Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 10 november 2013 @ 01:28 door Travelboy , 1873 keer bekeken

De IDFA staat weer voor de deur. Van 20 november t/m 1 december zal het beroemde documentaire festival weer plaatsvinden in Amsterdam. Tussen de talrijke documentaires die zullen worden vertoond zijn er natuurlijk een aantal die elementen bevatten die juist de reiziger zullen bekoren. Een roadtrip door 7 landen, een stad zoals die misschien in de toekomst is te zien, een liftster van tachtig, de wegen waarlangs mensen van Afrika naar Europa proberen te komen, de maatschappij in beweging die China zo interessant maak, een bijzonder parkje in Cuba en een stam die je als gewoon reiziger waarschijnlijk nooit te zien krijgt. Tien IDFA-tips voor reizigers.

 

reisbijbel idfa

 

1. Alone

Wang Bing, Hongkong / Frankrijk, 2012, kleur, DCP, 89'
Samenvatting
Tien jaar na Tie Xi Qu: West of the Tracks, dat China’s transitie naar een moderne industriële samenleving en de bijbehorende groeipijnen liet zien, vindt filmmaker Wang Bing op drieduizend meter hoogte in een klein dorpje in de provincie Yunnan drie zussen van vier, zes en tien die zonder ouders leven. Moeder is verdwenen, vader werkt in een nabijgelegen stad en komt af en toe langs met nieuwe kleren. Familieleden en andere dorpsbewoners helpen de drie kinderen in leven houden, wat samen met de gemeenschappelijke groentetuin oude socialistische tijden in herinnering roept. Dat laveren tussen modernisering en oudere waarden spiegelt zich in de afwisseling van lange, geduldige camera-observaties met plotselinge versnellingen en vragen van de filmmaker, die zelf de camera hanteert terwijl hij de stille wanhoop en ontberingen van het gebroken gezin vastlegt. De mist die het dorpje bijna dagelijks omringt, geeft de indruk dat het zich onttrokken heeft aan de rest van de wereld, maar dat blijkt een illusie. Omringende gebieden worden gemoderniseerd, verklaart de burgemeester, dus de kosten van leven zullen ook hier moeten stijgen. Aan de kinderen gaat het allemaal voorbij. Die zijn te druk bezig met voedsel verzamelen en elkaar ontluizen.
Vertoningen
Munt 10 wo 20-11 19:30    
Eye Cinema 1
vr 22-11 12:45    


2. Borders

Jacqueline van Vugt, Nederland, 2013, kleur, DCP, 85'
Samenvatting
"Als je geen papieren hebt in dit land, dan moet je het ontgelden." Een jonge Nigeriaanse heeft het in Nederland aan den lijve ondervonden. Ooit betaalde ze veel geld om naar Nederland te komen, maar ze werd onder valse voorwendselen de prostitutie in gelokt, en in de asielzoekerscel waar ze nu is beland kan ze enkel constateren: "Ik ben geen crimineel, maar ze behandelen me als vuilnis”. Jacqueline van Vugt reisde naar Afrika en observeerde de grenzen die tussen Nigeria en de Europese Unie liggen: van Nigeria naar Niger, naar Burkina Faso, naar Senegal en zo verder noordwaarts. Bij iedere grens treft ze talloze mensen die dromen van een beter leven en hun zinnen hebben gezet op het beloofde land Europa. Maar voor die keuze brengen ze schrijnende offers. Het grensgebied is een harde wereld waar geweld, uitbuiting en uitputting op de loer liggen. Mannen wagen hun leven in plastic bootjes op open zee, vrouwen zijn veroordeeld tot een pooier. Een van de vrouwen heeft haar adres op haar arm getatoeëerd, voor het geval ze kwijtraakt of overlijdt. Hoe dichter de migranten bij Europa geraken, hoe meer de droom aan glans verliest. En wie Afrika uit weet te komen, krijgt geenszins de ontvangst waar hij op hoopte.
Vertoningen
Munt 11
do 21-11
20:00           
Ketelhuis zaal 1
za 23-11
18:45    
Brakke Grond Expozaal
do 28-11
10:45    
Munt 09
vr  29-11
13:00    
Munt 10
zo 01-12
16:15    


3. Days at the Lennon Park

Annelies Kruk, Nederland, 2013, kleur, DCP, 45'
Samenvatting
Onder de platanen zit hij ontspannen op een bankje, een arm losjes over de rugleuning gedrapeerd. Zijn hoogbejaarde bewaker Juan zet hem op verzoek die kenmerkende bril op. Het is John Lennon, in brons gegoten en naamgever van het John Lennon Park in Havana, Cuba. Toeristen gaan met hem op de foto en lopen weer door, maar Lennon heeft zo zijn vaste bezoekers. Zoals oorlogsveteraan Rodolpho, die Lennons liedjes niet onverdienstelijk ten gehore brengt. Of de levendige tachtiger Ondina, die passerende jeugd graag iets bijbrengt over Lennon: "Hij was een revolutionair. Hij hield van vrede. Daarom heeft Fidel hem hier neergezet." Regisseur en cameravrouw Annelies Kruk voegt zich bij Lennon en zijn vrienden, registreert hun mijmeringen en stelt nieuwsgierige vragen over hun idealen, liefde en leven. Lennon is een inspiratiebron voor de Havaianen – een dromer net als zij. Reizen en de wereld zien zit er voor deze Cubanen niet in, maar "ik geloof dat ik de hele wereld overvaar in het bootje van mijn verbeelding", aldus Rodolpho. Op de achtergrond klinkt het geruis van de stad, de wind en vogelgekwetter. Lennon glimlacht op zijn bankje.

Dit park was ook onderwerp in de Reisbijbel Reportage Oude helden en jonge iconen
Vertoningen
Tuschinski 2 ma 25-11
20:30    
Munt 10 di 16-11
13:30    
Ketelhuis zaal 1 wo 27-11
21:15    
Tuschinski 5 
za 30-11
10:30    
Tuschinski 5 
zo 01-12
16:45    


4. Everything Is Possible

Lidia Duda, Polen, 2013, kleur, DCP, 54'
Samenvatting
De tachtigjarige Poolse Teresa gaat graag op reis. Al liftend reist ze waarheen de wind haar waait en zo maakt ze kennis met uiteenlopende mensen in vele vreemde culturen. De taalbarrière vormt voor de extraverte bejaarde, die in uitstekende conditie verkeert, geen enkele belemmering. Ze redt zich met een beetje Duits, wat 'opgepoetst' Russisch, een paar woorden Engels, gebarentaal of intuïtie. Dat leidt tot mooie conversaties, ieder in zijn eigen taal, zoals met een Servische visser, die een vis terugzet in het meer: "You gave it freedom", lacht Teresa. De visser beaamt opgewekt: "We gave it life!" Maar de reizen zijn niet de reden waarom de camera deze levenslustige vrouw volgt; het is te pijnlijk en daarom legt ze het ook niet zelf uit. Haar man vertelt wat haar het huis uit gedreven heeft, terwijl de beelden van haar ontmoetingen in den vreemde worden afgewisseld met haar bestaan thuis. Zo legt de film behalve een tragedie ook de anatomie van een ongebruikelijk huwelijk bloot.
Vertoningen
Tuschinski 6
za 23-11
17:30    
Eye Cinema 1
ma 25-11
20:00    
Munt 13
di 26-11
21:15    
Tuschinski 6 
wo 27-11
22:30    
Munt 13 vr 29-11
17:30    


5. Forest of the Dancing Spirits

Linda Västrik, Zweden / Canada, 2013, kleur, DCP, 104'
Samenvatting

Akaya is hoogzwanger en bezorgd. Haar eerste kind is bij de geboorte overleden, en als dat opnieuw gebeurt, zal men proberen haar man ervan te overtuigen dat hij van haar moet scheiden. Kinderen zijn erg belangrijk voor de Aka, een pygmeeënstam in het regenwoud van het Congobekken. Hun leefwijze, hun rituelen, hun mythen en legenden én hun persoonlijke drama's zijn het onderwerp van deze documentaire. Terwijl de camera alledaagse bezigheden in beeld brengt, vertelt een van de dorpsoudsten over de oorsprong van de Aka, en hoe de god Komba – niet de schepper, maar de ontdekker van de wereld – de vrouwen en de mannen bij elkaar bracht. Ook de relatie met de naburige Ngandu-stam, een Bantoevolk dat de Aka als lijfeigenen bestiert, komt ter sprake. De 'Eigenaren' maken grif gebruik van de kundigheid van de Aka waar het aankomt op jagen, vissen en honing verzamelen uit het bos. Maar als iets ze niet zint, dan zwaait er wat. Net als de bedreiging van hun leefgebied door een bosbouwbedrijf, is het voor de Aka's een fact of life. De film blijft steeds dicht bij haar onderwerp, en schetst een eerlijk portret van een unieke samenleving.

Vertoningen
Tuschinski 5
ma 25-11
17:45    
Munt 10 di 26-11
20:00    
Munt 12
wo 27-11
10:00    
Munt 10 vr 29-11
16:00    
Tuschinsky 6
za 30-11
22:15    

6. Pipeline

Vitaly Mansky, Rusland / Duitsland / Tsjechië, 2013, kleur, DCP, 121'
Samenvatting

In 1983 werd de gaspijpleiding Urengoy-Pomary-Uzhgorod aangelegd. Deze pijpleiding verbond het op-een-na-grootste gasveld ter wereld in het West-Siberische Urengoy (de grootste is in Qatar) met de West-Europese afzetmarkt. De 4500 kilometer lange leiding is uitgegroeid tot een van de vitaalste aderen van de Russische economie: volgens Vladimir Poetin vormen gas- en olieinkomsten de helft van Ruslands besteedbare kapitaal. Gedurende 104 dagen trok gelauwerd regisseur Vitaly Mansky met zijn crew vanaf de Siberische rand van Europa, dwars door zeven verschillende landen om opnamen te maken van het leven langs de route die twee uiterste punten van Europa met elkaar verbindt. Niet iedereen profiteert van Ruslands gasrijkdommen. Op veel plaatsen is de dagelijkse worsteling zichtbaar en voelbaar. Hier een daar tekent Mansky een verhaal letterlijk op, maar vaker toont hij zich een observant die in opvallend mooi gefotografeerde beelden verbindingen probeert te leggen tussen al die verschillende levens. De geopolitieke vraagstukken die onder het oppervlak schuil gaan, laat hij sluimeren om ruimte te bieden aan het persoonlijke verhaal. Iedere plaats die hij in deze roadmovie aandoet, levert een bijzondere miniatuur op: een groep mannen die in het ijzige Siberië een vracht stinkende dode vissen uit een wak vist; een huwelijk dat gevierd wordt op de grens tussen Azië en Europa; de verwoede pogingen om in de bevroren grond een graf te delven; of een rondreizende geestelijke die met zijn mobiele kerk (een treinstel!) zieltjes probeert te winnen.

Vertoningen
Munt 09
wo 20-11
12:30    
Eye Cinema 1
do 21-11
16:30    
Munt 09
zo 24-11
21:45    
Munt 12
di 26-11
13:30    
Brakke Grond Expozaal
vr 29-11
22:00    


7. I, Afrikaner

Annalet Steenkamp, Zuid-Afrika, 2013, kleur, DCP, 93'
Samenvatting
Ooit was Londen, als hoofdstad van het Britse keizerrijk, het centrum van de wereld. En in zekere zin is het dat nog steeds. Deze bruisende smeltkroes van culturen is de hoofdrolspeler in Julien Temple's ode, een cinematografische tijdreis door 'zijn' stad. Met behulp van prachtig archiefmateriaal en interviews met muzikanten, schrijvers, artiesten én de gewone man, wordt een compleet beeld geschetst van alle facetten van deze wereldstad. Een ronduit swingende geschiedenis van een metropool, met behulp van de eerste filmbeelden van de Britse hoofdstad aan het begin van de twintigste eeuw en beroemde literaire citaten uit de kokers van onder meer Roald Dahl en W.B. Yeats. Plus een rijkelijk aanwezige soundtrack vol baanbrekende Britse muziek, met nummers van The Clash en Underworld tot The Sex Pistols en David Bowie. Het resultaat is een wervelende tijdreis die eindigt bij de voorbereidingen van de Olympische Spelen in de zomer van 2012. Bijzondere archiefbeelden, voorzien van geluid, worden afgewisseld door Temple's eigen opnames en registraties van de vele camera's die overal in Londen hangen - meer dan in welke stad ook. Temple's rake montage laat vervolgens zien hoeveel er veranderd is en wat, soms heel verrassend, juist hetzelfde gebleven is.
Vertoningen
Munt 10 do 21-11
19:45    
Tuschinski 5 wo 27-11
14:15    
Munt 12
do 28-11
19:00    
Tuschinski 4 vr 29-11
22:15    
Munt 10 za 30-11
14:00    

8. No Land No Food No Life

Amy Miller, Canada, 2013, kleur, DCP, 75'
Samenvatting
Generaties lang ging het goed. De lokale boeren in vruchtbare delen van ontwikkelingslanden voorzagen in hun eigen levensbehoeften. Ze hielden vee op hun uitgestrekte stuk land en verbouwden uiteenlopende gewassen. Vaak konden er zelfs overschotten worden verkocht waarmee de boeren het schoolgeld voor hun kinderen betaalden. Filmmaker Amy Miller toont aan dat deze situatie inmiddels drastisch is veranderd. Dorpjes in achtereenvolgens Mali, Uganda en Cambodja laten een vergelijkbaar beeld zien: alle boeren zijn van hun land verbannen door grote landbouwbedrijven met internationale investeerders. Regeringen geven groen licht aan de bedrijven, die zij tevens actief helpen bij het toe-eigenen van het grondgebied. "Wij zullen ons land nooit opgeven. Dat is hetzelfde als het verkopen van onze ziel. Het is hetzelfde als doodgaan", aldus een strijdlustige Malinese vrouw die haar grond hardhandig in beslag genomen zag worden door 120 ingezette politiemannen. Interviews met de boeren, beslagleggers en belangenbehartigers worden in de maatschappijkritische film afgewisseld met beelden van demonstraties en activistische bijeenkomsten. Voice-overteksten en sobere animaties geven historische context en benadrukken de schrijnende situatie die zowel de voedsel- als de klimaatcrisis in de hand zou werken.
Vertoningen
Tuschinski 1 wo 27-11
19:30    
Munt 10 do 28-11
21:30    
Munt 10 vr 29-11
11:30    
Tuschinski 6
za 30-11
18:15    
Munt 13 zo 01-12
12:45    

9. Ecopolis China

Anna-Karin Grönroos, Finland, 2013, kleur, DCP, 59'
Samenvatting
De Finse ingenieur en schrijver Eero Paloheimo droomt van een nieuwe Silicon Valley met plek voor twintigduizend mensen en tien ‘innovatiecentra’ die volledig zijn gericht op het ontwikkelen van schone technologie en een ecologische levenswijze. Tien jaar lang probeerde hij het plan in Europa aan de man te brengen, maar het bleek er te bureaucratisch. Democratie, gelooft hij, is te traag om de crisis op te lossen waar de wereld zich in bevindt. Nu ziet hij voor China een pioniersrol weggelegd bij het veilig stellen van de toekomst voor de mensheid. Paloheimo’s plannen kruisen die van multimiljonair Zhang Yue. Ooit was hij de eerste Chinees met een privéjet, maar Zhang heeft zijn levensvisie bijgesteld en het vliegtuig weggedaan. Zijn leven draait om duurzaamheid, en dat maakt hem naar eigen zeggen gelukkig en vrij. Hij is ervan overtuigd dat een betere wereld niet begint bij het volk, maar bij de rijken. Maar Zhang denkt groot, erg groot. Zijn Chinese gedroomde stad moet de hoogste en snelst gebouwde toren worden, met twintig indoor-boerderijen die groente produceren voor twinitgduizend mensen. In het binnenste van het piramidevormige megagebouw genieten mensen van kunstmatig zonlicht.
Vertoningen
Tuschinski 6 vr 22-11
20:30    
Munt 10 za 23-11
12:00    
Munt 10 zo 24-11 22:15    
Tuschinski 6
wo 27-11
13:00    
Brakke Grond Expozaal vr 29-11 14:45    
Munt 10 za 30-11 10:30    

10. Coach Zoran and His African Tigers

Sam Benstead, Engeland, 2013, kleur, HDcam, 75'

Samenvatting
In juli 2011 werd Zuid-Soedan onafhankelijk, na bijna vijftig jaar burgeroorlog. De nieuwe staat, waarin alles en iedereen nog doordrenkt is van de herinneringen aan de ontelbare slachtoffers van de oorlog, probeert zich een plek te verwerven in de internationale voetbalwereld door het vormen van een eerste nationale voetbalteam. De van origine Servische coach Zoran Djordjevic wordt aangenomen om deze taak uit te voeren. Met een enorme, soms tamelijk agressieve energie kwijt hij zich van zijn taak, daarbij diverse politici en de voorzitter van de voetbalbond tegen zich in het harnas jagend. De film volgt het team gedurende het eerste jaar, van het zoeken naar veelbelovende talenten, via de aanschaf van een schaap genaamd Champion als mascotte, tot de eerste internationale wedstrijden. Een moeizame strijd, met belangrijke obstakels als een olieconflict dat leidt tot vergaande bezuinigingen, de verslechterende relatie tussen de fanatieke coach en de autoriteiten en de innerlijke verscheurdheid van de spelersgroep. De film heeft uiteindelijk meer weg van een vreemd, zwartkomische B-film dan van de gemiddelde sportfilm. Maar ondanks tegenslag en nederlagen blijft de hoop bestaan dat Zuid-Soedan ooit zal schitteren op het voetbalveld.

Vertoningen

Tuschinski 2

do 21-11

20:30

   

Munt 10

vr 22-11

13:15

   

Munt 10

za 23-11

16:15

   

Tuschinski 2

do 28-11

22:45

   

Tuschinski 2

vr 29-11

11:45

   

Brakke Grond Rode Zaal

za 30-11

12:15

   

 

De kaartverkoop start op 8 november voor vrienden van de IDFA en op 11 november voor ieder ander. Reserveer je kaartjes via de site van de IDFA 

 

bron: www.reisbijbel.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.