Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 20 april 2017 @ 00:12 door Travelboy , 1307 keer bekeken

Reizen is leuk, daar zijn we het allemaal over eens. Maar de beestjes die je in sommige landen op onverwachtse plekken tegenkomt zijn niemands favoriete kant van reizen. Helaas is het tegenkomen van beestjes onvermijdelijk als je reist naar exotische landen met een vochtig en warm klimaat. Maar je kunt je er wel tegen wapenen met deze tips tegen kakkerlakken, muggen, spinnen, bedbugs en teken!

 

1. Kakkerlakken

 

Met stip op nummer één van vieze beestjes: de kakkerlak. Helaas is er weinig te doen om kakkerlakken te vermijden, je komt er ongetwijfeld één tegen op reis. Slapen onder een klamboe zorgt er wel voor dat ze je in elk geval niet stiekem in je slaap kunnen verrassen. Wel zo’n gerust gevoel, vooral gezien het feit dat de meeste kakkerlakken ‘s nachts actief worden (yeah we know: ieeewww!). Verder: trap de kakkerlak niet dood, dan komen de eitjes vrij. Als je het toch doet, maak dan alles goed schoon en spoel het geheel door het toilet. Zorg dat je geen voedsel in een open verpakking laat rondslingeren en dat je kamer schoon en droog is. Van natte ruimtes en voedsel worden kakkerlakken namelijk blij en dat wil je voorkomen! Goede bug sprays zijn meestal ook wel lokaal verkrijgbaar, vraag even rond welke echt werkt.

 

2. Bedbugs

 

Een bedbug, ook wel een bedluis of bedwants genoemd, is een heel klein beestje dat zich – de naam zegt het al – vooral verstopt in bedden (in het matras) en zichzelf voedt met mensen- of dierenbloed (brrrr). Het is de nachtmerrie van elke reiziger, want als je eenmaal in aanraking bent gekomen met bedbugs, is de enige manier om er vanaf te komen ál je kleding te wassen op minimaal 60 graden. Én je hebt waarschijnlijk overal flink jeukende plekjes van de beten. Voorkomen kun je dit alleen maar door goed je kamer te checken zodra je aankomt. Inspecteer het matras (dus onder het beddengoed) of je zwarte puntjes of kleine beestjes (bedbugs zijn ongeveer 6mm) ziet. Maar bekijk ook ander aanwezig meubilair in je kamer goed. Als je bedbugs ontdekt, meld het dan direct bij je ho(s)tel en ga hier niet slapen! Vertrouw je het toch niet helemaal? Slaap dan in elk geval in een lakenzak met insect shield, deze beschermt ook tegen bed bugs.

 

Om te voorkomen dat al je bagage door de wasstraat moet, leg je voor de zekerheid nóóit je backpack en kleding op bed, maar bijvoorbeeld op een afstandje van het bed.

 

Ben je in aanraking gekomen met bedbugs, doe al je kleding én je backpack of tas (als deze in aanraking zijn gekomen) in een vuilniszak en zorg dat het heet gewassen wordt. De beten kun je behandelen met een bitegel.

 

3. Muggen

 

Misschien niet zo weerzinwekkend als de kakkerlak en de bedbug, maar wél heel irritant: muggen. Ze kunnen bovendien ziektes als malaria, zika of dengue (knokkelkoorts) overdragen, dus voorzichtigheid met muggen is zeker geboden! Je kunt in de weer gaan met muggenkaarsen of wierook, maar het belangrijkst is jezelf te beschermen tegen muggen, dan word je in elk geval niet geprikt. Een goede muggenspray is daarom echt een must! Ga je naar een gebied waar risico is op malaria, dengue of gele koorts? Kies dan voor muggenspray met DEET! Is dit niet het geval, dan is de natural lemon-eucalyptus spray van Care Plus een hele goede keuze, dit is een spray op natuurlijke basis, met de werkzame stof Citriodiol. Deze beschermt 6 uur lang. Ik reis altijd met beide én ook nog een miniflesje muggenspray, die ik altijd in mijn daypack stop. Op deze manier zit ik nooit onverwachts zonder muggenspray.’s Nachts houd je de muggen op afstand door te slapen in een lakenzak met insect shield. Toch geprikt? Verzacht de jeuk met een
afterbite gel.

 

4. Spinnen

 

Ook zoiets. Spinnen. Ikzelf ben er als de dood voor, gelukkig zijn er ook een heleboel mensen die dit niet hebben. En eigenlijk is het natuurlijk ook helemaal niet nodig, want de meeste spinnen doen in feite niks. Maar tóch! Ook hierbij geldt: onder een klamboe slaap je als spin-o-foob een stuk beter. Echte helden vangen de spin natuurlijk gewoon met hun blote handen of met behulp van een potje en zetten de spin weer buiten. Ben je niet zo heldhaftig? Er zijn een aantal tools op de markt die dit karweitje handiger lijken te maken, bijvoorbeeld deze spinnenvanger. Maar of je die nu in je backpack mee gaat nemen? Als je echt niet kan leven met de spin in je kamer zit er toch niets anders op dan je ho(s)telmanager lief aan te kijken of een stoer reisgenootje te vragen de klus te klaren! Reis je naar een land als Australië dan is voorzichtigheid wel geboden. Hier komen namelijk diverse spinnensoorten voor die wel degelijk gevaarlijk en soms zelfs dodelijk kunnen zijn. Vraag in dit geval altijd een local met wat
voor spin je hier te maken hebt.

 

5. Teken

 

Teken zijn minuscule beestjes (1-3 mm) die zich, net als de bedwants, voeden met mensen- of dierenbloed. Je vindt ze overal in de natuur, ook in Nederland, bijvoorbeeld in het bos. Als je door een teek gebeten wordt, bijt deze zich vast in je huid en zuigt zich vol met bloed. Je herkent de teek aan een klein zwart puntje die niet te verwijderen is door over de huid te vegen. Als je op een plek bent geweest waar mogelijk teken zijn, zorg dat je je lichaam goed checkt na afloop, vooral op warme vochtige plekken zoals de oksels, de liezen en de knieholtes. Je merkt namelijk in eerste instantie niets van een tekenbeet. Een tekenbeet kan wel gevaarlijk zijn als je de teek niet verwijdert en de teek blijkt besmet te zijn, dan kun je de ziekte van Lyme oplopen.

 

Je kunt een tekenbeet voorkomen door je in te smeren met anti-insectenspray met DEET en kleding te dragen die aansluit. Ook kun je speciale insectwerende sokken dragen. Teken kunnen namelijk niet vliegen of springen, alleen lopen en klimmen. Mocht je toch een tekenbeet vinden, verwijder de teek dan met een tekentang.

 

bron: https://ikwilmeerreizen.nl

 

 

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.