Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 30 juli 2017 @ 01:19 door Travelboy , 1100 keer bekeken

Alternatief vakantie vieren in het hoogseizoen is geen goedkoop grapje. Wat als je het geld niet hebt? Zes tips om (bijna) gratis op reis te gaan.

 

1. Ruil je huis

 

Je huis staat toch leeg tijdens jouw vakantie. Maak daar gebruik van! Via verschillende huizenruilsites kun je een profiel aanmaken voor je eigen stekkie. Daarna is het scrollen geblazen door het aanbod om te kijken waar jij zou willen zitten deze zomer.


Saskia van Riet (55) verruilde al zo'n vijftien keer haar woonboerderij in Meppel voor een plekje ergens anders in Europa en zelfs een keer in Canada. De motivatie daarvoor was het geld. ,,Met drie kinderen weggaan in de zomervakantie is gewoon achterlijk duur. En een woonhuis is zeker met kleine kindjes wel zo fijn: de wasmachine kan aan, de kinderen kunnen spelen met een kamer vol speelgoed dat ze nog niet kennen en wij krijgen een kijkje in het leven van een ander gezin."


De eerste keer ruilen vond ze spannend; er is toch een vreemd gezin in jouw huis. Maar dat principe zorgt er júist voor dat ze nooit problemen heeft gehad. ,,Het moment dat je in de keuken staat te koken, besef je dat er op dat moment ook een moeder in jouw keuken achter het fornuis staat. Dat maakt dat je zorgvuldig bent. Ik heb wel eens per ongeluk een glazen theepot gebroken, maar later kreeg ik een berichtje van de bewoners: godzijdank, wij vonden 'm spuuglelijk."


Hoe: huizenruil is gratis. Aan het aanmaken van een profiel op een huizenruilsite zijn vaak wel kosten verbonden.

2. Logeer in een achtertuin

 

Het wordt de Airbnb voor kampeerders genoemd: het Amerikaanse Hipcamp. Landeigenaren bieden een stuk land aan waar je je tentje op kunt zetten. Slapen tussen de hoge bomen van Yosemitepark of tussen het rode gesteente van Grand Canyon: het kan allemaal. Al moet je voor écht goedkope plekjes wel wat speurwerk verrichten, want op Hipcamp zijn de prijzen, net als bij Airbnb, niet per definitie laag.

 

Er worden zo'n 280.000 kampeerplekken door heel Amerika aangeboden. Een Europese versie van Hipcamp is er nog niet. Een alternatief is gocampr.com, waar private en alternatieve campings in Europa worden aangeboden.

3. Surf een bank

 

Het is goedkoop, het kan bijna overal én je hebt meteen een local friend: couchsurfen is al een paar jaar een beproefde budgetreismogelijkheid. Arlette Hovinga (26) begon er zo'n zeven jaar geleden mee. ,,Mijn eerste keer was in Kroatië. De jongen bij wie ik logeerde, sprak een stuk minder goed Engels dan ik uit zijn profiel opmaakte. Maar ik kreeg wél een hele slaapkamer aangeboden in plaats van een bank. En hij heeft me een week rondgereden door het gebied. Superlief!"

 

Ze ontvangt ze ook regelmatig couchsurfers. Een paar tips: ,,Zorg dat je in het buitenland de Skype-app op je telefoon hebt staan met krediet erop. Zo kun je altijd bellen zonder dat de kosten te veel oplopen. Het is een ongeschreven regel dat je voor couchsurfen geen geld vraagt, maar het is wel aardig om je host een keer mee uit eten te nemen of voor hem te koken."

 

Het grootste voordeel noemt Hovinga het ontmoeten van nieuwe mensen, ook al moet je soms je slaapplek een beetje bij elkaar improviseren. Daardoor doet het fenomeen misschien wat studentikoos aan, maar is het zeker niet minder leuk.

 

Hoe: via couchsurfing.com maak je gratis een account aan. Er zijn nu zo'n 400.000 banken beschikbaar.

4. Ga liften

 

De oldskool lifter met een duimpje omhoog en een zelf gekrabbeld 'Berlijn' op een stuk karton zie je nog maar zelden langs de weg staan. Terwijl liften leuk en goedkoop kan zijn. Zeker met de insteek dat de weg ernaartoe al de reis is. Bovendien levert liften gegarandeerd bijzondere ontmoetingen. Enkele tips:

 

Ga bij een benzinestation staan. Mensen hebben dan meer tijd om na te denken of ze je willen meenemen en jij kunt een praatje maken om te laten zien dat je te vertrouwen bent.

 

Koop een gedetailleerde wegenkaart van Europa zodat je altijd weet hoe je waar kunt komen.

Vrachtwagenchauffeurs zijn de beste aanspreekpunten voor een goede lift over lange afstand. Als koppel (man en vrouw) schijn je de meeste kans te maken.

 

 

Ben je iets minder avontuurlijk ingesteld, maar wil je toch niet te veel betalen voor je reis? Kijk dan vooraf op een carpoolsite zoals blablacar.nl of meerijden.nu.

5. Bied je aan als huisoppas

 

Oppassen op huizen is een simpele en goedkope vakantie-optie. Via verschillende sites kunnen oppasser en oppaszoeker elkaar vinden. Marsja van Kilsdonk (40) besloot het via haar eigen netwerk te regelen. Ze zocht via Facebook een laagdrempelige, goedkope vakantiebestemming voor haarzelf en zoontje Boaz (1). ,,Ik had eerst wat schroom, maar mensen reageerden positief en het was binnen no time geregeld.''

 

Vaak zijn huisdieren of inbraakgevoeligheid redenen voor huizeneigenaren om een oppas in te huren. Maar het mes snijdt aan twee kanten. ,,Ik kan nu met mijn kleine man op vakantie. Dat had anders nooit gekund."

 

6. Maak een praatje en krijg gratis accommodatie

 

Nederlanders staan bekend om hun uitgebreide talenkennis. Dat is handig om geld mee te besparen als je reist via talktalkbnb.com. Op dit platform kun je in ruil voor taallessen bij iemand thuis slapen. Of je huis aanbieden aan een native speaker in de taal die jij wilt leren. Een soort couchsurfing, maar dan met een duidelijke tegenprestatie.



Op de site vul je in waar je naartoe zou willen en welke taal je daar wilt leren. Als tegenprestatie leer jij je gast Nederlands, maar vaker zal Engels een goed ruilmiddel zijn. Al meer dan 7.000 mensen uit meer dan 50 landen hebben zich ingeschreven.



Het platform werkt vooral op goed vertrouwen. Een Franse studiegroep richtte Talktalkbnb op na de terroristische aanslagen in Parijs, omdat het volgens hen goed is om elkaar te begrijpen en elkaars taal te spreken.

 

bron: www.ad.nl

 

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.