Het overgrote deel van de toeristen en reisorganisaties waakt erop weg te blijven uit gebieden die getroffen worden door politieke onrust of andere zware maatschappelijke problemen. Toch zijn er een aantal reisbureaus die zich net hebben gespecialiseerd in het aanbieden van bestemmingen die het toneel van conflicten zijn. Niet iedereen staat even begripvol tegenover dergelijke initiatieven, waarbij aangegeven wordt dat het onaanvaardbaar is dat ellende tot een toeristische attractie wordt gedegradeerd. Anderen voeren echter aan dat dat deze reizen kunnen leiden tot een beter inzicht en een beter begrip van moeilijkheden en problemen die bepaalde gebieden doormaken.
Onder meer de Britse organisatie Political Tours biedt zijn klanten sociaal geïnspireerde reizen aan. Daarbij werd recent een negendaagse reis naar Oekraïne aan de lijst toegevoegd. “Die keuze is geenszins voyeuristisch geïnspireerd,” benadrukt Nicholas Wood, oprichter van Political Tours. “Het aanbod is daarentegen bedoeld voor toeristen met een oprechte politieke interesse en reizigers die zichzelf willen informeren. Ter plaatse worden de deelnemers rondgeleid door een lokaal journalist, nadat ze vooraf een boekenlijst voor achtergrondinformatie hebben toegestuurd gekregen en de eerste dagen in Kiev een introductie in het land krijgen. Op het einde van de reis kan bovendien gesproken worden met politici en experts.”
“Er wordt over gewaakt dat de reizen gevaarlijke regio’s mijden,” benadrukt Nicholas Wood. “Een reis naar Afghanistan zal onder de huidige omstandigheden nooit aan de klant worden aangeboden. Political Tours werkte eerder onder meer programma’s uit rond de verkiezingen in de Verenigde Staten, de onafhankelijkheidsbeweging in Schotland en de financiële problemen van Griekenland, naast politiek controversiële landen zoals Noord-Korea of Libië. Elke reis telt ongeveer acht deelnemers. Soms gaan journalisten en academici op het aanbod is, maar de meeste reizigers zijn geïnspireerd door hun politiek enthousiasme.”
Sommigen deelnemers onderhouden een blog over hun belevenissen, terwijl anderen zich beter willen informeren. Een reis naar Oekraïne kost bij Political Tours 3.500 pond per persoon, vliegtuigticket niet inbegrepen. Andere organisaties richten zich echter op meer extreme bestemmingen. Onder meer de Amerikaanse reisorganisator War Zone Tours, dat zich als de ultieme keuze voor avontuurlijk reizen opwerpt, biedt zijn klanten bestemmingen aan zoals Soedan of de Democratische Republiek Congo. War Zone Tours benadrukt daarbij echter dat deze bestemmingen de reiziger de mogelijkheid bieden om zelf de situatie ter plaatse te ervaren in plaats van zich te baseren op de berichtgeving in de media.
Bekend zijn ook de reizen naar de gecontamineerde zone rond de kerncentrale Tsjernobyl in Oekraïne, met inbegrip van de spookstad Pripyat, waar de reiziger een blik krijgt op de huizen en eigendommen van lokale bewoners die voor de nucleaire ramp zijn gevlucht. Andere touroperators richten zich op de favelas van Rio de Janeiro, de sloppenwijken van India of het gangleven in South Central van de Amerikaanse metropool Los Angeles. “Men kan deze initiatieven op twee manieren benaderen,” aldus het magazine The Economist. “Sommigen vinden het obsceen dat ellende tot een toeristische attractie wordt gedegradeerd. Anderzijds wordt opgeworpen dat deze reizen tot een beter inzicht in moeilijke situaties kunnen leiden.”
“De lijn tussen het obscene en inzicht is hier echter bijzonder smal,” aldus nog The Economist. (mah)
bron: www.express.be
|
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.