Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 26 februari 2019 @ 00:12 door Travelboy , 867 keer bekeken

Plannen aan het maken voor je volgende reis? Je kunt er met de fiets, de camper of trein tussenuit. Maar de meeste mensen kiezen voor een vakantie met het vliegtuig. De verleiding is groot: vliegen is spotgoedkoop, snel en makkelijk. Maar we weten ook dat het de minst duurzame optie is. Kun je het toch niet laten? Kies er dan voor om je vlucht te compenseren. In dit artikel vertel ik je waarom dat belangrijk is en hoe je dat doet.

 

Lees meer: Een avontuurlijke wereldreis: waarom we liever niet vliegen

Wat is CO2-compensatie eigenlijk?

Bij CO2-compensatie zorg je ervoor dat er net zoveel CO2 uit de lucht wordt gehaald als jouw extra CO2-uitstoot. Dat gebeurt bijvoorbeeld door het bouwen van zonne-energieparken (CO2 verminderen) of het planten van bomen (CO2 uit de lucht halen). CO2-compensatie is niet iets wat je alleen voor je vliegreizen doet. Je kunt ook de CO2 van het gebruik van je auto, het stoken van je huis of een busrit compenseren.

 

Lees meer: Groene blogger Linda van Zaailingen schreef een uitgebreide serie artikelen over het thema vliegen en compenseren.

Het gevaar van compenseren?

 

Het gevaar van het aanbieden van CO2-compensatie is dat mensen het valse gevoel krijgen dat ze goed bezig zijn. Het kan een excuus zijn om vooral te blijven vliegen. Want ja, je kunt jouw uitstoot gemakkelijk weer goedmaken. Het probleem is dat de CO2-uitstoot van jouw vliegreis nog steeds heeft plaatsgevonden en uit die fossiele brandstof is vrijgekomen. Dat maak je niet ongedaan. Toch lijkt er geen direct verband tussen de keuze om wel te vliegen met de wetenschap dat het slecht is voor het milieu en het compenseren. Het aantal vluchten neemt toe, terwijl slechts 1% van de Nederlandse reizigers compenseert.
 
Voorkomen is beter dan genezen

 

Niet vliegen is voorlopig de enige effectieve manier om de CO2 uitstoot van je vakantie zoveel mogelijk te beperken. Als het kan is het slimmer om alternatief vervoer te kiezen. De meeste Europese bestemmingen zijn prima met de bus of trein te bereiken. Maar ook op een verre bestemming kun je ervoor kiezen om geen binnenlandse vluchten te nemen en met het openbaar vervoer te reizen. Elke keer dat je niet in het vliegtuig stapt bespaar je tonnen CO2 op jouw persoonlijke voetafdruk.

 

Lees meer: 10 dingen die je kunt doen om de CO2 uitstoot van je vakantie te verkleinen

Beter iets doen, dan niets doen

 

Het zou naïef zijn om te geloven dat we massaal de trein boven het vliegtuig verkiezen. De luchtvaartindustrie groeit elk jaar aanzienlijk en dat lijkt voorlopig niet te veranderen. Bovendien heeft niet iedereen de luxe om er een jaar tussenuit te gaan en de wereld per trein te ontdekken. Dat je af en toe toch in het vliegtuig stapt om een verre bestemming te bezoeken snap ik ook wel. Als je dan toch gaat is het beter om in elk geval íets te doen om de schade te beperken.

Jouw vliegreis compenseren met FlyGRN

 

Het Nederlandse bedrijf FlyGRN is een zoekmachine voor vliegtickets die gratis een gedeelte of de gehele uitstoot van je vlucht compenseert. Je voert de vertrek- en aankomstluchthaven in en FlyGRN zoekt daar passende vluchten bij. In de resultaten zie je in één oogopslag hoeveel de CO2-uitstoot van de vlucht is en hoeveel procent FlyGRN gratis compenseert. Hoe dat werkt? Als boekingspartner ontvangt FlyGRN een fee voor de boeking die jij maakt. Zij gebruiken dat geld om de vlucht (deels) te compenseren door het te investeren in bosbouw of het plaatsen van zonnepanelen in India.

 

Ook de oprichters van FlyGRN zijn het er over eens dat het beter is om alternatief vervoer te kiezen als dat kan. Zoek je naar een bestemming waarbij dat mogelijk is, dan word je doorverwezen naar de treinopties.

 

bron: www.alldayeverydaisy.com

 

Zie ook: www.goedkoopvliegenclub.nl/c02-neutraal-vliegen-5.html

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.