Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 10 mei 2025 @ 01:00 door Travelboy , 27 keer bekeken

Je ziet het vaak als je een hotel aan het boeken bent: Een ‘twin‘ of ‘double‘ room. En die termen zorgen nogal voor wat verwarring en daarna voor teleurstelling. Want wat boek je nu precies voor kamertype? In dit blog vertel ik je wat het verschil is tussen een twin en een double bed, waarom het zo genoemd wordt, wat tips en een overzicht tussen de verschillen in grootte van je bed.

 

Wat is het verschil tussen een Double en een Twin kamer?

 

Bij het boeken van je hotelkamer kun je vaak kiezen uit een twin of een double room. In beide gevallen gaat het gevoelsmatig om kamers die voor 2 personen geschikt zijn, en dat klopt. Toch zit er een enorm verschil in deze twee kamertypes. In het handboek voor de hotelier staat de double room omschreven als “Een kamer, voorzien van 1 bed voor maximaal 2 personen, geschikt voor gehuwden en anders gebonden, die graag samen vertoeven“.

 

Dus, wat is het verschil dan?

 

Hieronder in bulletpoints in een handig overzicht precies wat je moet weten en wat de verschillen zijn. Ik heb voor de handigheid meteen maar de meest voorkomende kamertypes meegenomen. Wel zo handig!

 

  • Wat is een Double Room? Een ‘Double room‘ heeft 1 bed dat voor twee personen geschikt is. Vaak een king of queen-size bed.
  • Wat is een Twin Room? Een ‘Twin room’ heeft 2 – 1 persoons-bedden, met een rand ertussen dus.
  • Wat is een Triple Room? Een ‘Triple room‘ is geschikt voor 3 personen en kan zowel 3 – 1 persoons-bedden bevatten als 1 eenpersoonsbed en een king of queen-size bed.
  • Wat is een Quadruple Room? Een ‘Quadruple room’ is een kamer die geschikt is voor 4 personen en kan zowel 2 king of queensize bedden bevatten als een combinatie van verschillende bedden.

 

Tip: De kansen op een kamerupgrade zijn een stuk hoger wanneer je een double room boekt. Waarom? Omdat de indeling van de meeste hotelkamers op basis van een double room is. Dit komt doordat de meeste reisgezelschappen een koppel zijn en het fijn vinden om in hetzelfde bed, zonder gleuf, te slapen.

 
Wat is een twin roomWat is een twin room

 

Wat is een twin room

 

Bij een twinroom slaap je altijd op een 1-persoonsbed. Een twinkamer kan overigens ook voor 3, 4 of zelfs meer personen geschikt zijn. Het onthouden van een twinroom is makkelijk: De kamer is minimaal voorzien van een tweelingbed: 2 bedden die op elkaar lijken dus; altijd losse bedden.

 

Hotels kiezen ervoor om twin kamers aan te bieden, omdat deze enerzijds perfect te verkopen zijn als kamers voor stellen of koppels, die ook (lees: liever) in een double room zouden zitten, maar anderzijds ook aan te bieden zijn als kamers voor mensen die liever niet bij elkaar in hetzelfde bed slapen. Optimale flexibiliteit voor het hotel, dus.

 

 
Wat is een double roomWat is een double room
 

Wat is een double room

 

Doublerooms zijn ook makkelijk te onderscheiden van twins. Bij een double-room heb je namelijk altijd een bed dat voor 2 personen geschikt is.

 

Qua afmetingen is er, vooral in de Verenigde Staten, nog onderscheid te maken tussen een queen en een kingsize bed. Waarbij het queenbed wat kleiner is dat een kingbed.

 

 
Kamertypes in verschillende landenKamertypes in verschillende landen
 

Kamertypes in verschillende landen

 

Het kan per land of regio verschillen wat voor soort bed je in je kamer kunt verwachten. Toch zijn er regionale verschillen en wordt het begrip Double of Twin room nog niet altijd overal even helder geïnterpreteerd. Een paar opvallende zaken:

 

  • In de Verenigde Staten zijn double rooms vaak voorzien van twee queensize bedden. Wees dus niet verbaasd als je een kamer tegenkomt waarin 2 grote bedden te vinden zijn (wellicht zijn het dan twin kamers voor mensen die graag in hun eentje op een héél groot bed slapen). Dit zie je overal, zelfs (en vaak voornamelijk) in motels.
  • In landen rondom de Middellandse Zee (zoals ItaliëSpanje en Portugal) is 1 queensize bed (een twijfelaar) soms een double en kan het een knus bedje worden als je met z’n tweeën in dat bed wil overnachten.
  • In Aziatische landen (Dit hebben we in Thailand meegemaakt) krijg je soms 2 eenpersoonsbedden met een dun topmatras voor 2 personen erbovenop. Hierdoor kan een gat ontstaan. Niet superfijn maar te voorkomen door iets tegen het bed te zetten om schuiven te voorkomen. Of de poten van het bed aan elkaar vast te maken (daar zijn speciale ’tools’ voor te koop online).
  •  
 
Welk type kamer past bij wieWelk type kamer past bij wie
 

Welk type kamer past bij wie?

 

Tja, het hangt natuurlijk nogal af van met wie je reist om te bepalen welk kamertype nu toch het beste voor jou is. En natuurlijk heeft het allemaal met persoonlijke voorkeur te maken.

 

Mijn eigen voorkeur? Die is easy: Als ik alleen reis wil ik een double bed (lekker zeesterren), reis ik met mijn partner, dan wil ik ook een double bed. De laatste situatie komt ook wel eens voor: Met een collega op pad maar noodgedwongen een kamer delen: In dat geval ga ik voor een twin!

 

Maar ik durf wel te stellen dat onderstaande overzicht het beste aansluit op de gemiddelde reiziger:

 

  • Stellen of koppels: Een double room is ideaal. Eén groot bed, geen gleuf ertussen, lekker knus.
  • Vrienden, collega’s of familieleden: Kies voor een twin room. Zo heeft iedereen z’n eigen bed, wel zo comfortabel.
  • Solo-reizigers: Veel hotels bieden ook single-use double rooms aan. Je krijgt dan een ruim bed voor jezelf, meestal tegen een prima prijs.

 

 

Veelgemaakte fouten

 

De verschillen tussen een twin en een double room lijken simpel, maar toch gaat het vaak mis bij het boeken. Niet alleen omdat de termen internationaal anders worden gebruikt, maar ook omdat boekingssites de informatie niet altijd even duidelijk weergeven.

 

En het resultaat is soms teleurstellend: Een bed dat je niet had verwacht en dus een minder fijne ervaring.

 

Sommige oudere hotels hanteren namelijk de definitie van double als: een kamer dat geschikt is voor twee personen. En dan kun je dus ook twee eenpersoonsbedden aantreffen.

 

Een andere fout is dat je een twin kamer boekt met  het idee om de bedden gewoon tegen elkaar aan te schuiven, maar in werkelijkheid zijn ze vastgeschroefd of zit er een kastje tussenin.

 

Ook het formaat van het bed wordt vaak onderschat. In Zuid-Europese landen staat een twijfelaar (140 cm breed) soms als double geboekt. Gezellig? Ja. Comfortabel? Niet altijd. Zeker niet als je gewend bent aan een kingsize bed thuis.

 
 

Tips voor het juiste bedtype

 

Het kiezen van het juiste bedtype lijkt misschien een detail, maar het bepaalt wel degelijk je comfort tijdens je verblijf. Zeker als je met een partner, vriend of familielid reist, wil je niet voor verrassingen komen te staan. Daarom: een paar praktische tips die écht werken.

 

 

Controleer het type bed in de omschrijving

 

Lees de kameromschrijving op de boekingspagina zorgvuldig door. Staat er letterlijk “1 tweepersoonsbed” of “2 aparte bedden”? Of is het minder specifiek, met termen als “double or twin, subject to availability”? In dat laatste geval is het slim om je voorkeur duidelijk aan te geven.

 

 

Gebruik de filters op boekingswebsites

 

Boekingsplatforms zoals Booking.com of Expedia hebben handige filters voor kamertype en bedindeling. Gebruik ze actief, en controleer de bijbehorende foto’s. Soms zie je op een foto precies wat je nodig hebt: één groot bed of juist twee aparte.

 

 

Geef je voorkeur aan bij de boeking

 

In veel gevallen kun je tijdens het boeken een opmerking plaatsen. Vermeld daar je voorkeur voor een double of twin. De meeste hotels proberen daar rekening mee te houden, vooral als je ruim van tevoren boekt of direct bij het hotel reserveert.

 

 

Twijfel? Neem contact op met het hotel

 

Wil je 100% zeker weten welk bed je krijgt? Bel of mail dan even met het hotel. Zeker als je iets te vieren hebt of waarde hecht aan comfort, is dat het kleine beetje extra moeite waard. Zo voorkom je gedoe bij het inchecken en weet je precies waar je aan toe bent.

 

bron: https://waarovernachtenin.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.