Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 02 september 2014 @ 00:40 door Travelboy , 1279 keer bekeken

In de vakantietijd reizen veel mensen naar het buitenland. Soms moet je daar naar de dokter of de tandarts, of kies je voor een piercing of tatoeage. Dat kan risico’s met zich meebrengen. Daarom vraagt het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie om aandacht voor hepatitis C.

 

Deze aandoening kun je in talloze landen van de wereld opdoen. Hepatitis C is een ernstige, besmettelijke, ziekte waarbij de lever ontstoken is. Mogelijk 60.000 mensen in Nederland zijn besmet zonder dat ze dat weten. De meeste mensen met hepatitis C hebben geen klachten. Maar dit zegt niets over de ernst van de ziekte. Bij een kwart van de mensen wordt de lever erg beschadigd. Zij kunnen bijvoorbeeld leverkanker krijgen. Inenten tegen hepatitis C is niet mogelijk. Gelukkig is het wel behandelbaar.

 

Je kunt hepatitis C krijgen als het bloed van iemand met deze ziekte in je bloed komt. Dat kan bijvoorbeeld als je een wondje maakt met een scheermes dat is gebruikt door iemand met hepatitis C. Of als je een prik krijgt met een besmette naald (zoals bij tatoeage). Je wordt niet besmet door gewone contacten met mensen, zoals handen schudden, zoenen, knuffelen, het gebruik van hetzelfde servies of dezelfde wc-bril. De kans dat je besmet wordt door seks is zeer klein.

 

Oorzaken

De belangrijkste oorzaken van hepatitis C zijn:

  • - Bloedtransfusie vóór 1992. Pas sinds 1992 is controle op hepatitis C mogelijk gebleken. Je loopt risico als je vóór die tijd bloed toegediend hebt gekregen in Nederland of in het buitenland.
  • - In landen waar hepatitis C veel voorkomt is het risico op besmetting groter bijvoorbeeld bij: tatoeage of piercing, operatie of bloedtransfusie of behandeling door de tandarts
  • - Harddrugs gebruiken. Je loopt risico als je ooit harddrugs hebt gebruikt met materialen van iemand anders. Je moet dan denken aan naalden, spuiten, pijpjes en snuifrietjes.

 

Huisarts

Hepatitis C geeft meestal geen klachten. Je kunt dus besmet zijn zonder dat je het weet. Alleen bloedonderzoek maakt duidelijk of je besmet bent. De huisarts kan je hiervoor doorverwijzen.

 

Wat doen?

Denk je dat je risico hebt gelopen op een besmetting met hepatitis C? Maak dan een afspraak met je huisarts. Behandeling van hepatitis C kan voorkomen dat je ernstig ziek wordt. En als je weet dat je besmet bent, kun je er ook voor zorgen dat je anderen niet besmet. Kijk op www.hebikhepatitis.nl voor alle risicolanden.

 

In het kort

Hepatitis C is een ernstige leverziekte die via het bloed wordt overgedragen. Duidelijke klachten zijn er niet. Inenting is niet mogelijk, behandeling wel. Neem bij twijfel contact op met je huisarts

 

bron: www.gezien.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.