Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 24 juli 2016 @ 00:40 door Travelboy , 1224 keer bekeken

Vandaag beginnen in regio midden Nederland de schoolvakanties. In de komende weken zullen letterlijk miljoenen Nederlanders op vakantie gaan. Wie binnen de Europese Unie blijft kan met deze handige tips zijn of haar smartphone (bijna) op dezelfde manier gebruiken als in Nederland.
 
Vandaag breken voor de eerste regio in Nederland de zomervakanties aan. De schoolvakanties beginnen vandaag in midden Nederland, gevolgd door regio noord Nederland volgende week en zuid Nederland over twee weken. In de komende weken zullen miljoenen Nederlanders in de auto of het vliegtuig stappen om van een heerlijke zomervakantie te gaan genieten. Uiteraard neemt iedereen, ouders en kinderen, hun smartphone mee op vakantie.
 
Met een beetje voorbereiding thuis is het nu ook mogelijk om op vakantie een smartphone op een betaalbare manier bijna hetzelfde te gebruiken als in Nederland. Met deze tips kunt ook u het maximale halen uit uw smartphone zonder daarvoor de hoofdprijs te betalen.
 
Tip 1: Controleer de tarieven van uw provider
Sinds 30 april van dit jaar zijn in Europa nieuwe regels van kracht waardoor Europese mobiele telecomaanbieders hun buitenlandtarieven hebben moeten aanpassen. In de meeste gevallen heeft dit ertoe geleid de tarieven nu nóg lager zijn dan vorig jaar.
 
De nieuwe regels laten echter vrij veel ruimte voor telecomproviders om zelf te bepalen hoe de tarieven zijn opgebouwd. Er zijn maximum tarieven afgesproken, maar er bestaan momenteel grote verschillen tussen Nederlandse mobiele aanbieders onderling hoeveel klanten in het buitenland betalen voor bellen, sms'en en internetten. Kijk voor vertrek dus even op de website van uw eigen mobiele aanbieder om te zien welke tarieven bij uw abonnement of prepaid aansluiting gelden in het land waar u naar toe gaat. De tarieven voor de belangrijkste Nederlandse mobiele aanbieders heeft GSM Helpdesk reeds op een rij gezet..
 
Tip 2: Gebruik voordeelbundels
Steeds meer Nederlandse mobiele aanbieders hebben voordeelbundels voor in het buitenland. Een overzicht van alle voordeelbundels per provider kunt u vinden op onze helpdeskpagina over goedkoper bellen, sms'en en internetten in het buitenland.
 
Wanneer uw provider voordeelbundels heeft voor in het buitenland, probeer dan vooraf een zo'n goed mogelijke inschatting te maken hoeveel dataverkeer en eventuele belminuten of sms berichten u gaat gebruiken. Op basis daarvan kunt u een voordeelbundel kopen. Probeer deze bundel zo ver mogelijk op te maken op vakantie. Zo is uw voordeel ook daadwerkelijk het grootste.
 
Biedt uw provider geen voordeelbundels, of zijn voordeelbundels van uw provider te duur of te klein, dan zou u een prepaid kaart van een andere Nederlandse provider kunnen overwegen. Tele2 en KPN bieden momenteel veruit de grootste en goedkoopste databundels voor in het buitenland aan. Bij Tele2 heeft u al 1000 MB voor 10 euro, bij KPN kost deze optie (gecombineerde bel-, sms- en databundel met 1000 eenheden) 15 euro en zijn bij beide providers 30 dagen geldig.
 
Tip 3: Wees kritisch op Wi-Fi netwerken
Gratis onbeveiligde Wi-Fi netwerken in het buitenland klinken aanlokkelijk om snel even mail op te halen, het banksaldo te checken, een update op Facebook te plaatsen of WhatsAppjes te ontvangen en te versturen. Helaas weten cybercriminelen dat steeds meer mensen open Wi-Fi netwerken zoeken om maar geen kosten te maken in het buitenland.
 
Het komt steeds vaker voor dat cyber criminelen met een laptop op een drukke locatie (zoals luchthavens of toeristische trekpleisters) gaan zitten om argeloze toeristen van gratis internet te voorzien. Het gehele internetverkeer van alle apparaten die verbinding maken met deze netwerken kan de cyber crimineel eenvoudig inzien en op die manier inloggegevens van bankrekeningen, creditcard nummers en inloggegevens van alle accounts stelen.
 
Maak voor uw reguliere internetverkeer bij voorkeur enkel gebruik van goed beveiligde Wi-Fi netwerken waarvan u het wachtwoord heeft gekregen en regel bankzaken of hele gevoelige communicatie gewoon via uw mobiele internetverbinding. Dit kost wellicht wat geld, maar bespaart u veel ellende. Het mobiele internetverkeer is namelijk niet af te tappen door criminelen.
 
Tip 4: Duur Wi-Fi netwerk? Gebruik gewoon mobiel internet
De prijs die veel hotels of campings voor Wi-Fi durven te vragen staat niet meer in verhouding tot de snelheid en de kwaliteit. Wi-Fi in hotels of op campings is vaak heel traag en kost soms wel 10 euro per dag. Kijk goed wat u moet betalen voor het Wi-Fi netwerk op uw vakantiebestemming.
 
In Nederland gebruiken Nederlanders gemiddeld per maand 1000 tot 1500 MB aan dataverkeer via hun smartphone. Dit kost bij KPN met een voordeelbundel tussen de 15 en 25 euro en bij Tele2 tussen de 10 en 15 euro. Als u deze tarieven in uw achterhoofd houdt, kunt u bepalen of Wi-Fi op de camping of in uw hotel werkelijk aantrekkelijker is dan normaal mobiel internet.
 
Tip 5: Laat thuisblijvers naar u bellen
Wilt u bellen met het thuisfront? Met de nieuwe tarieven is dit niet echt heel duur meer. Gemiddeld kost bellen vanuit een ander EU land nu afhankelijk van uw provider in Nederland 6 tot 18 cent per minuut. Gebeld worden is overigens nóg goedkoper. Dit mag namelijk maximaal 1,4 cent per minuut kosten.
 
Onze tip om langere telefoongesprekken te kunnen voeren voor hetzelfde geld: Laat thuisblijvers naar u bellen. In Nederland kunnen steeds meer mensen onbeperkt bellen vanaf hun vaste of mobiele telefoon, dus kost dit niets extra.
 
Tip 6: Buitenlandse simkaarten vaak geen oplossing meer
Steeds meer Nederlanders kopen in het buitenland een prepaid simkaart om goedkoper mobiel te kunnen internetten. Vaak is het de bedoeling deze simkaart in een oude telefoon te stoppen en dit toestel als hotspot te gebruiken. Nederlanders die deze gedachtegang hebben komen helaas vaak bedrogen uit.
 
In Nederland hebben we de luxe van een hele strikte netneutraliteitswetgeving. Met andere woorden: Nederlanders bepalen zelf waarvoor zij hun mobiele internetverbinding willen gebruiken. In het buitenland is deze wetgeving niet van kracht en daar maken veel buitenlandse provders misbruik van. Zo is het in Frankrijk bijvoorbeeld onmogelijk om een lokale simkaart te gebruiken in een toestel die als hotspot staat ingesteld. Met een Nederlandse simkaart kan dit in Frankrijk uiteraard wel.
 
Daarnaast liggen de prepaid tarieven voor mobiel internet in de meeste EU landen ondertussen op hetzelfde niveau als de tarieven voor buitenlandbundels van Nederlandse aanbieders. Het voordeel van een lokale simkaart ten opzichte van een goed gekozen Nederlandse buitenlandbundel is in veel gevallen dus nihil geworden.
 
Bijkomend voordeel van een Nederlandse simkaart is dat u meestal van alle netwerken in het land waar u verblijft gebruik kunt maken. Met een lokale simkaart kunt u alleen gebruik maken van het netwerk waar die simkaart toe behoort. Aangezien landelijke dekking in andere EU landen zeker niet de normaalste zaak van de wereld is zoals bij ons, zal u merken dat het geen overbodige luxe is dat u met uw Nederlandse simkaart over kunt hoppen naar andere netwerken op het moment dat het ene netwerk geen dekking meer heeft.
 
Tip 7: Turkije-gangers opgelet!
Gaat u naar Turkije op vakantie, of ligt uw vakantiebestemming in bijvoorbeeld Marokko, Tunesië, Egypte of wellicht Israel? Hodut er dan rekening mee dat deze landen bij de meeste Nederlandse telecomproviders niet tot de EU gerekend worden en u in deze landen dus écht de hoofdprijs betaald voor bellen, sms'en en internetten. Op de website van uw provider kunt u zien of uw aanbieder deze landen wel of niet tot de EU rekent.
 
Turkije-gangers kunnen eventueel een prepaidkaart van Vodafone aanschaffen en hiermee voor 2 euro per dag 50 minuten bellen én 50 minuten gebeld worden én 50 SMS'jes versturen én 50 MB aan mobiel internet verbruiken in Turkije.
 
Tip 8: Let op dataslurpers
Apps waarmee u streaming video kunt kijken of muziek kunt luisteren verbruiken erg veel dataverkeer. Een uur video kijken over een mobiele internetverbinding kost ongeveer 1000 MB aan dataverkeer. Een uur muziek luisteren kost ongeveer 175 MB aan dataverkeer. Wilt u zo lang mogelijk doen met uw databundel, dan is het gebruik van bijvoorbeeld YouTube, Netflix, Spotify, Videoland, Deezer, Napster, Apple Music, KPN Play of Knippr af te raden.
Maar let op: er zijn nog meer dataslurpende apps. Ook sociale netwerken verbruiken ongemerkt veel dataverkeer, zeker wanneer u ingesteld hebt staan dat video's automatisch mogen laden.
 
Tip 9: Zet achtergrondgegevens uit
Op Android smarpthones is het mogelijk om ervoor te zorgen dat er op de achtergrond minder dataverkeer verbruikt wordt. De snelste instelling is het uitschakelen van 'automatische synchronisatie'. Dit is een instelling die bij de meeste Android smartphones in de notificatiebalk als snelle instelling beschikbaar is. Let op: wanneer automatische synchronisatie wordt uitgezet, komen mailtjes, WhatsApp berichtjes of push-berichten vanuit apps meestal pas binnen zodra deze app geopend wordt.
 
Op Android smartphones is het ook mogelijk om de 'achtergrondgegevens te beperken'. Deze optie is bij de meeste Android smartphones te vinden in het instellingenmenu onder 'Gegevensverbruik'. Op deze pagina staat meestal een optie 'Achtergrondgegevens beperken' of een mogelijkheid om 'op achtergrond synchroniseren' uit te schakelen. Voorts is het hier ook mogelijk om per app aan te geven welke apps wel of geen gebruik van mobiel internet te maken om extra dataverkeer te besparen.
 
Op iPhones is het mogelijk om in het instellingenmenu te kiezen voor 'mobiel netwerk'. Op deze pagina kan per geïnstalleerde app aangegeven worden of deze wel of geen gebruik mag maken van mobiel internet. Door dataslurpende apps uit te schakelen kan veel dataverkeer bespaard worden.
 
Tip 10: Zet uw dataverbinding uit als u het niet gebruikt
Op alle smartphones is het mogelijk om mobiel internet tijdelijk uit te zetten. Door bijvoorbeeld op momenten dat u het toch niet gebruikt de mobiele dataverbinding uit te zetten, kan ook veel dataverkeer bespaard worden. Op het moment dat de dataverbinding is uitgeschakeld is het voor de smartphone sowieso onmogelijk om nog op de achtergrond dataverkeer te verbruiken.
 
Tip 11: Denk aan voldoende beltegoed of automatisch opwaarderen
Maakt u in het buitenland gebruik van een prepaid kaart, zorg dan dat u vooraf voldoende beltegoed op uw prepaidkaart heeft gezet of zorg ervoor dat u automatisch kunt opwaarderen via een automatische incasso op uw bankrekening. Zo voorkomt u dat u in eht buitenland plots zonder beltegoed staat en niet meer kunt internetten, bellen of SMS'en.
 
Tip 12: Beveilig uw smartphone
Op drukke plekken of bij toeristische trekpleisters zijn vaak zakkenrollers actief. De diefstal van uw smartphone is al erg vervelend, maar het wordt helemaal vervelend als de dief ook nog eens misbruik kan maken van uw toestel. Beveilig uw smartphone dan ook altijd met een pincode voor de simkaart en stel bij voorkeur ook een wachtwoord of (indien mogelijk) vingerafdruk beveiliging in zodat u iedere keer een wachtwoord in moet voeren of vingerafdruk moet scannen om uw toestel te kunnen ontgrendelen. Hiermee is het in ieder geval vrijwel onmogelijk voor kruimeldieven om bij uw persoonlijke gegevens te komen of uw telefoon te misbruiken om te bellen, sms'en of internetten
 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.