Blog
Geplaatst op maandag 14 juli 2025 @ 14:16 door Travelboy , 11 keer bekeken
Roken of vapen in het park, op het strand of op het terras: het is in steeds meer Europese landen verboden. Hoe zit het precies? En welke boetes kun je krijgen? Radar zet het voor je op een rij.
In Frankrijk geldt een rookverbod voor alle plekken waar ook kinderen komen. Je mag daarom niet roken op stranden, in parken, bij bushaltes en rond bibliotheken, sportcomplexen en scholen. Roken is in Frankrijk ook verboden in publieke ruimtes, openbaar vervoer, cafés en restaurants.
Steek je op een van deze plaatsen toch een sigaret op? Dan riskeer je sinds 1 juli 2025 een boete van 135 euro. Dit verbod geldt niet voor elektronische sigaretten en vapes en ook niet voor buitenterrassen van cafés en restaurants.
De Spaanse overheid heeft op 29 mei 2025 nieuwe maatregelen aangekondigd die het roken in openbare ruimtes drastisch zouden moeten verminderen. Het is nog onduidelijk wanneer het rookverbod van kracht wordt, maar vanaf dan mag je niet meer roken op:
Tot deze maatregelen van kracht zijn, hanteren regio’s hun eigen regels. Zo zijn er nu al zo’n 500 stranden waar je niet meer mag roken en riskeer je op de 19 stranden van Mogán op Gran Canaria een boete van 400 euro als je toch een sigaret opsteekt.
In Italië is roken verboden in openbare ruimtes zoals restaurants, hotels, musea en op luchthavens.
Milaan heeft de regels dit jaar nog verder aangescherpt: daar is het verboden om te roken in het openbaar, tenzij je meer dan 10 meter afstand kunt houden van anderen. Rook je binnen deze afstand van iemand? Dan riskeer je een boete tussen de 40 en 240 euro. Dit verbod geldt overigens niet voor vapen.
Ook België heeft de regels omtrent roken dit jaar aangescherpt. Bij onze zuiderburen is het in alle openbare ruimtes waar veel mensen samenkomen, verboden om te roken. Je mag dus geen sigaret opsteken in openbare parken, speeltuinen, sportstadions, dierentuinen, kinderboerderijen, pretparken, sportterreinen en op stranden.
Voor terrassen geldt geen rookverbod, mits het terras volledig open is aan ten minste één kant. Wordt deze open kant gedeeltelijk gesloten door bijvoorbeeld een wind- of zonnescherm? Dan mag je er geen sigaret opsteken.
Verder is het verboden om te roken binnen een straal van 10 meter rond de in- en uitgang van ziekenhuizen, kinderdagverblijven, scholen en bibliotheken. Houd je je niet aan dit verbod? Dan riskeer je een boete tussen de 208 en 8.000 euro.
In Engeland geldt een rookverbod in openbare ruimtes zoals hotels, musea en op luchthavens. Verder hanteren regio’s hun eigen regels. In Newcastle en Manchester is het bijvoorbeeld verboden om op het terras te roken, maar dit is geen landelijk beleid.
In Oostenrijk geldt een algeheel rookverbod in de horeca. Het is daardoor verboden om te roken in restaurants, cafés, bars en après-ski hutten, zelfs als ze nog een afzonderlijke rookruimte hebben.
Ook in andere openbare ruimtes is roken en vapen verboden. Op stations, bij bushaltes, in overheidsgebouwen, scholen en ziekenhuizen mag je niet meer roken of vapen. In sommige gemeenten geldt ook een rookverbod in parken en speeltuinen.
Ook in Duitsland is het verboden om te roken in openbare ruimtes, maar de exacte regels kunnen per deelstaat verschillen. In veel horecagelegenheden vindt je bijvoorbeeld nog rookruimtes of aparte gebieden buiten waar je een sigaret op mag steken.
Hetzelfde geldt voor Zwitserland: roken in gesloten ruimtes is in principe verboden, maar het mag nog wel in afzonderlijke rookruimtes en buiten.
In Nederland geldt over het algemeen dat er in binnenruimtes niet gerookt mag worden en in buitenruimtes wel. Op terrassen mag je dus in principe roken, tenzij de eigenaar van het terras een rookverbod heeft ingesteld. Bij festivals mag je ook roken, behalve in tenten. Ook vapen valt onder dit rookverbod.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.