Blog
Geplaatst op donderdag 10 juli 2025 @ 00:17 door Travelboy , 18 keer bekeken
In juli en augustus gaan dit jaar aanzienlijk minder Nederlanders op vakantie dan vorig jaar: bijna de helft blijft thuis. Uit vrees voor hitte en overstromingen en vanwege alle onrust in de wereld blijven degenen die wel gaan vaker bovendien dichter bij huis. ‘De vraag is vooral: ga je een prettige, gezonde vakantie hebben waar je van bijkomt?’
Vrijdag trapt in Nederland de regio Zuid de zomervakantie af, maar minder mensen stappen direct in de auto of het vliegtuig. Vorig jaar ging 73 procent van de Nederlanders in het hoogseizoen op vakantie, blijkt uit de dinsdag verschenen ANWB Vakantiemonitor. Aan dat onderzoek deden 2000 Nederlanders tussen de 18 en 80 jaar mee. Dit jaar pakt slechts 57 procent in juli en augustus de koffers
Bijna 55 procent van de vakantiegangers zegt dat de gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte, droogte, bosbranden en overstromingen, enige tot grote invloed hebben op de keuze van de vakantiebestemming. Zij gaan liever naar bestemmingen met een stabieler – lees: iets koeler – klimaat.
Door de bloedhete periodes in de zomer zijn overvolle steden als Venetië en Barcelona niet langer favoriet. Wie de beelden ziet van puffende toeristen in steden met temperaturen boven de 40 graden, trekt de conclusie: niet doen.
Vakantie in eigen land is dit jaar juist populair. Dit hoogseizoen vertrekt 37 procent van de Nederlanders naar een camping, huisje of hotel in Nederland. Vorig jaar was dat 30 procent.
Een meisje zoekt verkoeling bij een fontein in het hete Rome.Bron AFP
Quote van .
‘De onrust in de wereld maakt verre reizen minder aantrekkelijk, wat is terug te zien in de populariteit van bestemmingen als de VS’
Voor zomerse temperaturen hoef je ook niet langer de grens over. Een halve eeuw geleden was het zomerse weer een van de aantrekkingskrachten van Zuid-Frankrijk. Die temperatuur heeft Nederland nu ook. Zelfs de Nederlandse wijnbouw groeit hard, met inmiddels meer dan 200 commerciële wijngaarden die jaarlijks 1 miljoen flessen wijn produceren. Nederlandse zomers zijn volgens het KNMI één graad Celsius warmer dan een eeuw geleden. Dat lijkt weinig, maar het is voldoende voor zomers weer met meer warme en tropische dagen dan vroeger.
Het is niet alleen mogelijk natuurgeweld dat Nederlanders thuis houdt. Ook de geopolitieke situatie is een bron van onrust. Van alle vakantiegangers blijft volgens de ANWB 92 procent in Europa. In de zomer van 2024 bleef 85 procent binnen de Europese grenzen. “De onrust in de wereld maakt verre reizen minder aantrekkelijk, en dat is terug te zien in de populariteit van bestemmingen zoals de Verenigde Staten. Waar in maart nog 43 procent van de ondervraagden aangaf minder zin te hebben om naar de VS te reizen, was dat in mei al gestegen naar 62 procent,” meldt ANWB.
Liever niet vliegen maar met de auto dicht bij huis blijven, is het motto. Dan ben je snel weg als het moet. “Voor de meeste mensen voelt dat het veiligst. Dat kan ik me wel voorstellen. Je kunt in principe in de auto stappen en wegrijden,” zegt toerismeonderzoeker Harald Buijtendijk van Breda University of Applied Sciences. “De reisbranche zegt dat ze een goed calamiteitenfonds heeft, en dat is internationaal gezien ook zo. Maar je bent wel afhankelijk van repatriëring door derden.”
De overstromingen van vorig jaar in Valencia met vele tientallen slachtoffers, maar ook in Zwitserland en Frankrijk, liggen nog vers in het geheugen. En al is statistisch gezien de kans dat het onheil jou treft klein, het is er wel.
Buijtendijk: “Misschien is het niet zozeer de vraag hoe groot de kans is dat je getroffen wordt door een specifieke calamiteit, zoals een overstroming of een bosbrand, of dat je in een geopolitiek conflict belandt. Maar meer: ga je een prettige, gezonde vakantie hebben waar je van bijkomt?”
Quote van .
‘All-in strandvakanties blijven populair, maar er is een verschuiving merkbaar naar koelere, noordelijkere bestemmingen’
Het rapport van de ANWB sluit naadloos aan op de bevindingen van AXA. Volgens onderzoek van die verzekeringsmaatschappij onder 2000 Nederlanders is klimaatverandering voor 46 procent van de mensen reden om de vakantie aan te passen. Een op de vijf Nederlanders trekt naar koelere bestemmingen. Nog eens een op de vijf gaat buiten de zomermaanden.
Scandinavië en IJsland zijn populair. Volgens AXA gaan twee op de drie Nederlanders die een koelere bestemming willen, naar Scandinavië. Vooral 55-plussers trekken de hitte niet en zijn beducht voor overstromingsgevaar in de traditionele zonnige vakantielanden.
“Jongvolwassenen laten zich beduidend minder leiden door klimaatrisico’s. Wel zien we dat de impact van de geopolitieke en economische onzekerheid, maar ook de stijgende vakantieprijzen, steeds meer invloed hebben op vakantiegangers. Zo blijven all-in-strandvakanties populair, maar er is een verschuiving merkbaar naar koelere, noordelijkere bestemmingen. Ook worden langere vakanties vaker ingekort tot acht à twaalf dagen, met een extra trip later in het jaar,” zegt Joeri Mariën van AXA.
Buijtendijk zegt dat de toerisme-industrie zich beter moet wapenen tegen klimaatverandering. Het ongebreideld bouwen van resorts in bijvoorbeeld het Caribisch gebied, is het recept voor rampspoed. De eilanden zijn kwetsbaar voor zeespiegelstijging en die gaat er sneller dan het wereldgemiddelde, volgens het KNMI. “De reisbranche blijft hetzelfde doen: zo veel mogelijk mensen in het vliegtuig dat je ver weg brengt, want je hebt je vliegtuig aangeschaft en geïnvesteerd in dat verdienmodel. Dus daar probeer je nu nog zo veel mogelijk geld aan te verdienen.”
Petra Kok van reisorganisatie TUI zet vraagtekens bij de onderzoeken van de ANWB en AXA. “Wij zien het niet terug in de boekingen. Er is een verschil tussen wat mensen zeggen en wat ze doen. Er is wel wat vraag naar ‘coolcations’, maar zeker gezinnen willen op vakantie een zwembad met glijbanen en ijsjes. Dat grote aanbod is er in Scandinavië gewoon nog niet.”
Bij ouderen zonder schoolgaande kinderen ziet TUI wel een verschuiving. “Als je geen thuiswonende kinderen meer hebt, waarom zou je dan in juli of augustus gaan als je net zo goed in september of oktober kunt?”
bron: www.parool.nl
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.