten.

 

Bron: www.webwereld.nl



Reacties

  • Charlotte123clubs
    donderdag 24 april 2014, 19:48
    Bedankt voor de bruikbare tips, ik kan zeer zeker een goede tas aanbevelen.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.