Blog
Geplaatst op maandag 21 juli 2014 @ 00:40 door Travelboy , 1564 keer bekeken
Elke week verschijnen er honderden nieuwe apps. Sommige zijn briljant, maar het merendeel gaat roemloos ten onder. ANWB test en beoordeelt 25 reisapps. Waardeloos of weergaloos?
Wat? Er zijn talloze omreken-apps, en Vert is de meest veelzijdige. Hiermee kun je vrijwel elke denkbare eenheid omzetten: valutakoersen, snelheid, lengte, oppervlakte, temperatuur, zelfs kleding- & schoenmaten. En? Nooit meer lastige sommen van liters naar gallons! Slim is dat je valuta ook offline kunt omrekenen: de laatste gebruikte koers wordt opgeslagen. Maar waarom ontbreken broekmaten bij de kleding? Ander minpunt: Engelstalig.
Wat? Zelfbenoemd genie dat gevolgen van jetlag voorkomt of vermindert. Aan de hand van je vluchttijden en het tijdsverschil berekent de app een schema. Op gezette tijden moet je fel licht opzoeken of juist vermijden, een hazenslaapje maken of (indien gewenst) wat melatonine innemen. En? Geweldig idee, maar de schema’s zijn zo ingewikkeld dat het waarschijnlijk niemand lukt om zo’n schema te voltooien. Wij gaven het na anderhalve dag op, en toen
moesten we nog vertrekken…
Wat? Wie geen ambities heeft een kreeft te imiteren, downloadt Sun-screen. Deze app vertelt precies wanneer je weer een laag zonnebrandcrème op moet smeren. Daarbij wordt rekening gehouden met huidtype, zonnebrandfactor en UV-index. En? Deze app kan natuurlijk nooit kwaad. Jammer is dat je de actuele UV-waarde zelf moet invoeren (die je weer met een app als UV Index kunt opzoeken.
Wat? Nog altijd is mobiel internet in het buitenland schreeuwend duur, vooral buiten de EU. Onavo Extend claimt je mobiele dataverbruik flink te beperken als je geen gebruik van wifi kunt maken. Data wordt gecomprimeerd op de Onavo-servers en dan teruggestuurd naar je telefoon. En? Wij bespaarden 12 MB in één week. Ter vergelijking: in veel verre landen betaal je € 5 à 10 per MB. De app heeft ook een nadeel: je batterij is sneller leeg. Voor de beste resultaten zet je de photo display quality in de app-instellingen op ‘laag’.
Wat? Een nieuwe manier van taxi’s bestellen. Twee keer klikken en via je gps-positie weet de chauffeur precies waar ‘ie moet zijn. Voor vertrek krijg je een indicatietarief, de naam van de chauffeur en het kenteken. Betalen hoeft niet: afrekenen gebeurt via een (vooraf aangemaakt) creditcard-account. En? Wij verzonden om 17.01 u. in hartje Amsterdam een ritverzoek. Om 17.04u. stopte er een taxi precies voor onze neus. In Nederland alleen nog beschikbaar in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag, maar elders in de wereld (vooral in de VS) al in tientallen steden.
Wat? Heb je je wel eens afgevraagd wat voor gebouw, plein of kunstwerk je ziet? Hoogstwaarschijnlijk wel. Surf naar Wikipedia: InDeBuurt met je telefoonbrowser en je krijgt een lijstje van alle Wikipediapagina’s over plekken in je nabijheid. Grote kans dat dat markante gebouw er ook tussen staat. En? Geen app, maar een mobiele website. Maar werkt uitstekend: door het lijstje van Wikipedia-pagina’s in volgorde van afstand leer je razendsnel veel over je omgeving. Gratis werkt op alle smartphones met locatiebepaling.
Wat? Het gaat om de reis, niet om de bestemming. Dat is ruwweg de filosofie achter deze navigatie-app voor stadswandelaars. Het werkt zo: uit een lijstje kies je een bezienswaardigheid in de buurt. (Zoeken kan ook: je hebt keuze uit een slordige 1,6 miljoen points of interest, wereldwijd.) Vervolgens zie je in je schermpje alleen afstand en looprichting. De route moet je zelf kiezen. En? Erg leuk om een vreemde stad als een soort padvinder te ontdekken. Zelfs in je woonplaats ontdek je met Your Way. nieuwe sluiproutes. Anderzijds: minder geschikt voor een stad als Lagos, Rio of Johannesburg.
Wat? Een paar weken rondtrekken met vrienden? Onthoud dan maar eens wie wat betaalt. Trip Splitter kan dat. Je voert per persoon alle betaalde bedragen in, en Trip Splitter berekent hoeveel je aan elkaar moet betalen. Of wat je nog krijgt. En? Onenigheid over het reisbudget scoort ongetwijfeld hoog als oorzaak van zinderende reisruzies. Alleen al daarom het downloaden waard.
Wat? Een hele trits sites afzoeken naar de goedkoopste overnachting, dat is vermoeiend. En gelukkig hoeft het ook niet, dankzij HotelsCombined. Deze app doorspit tegelijk tientallen websites, en zet alle tarieven netjes op een rij. En? Deze app bespaart je tijd, ergernis over trage hotelsites én tientallen euro’s op hotelkosten per vakantie. Kortom, direct installeren.
Wat? Vlucht gemist, noodweer of een spontane romance. Soms heb je direct een hotelkamer nodig. Voor die situaties is er Booking Tonight. Deze hotel-app zoekt beschikbare, en vaak scherp geprijsde hotels in de buurt. En? App werkt uitstekend. Wij vonden degelijke tweepersoonskamers in ‘dure’ steden als Londen, Amsterdam en Rome voor minder dan € 75. Die boek je dan ook nog snel en makkelijk.
Wat? Voorlichting van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Geeft reisadviezen per land (‘pas op voor bag snatchers in Phnom Penh’) en contactnummers van ambassades en consulaten. Ook leer je wat je kunt doen in geval van bijv. vermissing, ziekenhuisopname of diefstal in het buitenland. En? Droge app met lage fun-factor, maar je moet hem simpelweg installeren. Al is het maar om het reisadvies van je bestemming door te nemen. Verder hoop je hem niet nodig te hebben.
Wat? Staar jij je ook wel eens blind op een menukaart in Italië, Spanje of Griekenland? Dan is een app als Diner Dictionary in theorie ideaal. Bevat woordenlijsten van gerechten en bereidingswijzen in acht talen, waaronder Nederlands, Spaans, Engels, Frans en Italiaans. Je kunt de woorden zelfs laten uitspreken. En? Idee is goed, de uitwerking helaas minder. Het aantal woorden is enorm beperkt (aantal kipgerechten: drie!) en de zoekfunctie belabberd. Gemiste kans, we wachten versie 2.0 af.
Wat? Hoe hoog is deze heuveltop? Hoe laat gaat de zon vanavond onder en wanneer komt ‘ie weer op? Hoe warm is het wel niet? Welke kant is het noorden? Essentiële vragen die elke reis weleens gesteld worden. En? Runtastic Altimeter geeft al die waarden weer in één overzichtelijk, goed leesbaar scherm. Ook heeft deze no-nonsense app een extraatje: je kunt een foto maken waarin je hoogte plus locatie getoond wordt. (‘Mount Everest, 8848 meter’)
Wat? Inmiddels kent iedereen de buienradar. Nu is er de wereldradar met regenvoorspellingen voor o.m. de VS, vrijwel heel Europa, Australië en een aantal Aziatische landen. Inzoomen kan tot lokaal niveau. En? Gebruiksvriendelijke app. Handig is dat je favoriete plaatsen op kunt slaan, zo wissel je moeiteloos tussen de regenvoorspelling voor Kudelstaart en Kakadu National Park. Wel jammer: de radar kijkt slechts 45 minuten vooruit.
Wat? Iets teveel muggenbulten of te wild gefeest om een frisse selfie te kunnen schieten? Foto-app Facetune maakt je huid gladder, tandenwitter, verwijdert rode flitsogen en poetst vlekjes weg. En? Na een paar vingerbewegingen over het scherm zie je er zo tien jaar jonger uit op Twitter, Facebook of Whatsapp.
Wat? Nieuwe fotoapp van Google. Ten eerste kun je er gewoon foto’s en video’s mee schieten. Maar ook panoramafoto’s, 360 graden beelden en beelden met extra scherptediepte zijn een eitje. En? Geweldige, zeer gebruiksvriendelijke en ook nog kosteloze foto-app. Grootste pluspunt is gelijk een nadeel: hij is wel érg eenvoudig. Fanatieke ‘fonografen’ zullen functies als sluitertijd, HDR en filters missen.
Wat? De overtreffende trap van de selfie: deze app maakt een serie foto’s terwijl je zelf een rondje draait. Die foto’s worden vervolgens achter elkaar geplakt tot een dynamisch, oneindig ‘loop’- filmpje. En? Wie wil er geen 360 graden selfie voor de Taj Mahal, in Grand Central Station of op de Dam? Gebruiksvriendelijk, maar de app liep wel enkele malen vast.
Wat? Website TicketSpy speurt dagelijks naar vliegaanbiedingen. Van luchtvaartmaatschappijen en touroperator, zowel businessclass als economytickets. Nu dus ook in appvorm beschikbaar. En? Ondanks de ietwat goedkoop ogende vormgeving doet ‘ie precies wat je wilt: alle vliegen vakantievoordeeltjes strak op een rij. Wie deze app regelmatig checkt, kan zomaar honderden euro’s per jaar besparen.
Wat? Waar kun je lekker eten op Heathrow, JFK of Singapore Airport? De GateGuru-app van Tripadvisor claimt alles te weten over airports overal ter wereld. En? Komt vrijwel elke luchtreiziger wel eens van pas. Met handige plattegronden, tips van andere reizigers (‘de supermarkt in de terminal heeft goedkope koude drankjes’) en een slimme indicatie voor de wachttijd bij de veiligheidscontrole. Wel is jammer: van kleine vliegvelden à la Eindhoven weet de ‘Guru’ vrijwel niets.
Offline map with DirectU Wat? Een offline kaart van heel Europa. Van Groot-Brittannië tot Georgië kun je inzoomen tot op straatniveau én je eigen locatie laten bepalen door gps. Daar heb je geen internetverbinding voor nodig. En? De kaart werkt langzaam en het is een enorm (1,4 GB) bestand. Maar heb je genoeg opslagruimte over, dan is deze app zeker een aanrader: je weet altijd waar je je bevindt in Europa, ook zonder mobiel bereik.
Wat? Met dit ‘oog op de weg’ wordt je telefooncamera een veiligheidsvoorziening. Zit je te dicht achter een andere auto of dreig je van de weg af te raken? Dan klinkt er een waarschuwingssignaal. En? App werkt vooral goed op de snelweg, hoewel we op een volle A10 bijkans gek werden van alle piepjes. Andere minpunten: fietsers werden niet gedetecteerd, de app slurpt energie en je moet er een telefoonhouder voor kopen. Toch zit je met de app iets veiliger op de weg.
Wat? Met deze app markeer je de plek waar je je auto geparkeerd hebt. De exacte locatie wordt opgeslagen; zo kun je je weg altijd terugvinden via een kaart. Desgewenst met routebeschrijving. En? Even simpel als doeltreffend. En niet alleen voor je auto, maar ook om je hostal in dat steegje in Sevilla, tent op een festivalterrein, fietsverhuur op Schier of kekke boetiekje in hartje Soho terug te vinden. Enige nadeel: je hebt wel een internetverbinding nodig.
Wat? Is dat de Grote of Kleine Beer? Flonkert daar nu Mars of Venus? Nooit meer sfeerverpestende discussies onder een romantische sterrenhemel. Richt je telefoon op de hemel en de app verklapt naar welke hemellichamen je gluurt. En? Het werkt. Op magische wijze verschijnt hetzelfde sterrenbeeld in je schermpje als in de lucht. Inclusief namen en achtergrondinformatie over de betreffende constellatie. Omdat de app werkt op het kompas van de telefoon, kun je hem zelfs overdag of met bewolking gebruiken (mocht je dat willen).
Wat? Elke reiziger heeft het lijstje stiekem wel eens gemaakt. Hoeveel landen heb ik bezocht? Visited Countries maakt het inzichtelijk: vink alle bezochte landen aan en de wereldkaart kleurt met je reiservaring. En? Een app waar je helemaal niets aan hebt. En die toch leuk is. Bij voorkeur op een regenachtige zondagmiddag.
Wat? Miljoenen liedjes luisteren, overal waar je beschikking hebt over internet. Met de gratis app van de populaire music service Spotify kun je alleen (al dan niet zelf samengestelde) speellijsten random laten spelen. De liedjes worden dan wel onderbroken door reclame. En? Alleen al die random-functie maakt Spotify goud waard. Of je nu in een Thais strandbarretje, Zwitsers berghotel of in een Lapse sauna zit: altijd je favoriete muziek bij je. Nadeel: Spotify verbrandt data als kolen. Daarom alleen gebruiken met wifi, zeker over de grens.
Alle apps zijn in de praktijk getest, onder meer tijdens een dagtrip in Amsterdam, op Schiphol en in de auto. Bij de beoordelingen van de apps werd gelet op gebruiksgemak, grootte bestand, prijs, snelheid, aanwezigheid reclame en vooral het nut van de app. We hebben getest met een iPhone 4s, Samsung Galaxy S4, iPad 2 en Kindle Fire.
Slagers keuren geen eigen vlees. Vandaar dat wij voor dit artikel geen ANWB-apps testen. Wel maken we je graag attent op Fietsen (inclusiefknooppuntenplanner & 40 routes, abonnement vanaf € 1,79), Onderweg (gratis, met o.m. verkeersinformatie, parkeren, routeplanner en benzineprijzen) en Bed & Breakfast (gratis), voor een goedkope en charmante overnachting. Alle ANWB-apps vind je op ANWB Mobiel.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.