Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 10 augustus 2017 @ 00:03 door Travelboy , 1030 keer bekeken

Je gaat op vakantie en ziet een prachtige laptop in de winkel liggen die veel goedkoper is dan in Nederland. Honderden euro's kan je besparen, maar mag je die wel invoeren? Hoe goed zijn de deals op onze eigen luchthaven Schiphol?

 

Consument Han kocht een laptop en een camera voor 900 euro op Schiphol, vond het in eerste instantie een goede deal want hij dacht 'is taxfree dus moet goed zijn', maar komt er later op terug.

'Taxfree winkelen is een mythe'

Paul Eldering, reisjournalist van de Telegraaf: "Taxfree winkelen is een mythe. Daarnaast moeten de winkels op Schiphol ook gewoon huur betalen voor de dure vierkante meters omdat het een goede locatie is waar duizenden mensen per dag langskomen en dat moet wel betaald worden". Han checkt bij thuiskomst zijn aankopen bij de Media Markt en komt erachter dat hij 150 euro teveel heeft betaald.

 

Eldering: "Mensen vinden het ook altijd leuk om te shoppen op Schiphol, dat plezier moet je ze niet ontnemen. Of ze nou altijd zo goedkoop uit zijn, dat waag ik te betwijfelen. Sterker nog, ik durf te zeggen dat de laagsteprijsgarantie, die veel winkels op Schiphol hanteren, dat die in zeker van de helft van de gevallen niet waar is en dat je het elders bij een lokale winkel en zeker in een webshop goedkoper kunt vinden".

Wel of niet je goederen aangeven?

Adriaan Ros is van de Douane en zegt: "Binnen de EU is er vrij verkeer van goederen, maar kom je terug van buiten de EU dan geldt er een vrijstelling van 430 euro. Kom je over dat bedrag heen dan moet je daar belasting over betalen. In het geval van Han die voor 900 euro een camera en laptop heeft gekocht, na de security dus bij de tax-free winkels op Schiphol, die hoef je niet mee te tellen bij die 430 euro".

'Bonnen bewaren en meenemen'

Een ander voorbeeld: je koopt een telefoon in New York voor 700 euro, dan moet je belasting betalen. Stel je koopt die telefoon op Schiphol bij See Buy Fly, moet je de telefoon dan ook aangeven? Nee, aldus Ros van de Douane. "Je kunt door de groene doorgang naar buiten. Je moet kunnen aantonen dat je deze op Schiphol hebt gekocht, dus het is verstandig om de bon te bewaren." Ros: "Het is altijd handig om bonnen te bewaren zodat je kunt aantonen waar je de producten hebt gekocht". Voorkom dus een welles/nietes-gesprek en neem als je op reis gaat bonnen mee. De Douane heeft een app waarin je als reiziger goed kan zien wat je allemaal mag meenemen van vakantie en in deze app kun je ook bonnen opslaan. De app is via deze link te downloaden voor iOS en Android.

Oproep: vraag je geld terug!

Heb jij sinds de gerechtelijke uitspraak in 2009 belasting betaald voor producten die je achter de paspoortcontrole hebt gekocht op Schiphol? Heb je daar nog een aankoopbon van? Dien dan alsnog bezwaar in bij de Belastingdienst Douane. Je kan deze gerechtelijke uitspraak gebruiken. Stuur ons een e-mail op dit e-mailadres en hou ons op de hoogte.

 

Bron en een extra Filmpje van Tros-Avro Radar:

www.nporadio1.nl/consument/5190-taxfree-winkelen-op-schiphol-is-een-mythe



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.