Blog
Geplaatst op woensdag 22 januari 2025 @ 02:06 door Travelboy , 6 keer bekeken
De gevarendriehoek – zou de jeugd die nog kennen? Je weet wel, dat ding wat je jaren ergens bij het reservewiel hebt liggen maar nooit gebruikt. Of weet je ook niet wat een reservewiel is? Het reparatiekitje, dan. In Nederland hoef je geen gevarendriehoek te gebruiken als je je alarmlichten aanzet, dus ze zijn min of meer overbodig. In Spanje gaan ze nog een stapje verder: daar is een oranje zwaailicht verplicht ter vervanging van de gevarendriehoek.
Spanje wil graag vooroplopen als het gaat om de veiligheid bij pechgevallen. Daarom raden ze dit jaar alvast aan om een zogenoemde V16-baken te kopen. Vanaf 2026 is het oranje zwaailicht verplicht. Bij een pechgeval zet je het magnetische apparaatje op je dak. Niet alleen zou de auto dan minimaal 30 minuten lang zichtbaar moeten zijn van een lange afstand, het apparaatje heeft nog een trucje: hij is verbonden met de meldcentrale.
Het zwaailicht is verbonden
Op het moment dat je het zwaailicht activeert, krijgt de Dirección General de Tráfico (DGT) een melding. De DGT mag je zien als de RDW, het CJIB en het CBR in één. Er zit een kleine digitale simkaart in het apparaatje dat jouw locatie deelt met de overheid. Vanwege deze verbondenheid kun je het lampje niet eventjes op AliExpress kopen: de DGT heeft een lijst met goedgekeurde apparaten die je bij diverse aanbieders kunt kopen. We gokken dat dit het vaakst gestolen voorwerp wordt bij huurauto’s.
Het apparaatje kost ongeveer 50 piek. Wanneer je een zwaailicht koopt, zal hij het 12 jaar moeten doen volgens de certificering. Je hoeft geen los abonnement te kopen omdat ie connected is: dat zit bij de prijs inbegrepen. Wel moet je er zelf voor zorgen dat het apparaatje opgeladen is en in je dashboardkastje ligt. De batterij in de lamp moet 18 maanden vol blijven, volgens de certificering. Op de website van de DGT vind je een lijst met goedgekeurde aanbieders van de V16-noodverlichting.
bron: www.topgear.nl
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.