Blogposts
Blog
Geplaatst op vrijdag 08 september 2017 @ 01:00 door Travelboy , 1136 keer bekeken
Verre reizen en adembenemende panorama's; die gaan hand in hand. De mooiste souvenirs die we van onderweg meenemen zijn vaak toch de ansichtkaarten, reisvideo's en vakantiefoto's. Het mag dus duidelijk zijn; als je gezonde ogen hebt, beleef je het reizen veelal met je kijkers. Je verkent uiteenlopende landschappen, doet nieuwe indrukken op en ontmoet onderweg bovendien nog vele andere blikken. Je ogen zijn dus ontzettend kostbaar en verdienen ook op reis extra aandacht en bescherming.
First thing's first. Een inkoppertje, maar zeker niet verstandig om over te slaan. Het Oogfonds waarschuwt niet voor niets voor de schadelijke werking van uv-straling op je ogen op de lange termijn. Een passende zonnebril voor je reisbestemming is ontzettend belangrijk. De zogenaamde CE-categorie (CE staat voor Conformité Européenne) geeft aan in welke mate de bril licht en uv-straling filtert. Er zijn doorgaans 5 categorieën:
- Tot 20% lichtabsorptie. Geen bescherming. Goed voor binnen of bij bewolking in een stedelijke omgeving.
- Van 20% tot 57% lichtabsorptie. Bij geringe bewolking en matig licht.
- Van 57% tot 82% lichtabsorptie. Op mooie, zonnige dagen.
- Van 82% tot 92% lichtabsorptie. Bij dagen met fel zonlicht, zoals in de bergen of aan zee. Deze categorie is ook aan te raden om lange afstanden mee te rijden.
- Van 92% tot 97% lichtabsorptie. Bij extreem fel licht, bijvoorbeeld in hooggebergten, op zandvlakten en in besneeuwde gebieden. Deze kun je beter niet bij het rijden dragen.
Over het algemeen geldt: hoe sterker de zonkracht, hoe sterker de filter dient te zijn. Voor tropische bestemmingen is dus een hoge CE-categorie aan te raden. Maar ook tegen sneeuwblindheid (fotokeratitis) op wintersportvakantie is het cruciaal om het zonlicht dat op het sneeuw en het ijs weerkaatst te neutraliseren. Zorg bij het skiën dus altijd voor een skibril die optimaal beschermt en voldoet aan de tips van het Oogfonds.
Houd er rekening mee dat de kleur van je zonnebril erg weinig over de bescherming zegt. Dit is eerder een kwestie van voorkeur en helpt de helderheid van het licht te verminderen. Heb je een zonnebril op sterkte nodig, dan kun je deze het beste aanschaffen bij jouw opticien of bij een gespecialiseerde online aanbieder, zoals deze
Als je lenzen draagt, weet je hoe dat gaat; bakjes, zakjes en vloeistof mee, waar je ook heen gaat. Op reis is het echter ook handig als lensdrager om nog verder vooruit te plannen. Heb je lenzen met uv-bescherming, dan is het vaak toch aan te raden een zonnebril te dragen, omdat het filter niet altijd even volledig is. Ga je zwemmen in een meer of de zee, dan is het als lenzendrager geen slecht idee om een zwembril in te pakken. Als je naar een strand of woestijngebied gaat, is het een goed idee om zachte lenzen mee te nemen, ook al draag je gewoonlijk harde lenzen. Misschien even wennen, maar als er onverhoopt een beetje zand in je ogen komt, is het een stuk minder onaangenaam. Je kunt tevens overwegen om in plaats van maandlenzen daglenzen mee te nemen. Zo heb je per pakje al schoon lenzenvloeistof en hoef je geen aparte fles mee te slepen.
Als je een bril of lenzen op sterkte hebt, zorg dan dat je je opticiensvoorschrift meeneemt. Mocht er dan onverhoopt iets misgaan, heb je die bij de hand om ter plaatse een tijdelijke vervanging te regelen. Verder kun je door veel water te drinken en goed te slapen je ogen optimaal gezond houden op reis. Sowieso is het aan te raden om onderweg vaak je handen te wassen en uit te kijken met in je ogen wrijven. Zorg er bovendien voor dat je bij gevoelige ogen ook de goede oogdruppels meeneemt. Want wie zijn of haar ogen uitkijkt, wil nog wel eens vergeten te knipperen – en dáár krijg je droge ogen van!
Bron: www.reisbijbel.nl
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.