Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 04 juli 2025 @ 00:04 door Travelboy , 11 keer bekeken

Het is zomer, en dat betekent vaak hoge temperaturen. Dan is het extra oppassen met je smartphone. Laat je het toestel in de zon liggen, of gebruik je het voor navigatie bovenop je dashboard, dan loopt de temperatuur snel op. Het gevolg: vastlopende apps, een oververhitte accu en in sommige gevallen blijvende schade. Zon en smartphones vormen geen gelukkige combinatie.

 

Telefoon Oververhit

 

 

Wanneer is je telefoon te warm?

 

Een warme telefoon ontstaat vaak door een combinatie van factoren. Intensief gebruik – zoals navigeren, streamen of gamen – vraagt veel van de processor. Een hoesje dat de warmte vasthoudt, een scherm dat altijd op volle helderheid staat of apps die onzichtbaar op de achtergrond blijven draaien, kunnen de temperatuur verder opjagen. Felle zon versterkt dat effect snel.

 

Smartphones functioneren het best tussen 0 en 35 graden Celsius. Wordt het toestel warmer, dan merk je dat soms: het scherm dimt, apps haperen of het toestel schakelt zichzelf tijdelijk uit. Sommige modellen geven eerst nog een waarschuwing. Wordt je telefoon warmer dan 44 graden, of voelt hij onaangenaam heet aan, dan is het echt tijd om in te grijpen:

 

  • Zet het toestel uit of op vliegtuigstand
    • Haal het uit het hoesje
      • Leg het in de schaduw of voor een ventilator
        • Leg het níet in de koelkast of vriezer – condens kan interne schade veroorzaken
        •  

          Gevaarlijke temperaturen

           

          “De echte risico’s ontstaan bij extreme temperaturen”, zegt Elmer Oudega van Refurbished Amsterdam. “In uitzonderlijke gevallen, zoals bij langdurig gebruik in de zon terwijl je tegelijk oplaadt én navigeert, kan de interne temperatuur oplopen richting de 70 graden. De telefoon schakelt zich meestal voor die tijd uit, maar soms gebeurt dat te laat. In dat geval kunnen onderdelen als de batterij of het scherm blijvend beschadigd raken.” 

           

          Oudega adviseert mensen die navigeren met hun telefoon om hun toestel bij warm weer aan het ventilatorrooster te bevestigen. “Op die helpt de airco je toestel te koelen. En laadt alleen als het echt nodig is.”

           

          Accu extra gevoelig voor hitte

           

          De meeste moderne toestellen hebben een lithium-ionaccu. Die zijn extra gevoelig voor hitte. In extreme gevallen kunnen ze opzwellen of zelfs lekken. Oudega: “We hebben het in het lab getest met een oude batterij en een felle lamp. Bij 70 graden begon hij te lekken en ontplofte uiteindelijk. Het is dus echt iets om voorzichtig mee te zijn.”

           

          Scherm kan gaan vlekken

           

          Oververhitting kan volgens Oudega ook schade aan je display veroorzaken. “Goedkopere toestellen hebben vaak een lcd-scherm. Dat type scherm raakt eerder permanent beschadigd. We zien regelmatig gele vlekken aan de randen – een typisch gevolg van oververhitting bij dit type scherm. Duurdere modellen hebben vaak oled-displays, die beter bestand zijn tegen hitte.”

           

          Opladen maakt je telefoon altijd iets warmer, maar als hij echt heet wordt, is er volgens Oudega vaak meer aan de hand. “Een versleten kabel, goedkope adapter of beschadigde oplaadpoort kan oververhitting veroorzaken. Dat risico is extra groot bij snelladers van onbekende merken, die soms te veel vermogen leveren en zo de batterij of het toestel beschadigen.”

           

          ‘Pas op met laden op de camping’ 

           

          Ook op campings is het volgens Oudega oppassen geblazen: “lange kabels, verdeeldozen van de camping en instabiele stroombronnen vergroten de kans op problemen. Gebruik bij voorkeur een originele of goedgekeurde lader met CE-keurmerk, laad op een harde, vlakke ondergrond en vermijd plekken waar warmte blijft hangen, zoals een bed of kussen.”

           

          Laadgedrag

           

          Als je je batterijniveau tussen de 20 en 80 procent houdt, gaat hij volgens Oudega het langst mee. “Als je niet zeker weet of je een beveiligde snellader hebt, dan kun je het snelladen op warme dagen beter vermijden.”

           

          Download je maps vooraf 

           

          Vooraf downloaden van kaarten kan oververhitting tijdens navigatie aanzienlijk verminderen. Bij live-navigatie moet je telefoon constant data binnenhalen van het internet én de locatie bijwerken. Die combinatie veroorzaakt extra procesbelasting en warmte, zeker bij felle zon of gebruik in de auto . Als je toestel minder rekenkracht gebruikt wordt het ook minder warm.

           

          Check je phone temperatuur

           

          Wil je weten hoe heet je toestel precies wordt? Er zijn apps zoals AIDA64, CPU Master en Phone Temperature, die laten zien hoe warm de interne onderdelen zijn. Sommige apps bieden ook suggesties om oververhitting te voorkomen, bijvoorbeeld door zware processen te beperken of sluimerende apps af te sluiten.

           

          bron: https://radar.avrotros.nl

           

           



          Reacties

          Er zijn nog geen reacties geplaatst.

          Plaats een reactie

          Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.