Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 31 mei 2016 @ 14:39 door Travelboy , 1218 keer bekeken

Niet overnachten in een groot en onpersoonlijk All Inclusive hotel, maar slapen bij “locals”. Het is populairder dan ooit en bedrijven zoals bijvoorbeeld Airbnb en Wimdu spelen daar goed op in. Particulieren kunnen via deze sites hun huis aanbieden en verhuren. Een probleem: tussen de eerlijke verhuurders verschuilen zich ook oplichters.
 
Klachten
Op het internet zijn veel klachten te vinden over de reisorganisatie Wimdu. Het staat vol met berichten als: “WIJ ZIJN OPGELICHT DOOR WIMDU!!!”, “We zijn 10.000 euro lichter na het boeken van een villa via Wimdu die niet bestond” en “Do not book with Wimdu very dangerous”. Ook de familie van Rijn is opgelicht: “Wij boekten een huis voor 7 personen, vlakbij LOnden. We betaalden €1200,- en het zag er allemaal prima uit. Uiteindelijk kwamen we erachter dat de boeking- en betalingsbevestiging hartstikke nep waren.”
 
In de handen van oplichters
Het bedrijf Wimdu is Duits verhuurbedrijf, vergelijkbaar met Airbnb. Het bedrijf is actief in 140 landen en biedt – naar eigen zeggen – 300.000 slaapplaatsen aan. Maar hoe konden al die mensen via Wimdu toch in de handen vallen van de oplichters? Jeanine Janssen van de MAX Ombudsman: “Het probleem is dat klanten door de verhuurders worden gevraagd om buiten de chat op de website van Wimdu contact op te nemen voor de afronding van de boeking. Hierdoor is er geen controle van Wimdu meer mogelijk. Wimdu probeert dit te voorkomen door het onmogelijk te maken om e-mailadressen en telefoonnummers te versturen binnen de boekingschat, oplichters kunnen dit systeem echter eenvoudig omzeilen.”
 
Drievoudige controle
Wimdu geeft op de website aan een drievoudige controle te houden. Het bedrijf zegt accommodaties te bezoeken, deze online in de gaten te houden en ze te toetsen aan de hand van recensies. Hiermee gaan ze een verplichting aan die ze niet na kunnen komen, maar ook daar hebben ze zich echter tegen ingedekt, in hun algemene voorwaarden staat namelijk: “Iedere gebruiker dient zelfstandig de identiteit van de desbetreffende contractpartner te controleren. Wimdu aanvaard geen aansprakelijkheid voor de juistheid van de contactgegevens van de gebruiker die op het platform vermeld zijn.”
 
Te mooi om waar te zijn
De online bemiddelaar, in dit geval Wimdu, zou de bezoekers van de website vooral moeten waarschuwen tegen de oplichters met veiligheidstips. Ze adviseren hun klanten wel om de bemiddeling op de website van Wimdu plaats te laten vinden, maar een tip als: “Laat uw gezonde verstand spreken: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo”, is geen overbodige luxe
 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.