Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 22 mei 2017 @ 00:04 door Travelboy , 970 keer bekeken

Stel je voor, je bent op citytrip naar Barcelona en op de altijd drukke Ramblas gaat er een of andere Spanjaard er met je portemonnee of paspoort vandoor. Even later kom je erachter dat je paspoort verdwenen is. Wat moet je doen? Ik geef je een paar tips.

 

Gelukkig is het mij nog niet gebeurt *afkloppen* maar ik heb talloze mensen beroofd zien worden op de Ramblas in Barcelona of Convent Garden in Londen. Een vreemde gewaarwording als je merkt dat je paspoort of geld verdwenen is en het kan je vakantie dan ook enorm verpesten.

 

Als je alleen een paspoort op vakantie bij je hebt, dan moet je dit zo snel mogelijk melden bij de lokale politie. Na de aangifte moet je direct een nieuw paspoort of tijdelijk reisdocument aanvragen (noodpaspoort of laissez-passer) om terug naar Nederland te kunnen reizen. Dit kun je aanvragen bij de Nederlandse ambassade of het consulaat van het betreffende land.

 

Een laissez-passer wordt alleen uitgegeven als het niet mogelijk is op tijd een noodpaspoort te verstrekken. Een noodpaspoort is alleen geldig als reisdocument voor de reis waarvoor het is uitgegeven. Je kan het niet als identiteitsbewijs gebruiken. Bepaalde landen stellen aanvullende of afwijkende eisen aan reisdocumenten, zoals een visum.

 

Om een aanvraag voor een noodpaspoort (Als je in Nederland of in het buitenland bent) te kunnen doen, moet je onderstaande stukken overleggen:

  • Een bewijs dat je de reis niet kan uitstellen. Dit kan je aantonen met bijvoorbeeld vliegtickets en hotelreserveringen.
  • Een recent gewaarmerkt afschrift basisregistratie personen (BRP) met daarop de vermelding van jouw nationaliteit, in een envelop. De envelop dient door de gemeente gesloten en verzegeld te zijn. Gewaarmerkt betekent dat het document gelijk is aan het origineel.
  • Een gewaarmerkte kopie van jouw recente aanvraag van een nieuw reisdocument (RAAS-formulier), in een envelop. Ook deze envelop dient door de gemeente gesloten en verzegeld te zijn.
  • Andere reisdocument(en), als je die hebt.
  • Een geldig legitimatiebewijs, zoals een geldig Nederlands rijbewijs.
  • Een recente pasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen.
  • Als je jouw reisdocument kwijt bent: een gewaarmerkte kopie van het proces-verbaal van de aangifte van vermissing.

Een noodpaspoort wordt alleen verstrekt als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Je bent niet in staat om tijdig een paspoort of een identiteitskaart (ID-kaart) te verkrijgen.
  • Je kunt aannemelijk maken dat u uw reis niet kunt uitstellen.
  • Jouw identiteit en nationaliteit zijn vast te stellen.
  • Je zorgt zelf voor de benodigde bewijsstukken.

Ben je weer terug in Nederland dan moet je ook aangifte doen bij de Nederlandse politie (tenzij je in één van de proefgemeenten woont; het buitenlandse proces-verbaal is dan voldoende).

 

En als je klaar bent met die aangifte, dan is het zaak om direct een nieuw paspoort aan te vragen

 

Bron: http://travel.blog.nl.



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.