Blogposts
Blog
Geplaatst op zondag 24 januari 2016 @ 04:24 door Travelboy , 1153 keer bekeken
In de nieuwe VPRO-serie Langs de oevers van de Yangtze reist fotograaf Ruben Terlou stroomopwaarts langs China’s langste rivier, de Yangtze. De rivier vormt met haar 6300 kilometer een dwarsdoorsnede van China en is behalve ’s lands belangrijkste levensader ook de rode draad in deze zesdelige documentaireserie. Door Terlou’s lens leren we China op een andere manier kennen en maken we kennis met de mensen die er wonen. De reis start in de metropool Shanghai. Daarna vervolgt Ruben zijn weg westwaarts over de rivier langs grote steden als Nanjing, Wuhan en Chongqing totdat hij steeds dichter bij Tibet komt en de bron van de Yangtze.
Langs de oevers van de Yangtze is een reis vol bijzondere ontmoetingen en verhalen over het China van toen en nu. Het geeft antwoord op de vraag wat het succes van veertig jaar staatskapitalisme betekent voor de gewone Chinees, die zijn leven slijt aan de oevers van de Yangtze.
Langs de oevers van de Yangtze is te zien vanaf zondag 7 februari 2016 op NPO 2.
Over de serie
China is een van de grootste wereldmachten, maar wat weten we van dit land? Hoe leeft en werkt de gewone Chinees, wat zijn hun ambities of vrees? Op school hebben we geleerd over `de Grote Roerganger’ Mao Zedong. De naam Deng Xiao Ping doet misschien ook nog een belletje rinkelen. En met een beetje moeite komen we nog op namen als Ai WeiWei, Lulu Wang en Yo-Yo Ma. Van de 1,4 miljard Chinezen kennen wij er misschien maar een paar, maar onopgemerkt speelt China een rol in ons dagelijks leven, want wat moeten we zonder alle producten die uit het land onze kant op komen? Mobiele telefoons, computers, schoenen, kleding en auto’s; we kunnen niet zonder.
Tijdens zijn reis trekt Terlou op met boerenjongens uit de immigrantenwijk Sanlintown, die een tomeloze ambitie hebben om het te maken in Shanghai. Op weg naar Nanjing maakt hij deel uit van de bemanning van één van de reusachtige schepen, die weken achtereen over de Yangtze vaart. Tijdens zijn verblijf in Wuhan zwemt hij samen met de leden van de beroemde Mao zwemclub de rivier over. Wanneer hij meevaart met een dokterskoppel, die de mensen in de vissersdorpen aan de oever verzorgt, leert hij de indrukwekkende meren rondom de Yangtze kennen. In de nationale vakantie in China bezoekt hij samen met duizenden Chinese toeristen de Drieklovendam, de grootste waterkrachtcentrale van de wereld die de rivier en de omliggende dorpen voor altijd heeft veranderd. In Chongqing krijgt hij les in Mahjong, het populairste spel van China, waarna hij verder trekt richting Shangri-La om met pelgrims de bergen in te trekken op zoek naar de planten en zaden, die de basis vormden voor de beroemde Chinese traditionele geneeskunde. Tot slot vergaapt hij zich aan de indrukwekkende First Bend van de Yangtze rivier, het gebied waar de rivier begint en de reis van Ruben eindigt.
Over Ruben Terlou (1985)
Terlou studeerde Chinees in Kunming en kent naast de taal – hij spreekt vloeiend Mandarijn – ook de gebruiken van China, hetgeen hem samen met zijn fotocamera toegang geeft tot het leven van alledag, maar ook het vertrouwen wint van de mensen. Hij neemt ons mee op reis door het land waarvan hij is gaan houden en reist met zijn camera China’s grootste rivier de Yangtze op tot diep in het hart van Tibet.
Naast zijn studie was hij als documentair fotograaf actief in Azië en het Midden Oosten. In 2008 en 2009 won hij een eerste, tweede en derde prijs van de Zilveren Camera voor buitenlands nieuws met foto’s van het dagelijkse leven in Afghanistan. In 2013 studeerde hij cum laude af en won hij een AMC Graduate School scholarship voor zijn promotieonderzoek naar leukemie. Maar fotografie en het reizende bestaan blijven lonken
bron: www.vakantienieuws.nl
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Ik zal er naar kijken !
ik ben in 2006 zelf in China geweest!
ik heb er zelfs een club over gemaakt!