Blogposts
Blog
Geplaatst op maandag 24 juli 2017 @ 00:23 door Travelboy , 1044 keer bekeken
Zon, vakantie, waterpret. Niet alleen in, maar ook op het water. Leuk om een bootje te huren toch. En dat is in waterrijk Nederland niet zo moeilijk. Voor de meeste boten heb je immers geen vaarbewijs nodig. Maar er zijn wel wat zaken om rekening mee te houden bij het huren van, en varen met, een boot.
Bepaal wat voor soort boot je wilt huren. Er zijn nogal wat verschillende typen boten: van roeiboot tot kano. En van een zeilboot (open of een kajuitzeiljacht) motorboot, (open of met kajuit) sloep tot pontonboot. Bekijk het aanbod van verschillende verhuurbedrijven. Er kan best nogal wat prijsverschil zijn, of andere voorwaarden, ouder of nieuwer materiaal etc. Bedenk hoe lang je de boot wilt huren. Wil je er op kunnen overnachten? Of een hele dag mee weg? Dan is het handig als daarvoor ook voorzieningen zijn (bed, water, toilet etc).
Het is zeker een optie om, als je nog nooit hebt gevaren, een korte cursus te volgen. Of een opfriscursus wanneer het al wat langer geleden is of wanneer je je simpelweg onzeker voelt over het besturen van een boot(je). Oefen ook met het aanleggen, achteruitvaren en stilleggen van een boot. Dit voorkomt problemen en stress in sluizen en bij het willen aanmeren aan boeien of in havens. Varen in een sloep of met een motorboot is een stuk gemakkelijker om snel te leren dan varen met een zeiljacht. Ga je voor het eerst een boot huren, kies dan voor een motorboot.
Bij de ene boot draait de schroef rechtsom, bij de ander weer linksom. Check dit vooraf zodat je weet hoe je achteruit moet varen (tegengesteld bij rechtsomdraaiende schroef).
Boegschroef vooraan de boot:
Heel handig voor de nog wat onervaren stuurman of stuurvrouw. Stuurt zonder tegengestelde beweging direct naar rechts (stuurboord) of naar links (bakboord). Werkt alleen bij lagere snelheid.
Hekschroef aan de achterkant van de boot:
Werkt hetzelfde als een boegschroef.
Gelden op de weg regels voor automobilisten, ook op het water gelden regels en zijn er verkeersborden. Verdiep je er in voor je een boot huurt. Vooral over de voorrangsregels zijn mensen vaak niet op de hoogte: motorboten moeten voorrang geven aan zeiljachten die onder zeil varen bijvoorbeeld. Ook moet je op sommige wateren rekening houden met de beroepsvaart.
Wanneer heb je een vaarbewijs nodig? Bij boten die sneller kunnen varen dan 20 kilometer per uur. Wanneer de (huur)boot langer is dan 15 meter.
Zorg dat de kinderen vanaf de eerste tot de laatste minuut van de vaartocht een goedgekeurd reddingsvest aan hebben. Niet alle zwemvesten zijn ook reddingsvesten. Voorkom verveling door het meenemen van voldoende speelgoed etc. Kies een voor kinderen aantrekkelijke route en leg geregeld aan bij een leuke jachthaven of ligplaats met voorzieningen.
bron: www.reisprofs.nl
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.