Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 08 juli 2025 @ 00:13 door Travelboy , 24 keer bekeken

Een vliegreis van vier uur of langer geeft je - ook als je jong en gezond bent - een grotere kans op een gevaarlijk trombosebeen of een longembolie. Vliegtuigmaatschappijen geven passagiers daar te weinig informatie over, vindt de Trombose-stichting, terwijl dat levens kan redden.

 

Deze zomer vliegen naar een verre bestemming betekent urenlang stilzitten en vermoedelijk ook behoorlijk opgepropt in een stoel met weinig beenruimte. Dat kan niet alleen oncomfortabel zijn, maar ook gevaarlijk. 

De Trombose-stichting: "Van de mensen die een vlucht langer dan vier uur maken, krijgt naar schatting 1 op de 4.500 trombose. Als je je realiseert dat er alleen al in de maand mei meer dan 7.500 intercontinentale vluchten waren van en naar Schiphol, met in totaal ruim 1.650.000 passagiers aan boord, dan is het aantal mensen dat als gevolg hiervan een trombose krijgt aanzienlijk." 

Bloedprop verstopt bloedvat

Bij trombose stolt het bloed in je bloedvaten. Door de stolling ontstaan bloedpropjes in de bloedvaten. Zonder behandeling kan de bloedprop zo groot worden dat het bloedvat verstopt raakt. Dit kan in alle bloedvaten in het lichaam gebeuren, ook in de longen (longembolie). De kans dat je trombose krijgt door reizen is klein. Alleen bij lange reizen en lang stilzitten, is er een verhoogd tromboserisico. Trombose kan gevaarlijk zijn en leiden tot ernstige, blijvende klachten en zelfs tot overlijden. 

"Als je dit weet, hoe moeilijk kan het dan zijn om als luchtvaartmaatschappij je passagiers voor te lichten?", zegt Tom Bos, directeur van de Trombosestichting. Geef informatie in de mail met de tickets bijvoorbeeld, of tijdens de veiligheidsinstructie aan boord of zet een filmpje met oefeningen in wat ze het 'in flight entertainmentsysteem' noemen."

Met een petitie hoopt de stichting de boodschap meer kracht bij te zetten. "We hopen 10.000 handtekeningen te verzamelen om te laten zien dat niet alleen een klein gezondheidsfonds dit wil, maar dat het ook een onderwerp is dat leeft bij de mensen in het land." De petitie had vanochtend ruim 3200 handtekeningen.

 

Heel veel mensen beseffen niet dat ze een risico lopen, en veel mensen hebben al een risicofactor waardoor het het vliegen gevaarlijker wordt, weet Malanie de Jong. Ze behandelt mensen met trombose in het Trombose Expertise Centrum in het Maastricht UMC+.

"Er is een groot verschil tussen acht uur in een vliegtuig zitten en bijvoorbeeld acht uur op een bureaustoel op het werk", legt De Jong uit. "Dat komt door een combinatie van factoren. We weten dat je een hoger risico op trombose hebt als je niet beweegt, en bij vier uur of langer vliegen gaat dat meespelen. Daarbij zien we dat mensen tijdens het vliegen vaak weinig drinken, en er een droge lucht hangt. Je bloed dikt dan als het ware in, je droogt uit. Ook is er een lage luchtdruk waardoor je bloed makkelijker stolt."

'Wees je bewust van de risico's' 

Wie daar bovenop nog meer risico lopen dan anderen zijn bijvoorbeeld mensen die eerder een trombose hebben gehad, een hogere leeftijd hebben, de anticonceptiepil slikken en overgewicht hebben.

Trombose kan je kwaliteit van leven beïnvloeden, daar moet je niet luchtig over nadenken, zegt trombose-expert Melanie de Jong, maar het is ook weer niet een reden om helemaal niet meer te vliegen. "Alleen zou het wel goed zijn als iedereen die in een vliegtuig stapt zich bewust is van de risico's."

Zo kun je trombose voorkomen

Wat je zelf kunt doen is niet zo ingewikkeld:

  • Zeker elke één á twee uur opstaan en wandelen.
  • Doe oefeningen in je stoel die onder andere je kuitspieren aanspannen (te vinden op Youtube).
  • Drink voldoende om uitdroging te voorkomen (en vermijd alcohol).
  • Je zou vliegkousjes kunnen dragen, dat zijn lichte compressiekousjes.
  • Draag kleding die niet knelt.
  • Als je een rood, warm, pijnlijk, gezwollen of gespannen been hebt na de vlucht, laat er dan een arts naar kijken en pas op met massages of intensief sporten.

Tom Bos van de Trombose-stichting wil geen individuele luchtvaartmaatschappijen beschuldigen, maar vindt het over het algemeen slecht gesteld met de informatie voor reizigers. "Alleen een Australische luchtvaartmaatschappij waarschuwt expliciet voor trombose in een filmpje met de veiligheidsinstructies voor aan boord."

IATA, de International Air Transport Association, reageert bij het tv-programma Max Vakantieman op de kritiek van de Trombose-stichting. De belangengroep erkent dat er een link is tussen trombose en langer dan vier uur – en vooral langer dan acht uur vliegen, maar benoemt dat lang reizen per auto, trein of schip ook een risico is.

Tegen RTL Nieuws zegt de brancheorganisatie dat 'beslissingen over of, wanneer en hoe preventieve maatregelen aan passagiers of potentiële passagiers moeten worden gecommuniceerd, vallen onder het eigen communicatie- en commerciële beleid van elke luchtvaartmaatschappij'.

 

RTL Nieuws heeft de grote Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM om een reactie gevraagd. KLM meldt dat ze de suggestie van de Trombose-stichting om op de risico's te wijzen 'zorgvuldig in overweging neemt'.

Daarnaast zegt KLM dat in het 'Inflight Entertainment systeem' (het schermpje voor je) informatie is te vinden over het belang van bewegen tijdens de vlucht, met praktische tips en oefeningen. Ook zegt de maatschappij duidelijk te maken dat voldoende water drinken belangrijk is en deelt dat daarom ook uit aan boord.

 

bron: www.rtl.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.