Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 02 maart 2016 @ 11:36 door Travelboy , 1039 keer bekeken

Waarom je in het vliegtuig nooit struisvogel geserveerd krijgt en hoe je bestemming je eten aan boord bepaalt... British Airways' Head Chef & Menu Designer Mark Tazzioli vertelt wat je nog niet wist over vliegtuigvoedsel.
 
Eten speelt een belangrijke rol aan boord van vluchten. Passagiers vinden het aangenaam om iets van eten en drinken geserveerd te krijgen. Maar we weten doorgaans weinig over wat er allemaal aan voorbereiding en planning vooraf gaat. British Airways kok en Menu Designer Mark Tazzioli geeft ons een kijkje in de keuken.
 
Je eten smaakt daadwerkelijk anders op 11 kilometer hoogte
 
Je verliest gemiddeld 30 procent van je smaakvermogen in de lucht. Dit komt door de droge vliegtuiglucht die onze neusslijmvliezen uitdrogen waardoor ons reukvermogen daalt. En reuk bepaalt voor 80 procent onze smaak.
 
Bij het bereiden van eten worden alle smaken versterkt om het verlies aan smaak op hoogte te compenseren
 
Groenten worden eerst stevig gemarineerd voordat ze worden klaargemaakt. Een wortel wordt bijvoorbeeld geroosterd met kardemom of andere kruiden om de wortel wat meer smaak te geven.
 
Het eten dat geserveerd wordt is specifiek aangepast op de route
 
Op de routes van en naar Azië worden er speciale regionale menu's geserveerd. Er wordt veel geld en tijd besteed om het juiste product te kunnen serveren aan reizigers. Een goed voorbeeld is Japan, Mark legt uit: "Het merk van de rijst zetten we op het menu om zo aan de klanten te laten zien dat het goede rijst is."
 
Er bestaan speciale 'dikheidsmeters' om op de grond te testen hoe dik een saus is als deze in de lucht wordt opgediend
 
Deze Viscosity Metre wordt gebruikt om te berekenen hoe dik de saus moet zijn bij het koken. Door het invoeren van tijd en temperatuur kunnen we berekenen hoe dik de saus zal zijn bij het opdienen.
 
Ook in het vliegtuig worden er steeds meer glutenvrije maaltijden geserveerd
 
Vroeger bestelden enkel mensen met een glutenallergie maaltijd, tegenwoordig kiezen alsmaar meer mensen uit overtuiging voor een maaltijd zonder gluten. Vandaar de toename van de glutenvrije maaltijden aan boord.
 
Over struisvogels en oesters
 
Vlees van een struisvogel zal je nooit geserveerd krijgen aan boord. Dit wordt namelijk een vreselijk taaie hap. Oesters, sushi of andere rauwe gerechten worden evenmin geserveerd.
 

Nog meer wist-je-datjes
 
 
 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.