Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 28 april 2025 @ 00:07 door Travelboy , 16 keer bekeken

Wat is het verschil tussen een Holiday Inn en een InterContinental? En waarom kun je bij Hilton overnachten in zowel een eenvoudig stadshotel als een ultraluxe resort aan zee?

 

Hotelketens werken met verschillende merken om hun aanbod perfect af te stemmen op uiteenlopende doelgroepen. In dit blog leggen we uit hoe die merkenpiramide werkt, wat je kunt verwachten per segment en hoe Nederlandse ketens zoals Van der Valk, Fletcher en WestCord zich hierin positioneren. Van Ibis tot Aman: dit is hét grote overzicht van hotelmerken: Van budget tot luxe.

 

Hoe werkt de positionering van een hotelketen?

 

De hotelwereld bestaat uit veel meer dan alleen het aantal sterren aan de gevel. Waar je bij een vijfsterrenhotel denkt aan luxe, dikke tapijten en roomservice, zegt die classificatie in werkelijkheid vooral iets over welke voorzieningen er zijn. Want dat is hoe hotelsterren werken.

 

De positionering van een hotelmerk gaat veel verder: het bepaalt welke doelgroep een hotelmerk wil aanspreken, welk gevoel dat merk wil oproepen.

 

Een keten als Hilton spreekt niet alleen reizigers aan die op zoek zijn naar comfort, maar positioneert zich ook als betrouwbaar, degelijk en zakelijk.

 

Daartegenover staan merken als Ibis of Bastion, die zich duidelijk richten op goedkopere maar comfortabele overnachtingen tegen een scherpe prijs. Luxe, stijl, prijsniveau, locatie en zelfs geurbeleving dragen bij aan het merkverhaal. Het is een interessante wereld waar ik je graag meer over ga vertellen.

 

 
Eén keten, meerdere merken zo werken internationale hotelgroepenEén keten, meerdere merken zo werken internationale hotelgroepen

 

Eén keten, meerdere merken: zo werken internationale hotelgroepen

 

Grote hotelgroepen zoals Accor, Hilton en Marriott beheren tientallen merken onder één paraplu. Daarmee spelen ze slim in op uiteenlopende doelgroepen: van budgetreizigers tot ultraluxe vakantiegangers. Want de budgetreiziger gaat immers niet voor een luxe Hilton.

 

Terwijl de Hilton groep toch het liefste ook die reiziger in een van hun hotels heeft. Hoe ze dat doen? Simpel: Met een waaier aan merken die zich elk richten op een hele specifieke soort reiziger.

 

 
Hotel merken piramideHotel merken piramide

 

De merkenpiramide

 

Zo valt Ibis onder de Accor-groep, maar diezelfde groep bezit ook het stijlvolle en luxe Sofitel en het luxueuze Raffles. Hilton biedt naast het klassieke Hilton Hotel ook Curio Collection (boutiquehotels), DoubleTree (comfortabel maar toegankelijk) en Waldorf Astoria (ultra-luxe waarvan er ook eentje in Amsterdam te vinden is)

 

Binnen Marriott zie je hetzelfde patroon met merken als Courtyard, Sheraton, W Hotels en The Ritz-Carlton.

 

Die piramidestructuur maakt het voor hotelgroepen mogelijk om gasten levenslang aan zich te binden: van een betaalbare citytrip in je studententijd tot een huwelijksreis in een exclusief resort.

 

En met loyaltyprogramma’s als Hilton Honors of Marriott Bonvoy word je bovendien beloond om bij ‘je eigen’ merken te blijven, want vaak overlappen deze programma’s weer met alle merken binnen het portfolio.

 

 

Waarom grote ketens als Hilton, Marriott en Accor meerdere merken voeren

 

Hotelketens zijn allang niet meer beperkt tot één type hotel of doelgroep. Grote groepen zoals Hilton, Marriott en Accor bezitten tientallen verschillende hotelmerken die allemaal een andere reiziger aanspreken.

 

Waarom? Simpel: een zakenreiziger die een comfortabele overnachting zoekt, stelt andere eisen dan een gezin op vakantie of een stel op huwelijksreis.

 

Door meerdere merken te voeren binnen dezelfde groep kunnen hotelketens hun marktaandeel vergroten én loyale gasten langer vasthouden

 

 
Bij een budgethotel als ibisBudget is het comfortabel slapen voor weinig geldBij een budgethotel als ibisBudget is het comfortabel slapen voor weinig geld

 

Budgethotels: Eenvoudig, betaalbaar en functioneel

 

Niet iedereen zoekt naar luxe of uitgebreide voorzieningen tijdens een overnachting. Voor veel reizigers is een schone kamer, een goed bed en een centrale of praktische ligging meer dan genoeg. Budgethotels spelen hier perfect op in met lage prijzen en functioneel comfort.

 

Ze richten zich op reizigers die vooral overdag op pad zijn en hun hotelkamer gebruiken als uitvalsbasis of als korte tussenstop tijdens een roadtrip. Deze hotels vind je vaak langs snelwegen, bij luchthavens of in buitenwijken van grote steden.

 

Denk aan handige park-sleep-fly-concepten of overnachtingen langs de Route du Soleil die vooral praktisch zijn ingericht. De focus ligt op efficiëntie: snel inchecken, gratis wifi, vaak zelfbediening en beperkte extra’s.

 

Een type accommodatie ontbreekt volledig in dit lijstje trouwens: Hostels. Het lijkt erop dat de grote ketens hun handen hier niet aan willen branden. En terecht, want een hostel is echt een compleet ander spel dan een hotel.

 

 

Internationale budgetketens

 

Wereldwijd zijn er verschillende bekende budgetketens actief. Sommige hiervan zijn typische motels, terwijl andere gewoon hotels zijn zoals je die kent. Enkele van de meest herkenbare namen:

 

  • Ibis Budget (Accor): Eenvoudig, modern en scherp geprijsd. Vooral populair in Europese steden.
  • Motel 6: Typisch Amerikaans, gericht op reizigers met de auto. Je treft ze langs bekende snelwegen en aan de rand van grote steden. Tijdens mijn trip langs Highway 1.
  • easyHotel: Minimalistisch en vaak op toplocaties, vooral geschikt voor kort verblijf.
  • Première Classe: Basisaccommodatie in Frankrijk, gericht op doorreizigers.
  •  

Deze merken zijn herkenbaar, betaalbaar en vaak verrassend netjes en comfortabel. Verwacht geen roomservice of grote badkamers met toeters en bellen. Voor citytrips waarbij je vooral buiten de deur bent, kunnen ze een uitstekende keuze zijn.

 

Wil je wat meer sfeer en beleving? Dan is een verblijf in een van deze originele overnachtingen misschien iets voor jou.

 

 

Nederlandse budgetketens

 

Ook in Nederland zijn er ketens die zich specifiek richten op budgetreizigers. De bekendste voorbeelden die je overal kunt vinden zijn:

 

  • Bastion Hotels: Zakelijk, functioneel en goed bereikbaar. Perfect voor wie een nachtje wil slapen zonder fratsen.
  • easyHotel: In ieder geval te vinden in Amsterdam, Den Haag & Rotterdam: Voor wie prijs boven comfort stelt, maar wel midden in de stad wil zitten.
  •  

Wie in Nederland goedkoop wil overnachten, vindt naast deze ketens ook genoeg bijzondere plekken met een uniek verhaal. Denk bijvoorbeeld aan slapen in een gevangenis of overnachten in een treinstation. Budget hoeft namelijk niet saai te zijn.

 

 
Van der Valk is een goed voorbeeld van een luxe midddenklasse ketenVan der Valk is een goed voorbeeld van een luxe midddenklasse keten

 

Middenklasse ketens: Comfort voor een goede prijs

 

De middenklasse is misschien wel het populairste segment onder Nederlandse reizigers. Dit zijn ketens waar je een goede balans tussen prijs, comfort, locatie en voorzieningen kunt vinden.

 

Denk aan ruime kamers, een ontbijtbuffet, een receptie die 24/7 open is en vaak ook een eigen restaurant of bar. Je betaalt net iets meer dan bij een budgethotel, maar krijgt daar ook merkbaar meer gemak voor terug.

 

 

Internationale middenklasse ketens

 

Internationaal zijn er flink wat merken die zich op dit segment richten. Zowel individueel als onderdeel van een bekende keten. En soms zitten er zelfs binnen het middenklasse segment nog verschillende merken onder één paraplu.

 

  • Holiday Inn (IHG): Comfortabel en betrouwbaar, met vestigingen in zowel steden als langs snelwegen.
  • Novotel (Accor): Modern en gezinsvriendelijk, vaak met een speelhoek en restaurant.
  • Best Western: Wisselend in stijl, maar altijd gericht op comfort en bereikbaarheid.
  • Double Tree (Hilton): Een zakelijk stadshotel waar je prima slaapt met veel voorzieningen waaronder vaak een gym en soms een zwembad.
  •  
 

Nederlandse middenklasse ketens

 

Ook Nederlandse ketens zijn goed vertegenwoordigd hier. De onderstaande merken ken je sowieso!

 

  • Van der Valk: Deze bekende keten is inmiddels uitgegroeid tot een icoon in de Nederlandse hotelwereld. De combinatie van ruime kamers, fijne restaurants, wellnessfaciliteiten en scherpe arrangementen maakt deze keten razend populair. Sommige Van der Valk hotels zouden ook in een luxere klasse kunnen vallen.
  • Fletcher Hotels: Biedt een enorm netwerk van locaties door heel Nederland, van natuurhotels tot hotels aan zee. Niet altijd even modern, maar vaak charmant gelegen.
  • WestCord Hotels: Heeft een mooie mix van stadshotels en unieke locaties zoals Hotel New York in Rotterdam, en begint steeds vaker op te duiken in het hogere middenklasse segment.

 

 
Het Amstel Hotel in Amsterdam is onderdeel van de Intercontinental Group Een premium ketenHet Amstel Hotel in Amsterdam is onderdeel van de Intercontinental Group Een premium keten
 

Premium ketens: Betrouwbaar en comfortabel

 

Premium hotels vormen de bovenlaag van het mainstream hotelaanbod. Deze hotels combineren comfort met stijl, en richten zich op reizigers die nét wat meer verwachten: Een goed restaurant, een sfeervolle lobby, een wellnessruimte, gym, zwembad en een goed restaurant met een bar.

 

Vaak liggen deze hotels op drukke locaties in steden of bij zakelijke knooppunten, en zijn ze ook geschikt voor events, meetings en conferenties. Wat deze hotels vooral uitstralen is betrouwbaarheid en herkenbaarheid.

 

De service is vaak gestandaardiseerd, de voorzieningen zijn ruim en de sfeer is professioneler dan in de middenklasse. Ik vind dit soort hotels stiekem een beetje saai, en te duur voor wat je krijgt.

 

 

Internationale premiumketens

 

Binnen het premiumsegment vind je de gevestigde namen die wereldwijd bekend staan om hun constante kwaliteit:

 

  • Hilton Hotels: Internationaal, professioneel, vaak gericht op zakenreizigers maar ook prima voor stedentrips.
  • Marriott Hotels: Een van de grootste hotelmerken ter wereld, met een sterke aanwezigheid in grote steden.
  • InterContinental Hotels: Chique, stijlvol en gericht op de luxe kant van het premiumsegment.
  • Hyatt Hotels: Stijlvol en betrouwbaar, vaak met moderne architectuur en oog voor design.
  •  

Deze merken vind je over de hele wereld, van Singapore tot Amsterdam. Ze bieden vaak loyaltyprogramma’s, spa’s, rooftopbars en een gevoel van “thuiskomen”, ook al zit je op 8000 kilometer van huis.

 

Zoek je een hotel met nét dat beetje extra flair? Bekijk dan zeker mijn persoonlijke selectie van de beste vijfsterrenhotels in Nederland.

 

 

Nederlandse premiumketens

 

In Nederland zijn er minder ketens in het premiumsegment, maar een paar namen verdienen absoluut vermelding:

  • WestCord Hotels: Deze Nederlandse keten schuift langzaam richting premium, met unieke locaties zoals Hotel Jakarta in Amsterdam en het Art Hotel in Rotterdam. Ze combineren duurzaamheid, design en comfort.
  • Van der Valk Exclusive: Hoewel Van der Valk ook middenklasse aanbiedt, zijn sommige vestigingen zoals in Utrecht of Apeldoorn zo uitgebreid en modern dat ze eerder in dit hogere segment vallen.
  • Pillows Hotels: Kleinschaliger, maar premium in uitstraling en service. Denk aan stijlvolle kamers, rust en persoonlijke aandacht. De locaties in Zwolle en Amsterdam zijn prachtige voorbeelden.
  •  

Deze ketens richten zich op de reiziger die net iets meer luxe en sfeer wil dan gemiddeld, maar nog niet de stap naar de echte luxe- of designhotels zet. Het zijn wel hotels waar je vaak lekkere wellness gaat vinden, of in de luxere en duurdere kamers, zelfs een sauna.  Voor een weekendje weg, een romantische verrassing of een ontspannen werkverblijf zijn ze een uitstekende keuze.

 

 
Het Kempinski Hotel in Istanbul is een goed voorbeeld van een luxe hotelHet Kempinski Hotel in Istanbul is een goed voorbeeld van een luxe hotel
 

Luxe ketens: Verfijning, service en uitstraling

 

In het luxe segment draait het niet alleen om een mooie kamer of een goed bed, maar vooral om beleving en detail. Luxe hotels richten zich op gasten die waarde hechten aan service, sfeer, architectuur en een gevoel van verfijning.

 

Denk aan een persoonlijke ontvangst met champagne, een kamer met designmeubilair, een spa die ruikt naar eucalyptus en een conciërge die je favoriete wijn al klaar heeft staan.

 

Deze hotels zijn vaak gevestigd in iconische gebouwen of op toplocaties in wereldsteden, in kastelen of aan zee. De sfeer is stil en stijlvol, de service onberispelijk. Het zijn plekken waar alles klopt: Van het lichtplan tot het linnen en waar je je als gast écht speciaal voelt.

 

 

Internationale luxe ketens

 

In het luxe segment zijn er wereldwijd bekende namen die bijna synoniem staan voor elegantie en gastvrijheid. Enkele van de meest gerenommeerde luxe hotelketens zijn:

 

  • Four Seasons: Bekend om haar service, elegantie en prachtige locaties.
  • Ritz-Carlton (Marriott): Klassieke luxe met een moderne twist, vaak met geweldige bars en restaurants. In Dubai heb ik echt hemels geslapen in het Ritz-Carlton.
  • Mandarin Oriental: Aziatische gastvrijheid gecombineerd met Europees design.
  • Bulgari Hotels: Stijlvol, modieus en altijd op high-end locaties.
  • Kempinski Hotels: Europees klassiek met een luxe uitstraling, vaak met veel marmer en grandeur. Die in München en Berchtesgaden zijn echt waanzinnig mooi!
  • Fairmont Hotels: Veelal historische panden op bijzondere locaties, met focus op duurzaamheid.

 

 
Het Aman in Venetië is gevestigd in een oud paleis en is een ultra luxe hotelHet Aman in Venetië is gevestigd in een oud paleis en is een ultra luxe hotel

 

Ultra-luxe: Het topsegment

 

Voor de meeste mensen is een vijfsterrenhotel al een flinke luxe. Maar wie écht geen budgetlimiet heeft, belandt in het domein van de ultraluxe hotels: Plekken waar privacy, perfectie en prestige samenkomen.

 

Deze hotels zijn zelden zichtbaar op boekingssites, hebben vaak een wachtlijst en bieden een ervaring die ver boven het alledaagse uitstijgt. Ultraluxe hotels onderscheiden zich niet alleen door hun prijskaartje, maar vooral door hun exclusiviteit en ervaring.

 

Denk aan privébutlers, Michelin-chefs, gepersonaliseerde wellnessprogramma’s, suites van honderden vierkante meters, en locaties waar je alleen per helikopter, jacht of privéjet komt.

 

 

Bekende ultra-luxe ketens

 

  • Aman Resorts: Rust, natuur en architectonisch minimalisme op unieke plekken. Denk: Bhutan, Turks & Caicos maar ook PhuketVenetië of Marrakech.
  • Cheval Blanc (LVMH): Hyperexclusieve beleving op locaties als St. Barth, Parijs en Courchevel.
  • The Dorchester Collection: Klassieke grandeur en historische klasse, o.a. in Parijs, Milaan en Beverly Hills.
  • Oetker Collection: Eigenaar van legendarische hotels als Eden Rock (St. Barths) en Hotel du Cap-Eden-Roc in Zuid-Frankrijk.
  •  

Deze hotels zijn meestal klein in aantal kamers, met een extreem hoge ‘staf-per-gast-ratio‘. Sommige locaties hebben minder dan 20 kamers en werken uitsluitend op uitnodiging of via exclusieve travel agents.

 

Wil je weten hoe duur dat kan worden? Bekijk dan zeker mijn blog over de duurste hotels ter wereld, waarin o.a. Aman, Cheval Blanc en Oetker voorbij komen.

 

Wie hier boekt, zoekt meer dan comfort: hij of zij wil een unieke, persoonlijke ervaring op een plek waar niets standaard is. Deze merken vertegenwoordigen het summum van gastvrijheid, luxe en hospitality.

 

bron: https://waarovernachtenin.nl

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.