Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 12 maart 2016 @ 00:01 door Travelboy , 1164 keer bekeken

Het is eindelijk zo ver: je hebt eindelijk de vakantie van je dromen geboekt! Drie maanden reizen door een prachtig land, bijvoorbeeld door Vietnam of Australië. Je hebt dit land altijd al een keer willen bezoeken, en nu gaat het eindelijk gebeuren. Je kan bijna niet meer wachten, maar voordat het zo ver is, moet je nog van alles regelen.

 

Op vakantie gaan binnen de Europese Unie is gelukkig lekker makkelijk. Je hebt er niet eens een paspoort voor nodig; een geldig identiteitsbewijs is al genoeg. Maar dat geldt jammer genoeg niet voor alle landen in de wereld. Om de reis van je dromen te maken heb je aan alleen een reisdocument vaak niet genoeg. Je moet dan ook nog een visum aanvragen; je moet toestemming krijgen om een land te bezoeken.

 

Maar het aanvragen van zo’n visum is in sommige gevallen best een ingewikkeld proces. Voor welke soort visum kom je in aanmerking? Hoe ver van tevoren moet je het precies aanvragen, en wat moet je er allemaal voor doen? Om het je zo gemakkelijk mogelijk te maken heb ik alle info die je nodig hebt even voor je op een rijtje gezet.

 

Welke soorten visa zijn er?

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten visa die je kunt aanvragen als je een land wilt bezoeken. Welke je nodig hebt, hangt af van je plannen. Ga je er echt alleen heen om van het land en de cultuur te genieten, als toerist? Of ben je van plan om er tussendoor ook nog te gaan werken, zodat je weer wat geld hebt verdiend om verder te gaan? Daarbij speelt ook nog de duur van je reis een rol. Als je van plan bent een aantal maanden in een land door te brengen, moet je vaak een ander visum aanvragen dan wanneer je maar een weekje blijft.

 

Soorten visa

Als je puur voor je plezier een land bezoekt, kom je meestal in aanmerking voor een toeristenvisum. Met zo’n visum mag je dus niet werken of studeren, en het visum is standaard meestal ongeveer een maand geldig. Vaak kun je dat nog wel verlengen, en veel landen hebben ook de mogelijkheid om van tevoren een toeristenvisum aan te vragen met een langere duur. Ook kun je vaak kiezen tussen een single entry visum, een visum waarmee je één keer het land binnen mag, of een multiple entry visum. Bij een multiple entry visum mag je, gedurende de periode waarin het visum geldig is, meerdere keren het land in reizen. Dat is dus ideaal als je een paar maanden op reis wilt, en af en toe een keer een uitstapje wilt maken naar bijvoorbeeld een buurland.

 

Werken en/of studeren

Als je echt van plan bent om te gaan werken of studeren in een land buiten de Europese Unie, heb je daar meestal een ander soort visum voor nodig. Vaak moet je dan aan meer voorwaarden voldoen. Wil je een langere reis combineren met periodes van werk? Ook daar kun je in sommige landen een apart visum voor aanvragen, het zogenaamde Working Holiday visum. Hoe dat precies zit lees je verderop.

 

Het aanvragen van een visum

Vroeger moest je om een visum aan te vragen meestal naar de ambassade van dat land, in Den Haag of Amsterdam. Tegenwoordig zijn er gelukkig veel landen die het proces hebben gedigitaliseerd, wat betekent dat je veel dingen makkelijk online kunt regelen. De duur van de aanvraag verschilt heel erg per land, net als de prijs van het visum. Het is dus slim om ervoor te zorgen dat je ruim van tevoren begint met de aanvraag – dan weet je zeker dat je op tijd bent!

 

Visum uitbesteden

Als je het aanvragen van een visum ingewikkeld vindt, en bang bent dat je iets fout doet, kun je ervoor kiezen om je visum te regelen via een organisatie die daarin is gespecialiseerd. Deze instanties zorgen er tegen een kleine vergoeding voor dat al het papierwerk in orde is. Dat kan fijn zijn, want zo weet je zeker dat het goed geregeld wordt, en kun jij je lekker richten op de vakantievoorpret!

 

Een visum aanvragen: de populairste landen uitgelicht

Hieronder vind je de procedures en prijzen voor een aantal populaire bestemmingen, met handige links naar de websites waar je deze visa kunt aanvragen.

 

Australië

Als je naar Australië wilt als toerist, en van plan bent niet langer dan 3 maanden in het land te verblijven, kun je op twee verschillende manieren een visum aanvragen. Een eVisitor visum kun je makkelijk online aanvragen, en het is nog gratis ook. Je kunt ook kiezen voor een ETA (Electronic Travel Authority). Het verschil met een eVisitor visum is dat het op een andere manier aanvraagt, bijvoorbeeld via een reisorganisatie. Het kan zijn dat zo’n organisatie dan om een vergoeding vraagt.

 

Omdat deze twee soorten visa eigenlijk hetzelfde zijn, raad ik aan om voor het eVisitor visum te gaan, omdat dat dus aardig in de kosten kan schelen. Let wel op: als je een eVisitor visum of een ETA hebt, heb je geen toestemming om in Australië te gaan werken of studeren. Daar moet je namelijk een ander visum voor hebben.

 

Wil je langer dan drie maanden naar Australië, en wil je je toeristische activiteiten af en toe aanvullen met werk? Dan vraag je een Working Holiday visum aan. Daarmee mag je een jaar in Australië blijven. Ruim genoeg tijd om dit mooie land beter te leren kennen dus!

 

Het verwerken van een aanvraag voor een eVisitor visum of een Working Holiday visum kan tot anderhalve maand duren, maar voor een studentenvisum kan de wachttijd oplopen tot wel drie maanden. Zorg dus dat je op tijd met je aanvraag begint, om onnodige stress te voorkomen!

 

Cambodja

Een toeristenvisum voor Cambodja is relatief makkelijk aan te vragen. Dit doe je namelijk gewoon online, op de website van de Cambodjaanse overheid. Met zo’n visum mag je tot dertig dagen in Cambodja blijven, en het is tot drie maanden na je aanvraag geldig. Wil je langer blijven dan een maand? Het toeristenvisum kun je één keer verlengen met nog een maand.

 

Als je naar Cambodja wil moet je dus juist opletten dat je het visum niet te vroeg aanvraagt. Het verwerken van de aanvraag duurt maar drie werkdagen, dus dat maakt het een stukje makkelijker. Je kunt er zelfs nog voor kiezen om je visum bij aankomst in Cambodja zelf nog te regelen. Dat kan op de vliegvelden van Siem Reap en Phnom Penh.

 

Let wel op: je paspoort moet bij aankomst in Cambodja nog minstens zes maanden geldig zijn! Het toeristenvisum kost via de site 37 dollar (ongeveer 34 euro) en moet worden betaald met een credit card. Als je het in Cambodja zelf wilt aanvragen kan de prijs variëren tussen dertig en veertig dollar (26-37 euro).

 

Indonesië

In Indonesië wordt het je al helemaal makkelijk gemaakt. Als je minder dan dertig dagen in dit prachtige land wilt verblijven als toerist, heb je niet eens meer een visum nodig. Dan moet je wel via één van de volgende vliegvelden het land binnen komen: Soekarno-Hatta op Jakarta, Ngurah Rai op Bali, Kualanamu op Sumatra, of Juanda in Surabaya op Java.

Wil je langer dan dertig dagen blijven, of vind je het handiger om op een andere luchthaven te landen? Dan kun je online een visum aanvragen via de website van de Indonesische ambassade.

 

Nieuw-Zeeland

Handig! Als je van plan bent korter dan drie maanden in Nieuw-Zeeland te verblijven als toerist, heb je geen visum nodig. Je hoeft dan bij aankomst op het vliegveld alleen maar een formulier in te vullen, de zogenaamde ‘New Zealand Passenger Arrival Card’. Dan krijg je meteen een visum voor je vakantie. Dit is trouwens niet een ouderwetse stempel, maar een elektronisch visum dat aan je paspoort wordt gekoppeld.

 

Net als in Australie kun je ook in Nieuw-Zeeland je vakantie combineren met periodes van werk. Daarvoor heb je weer zo’n Working Holiday visum nodig, dat je kan aanvragen via de website van Immigration New Zealand. Met zo’n visum kun je tot twaalf maanden in Nieuw Zeeland rondreizen en werken. Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden: je moet bijvoorbeeld je vlucht terug naar Nederland al geboekt hebben en je paspoort moet nog drie maanden geldig zijn na je vertrek uit Nieuw-Zeeland. Zo’n Working Holiday visum kost 208 dollar, dat is omgerekend ongeveer 127 euro.

 

Hoe lang het verwerken van je aanvraag voor een visum duurt, hangt af van je aanvraag zelf. De immigratiedienst controleert alle informatie die je ze geeft, en als jouw gegevens wat lastiger te controleren zijn kan het dus wat langer duren. Binnen veertien dagen na je aanvraag krijg je informatie over de duur van het hele proces, en als je je aanvraag online hebt gedaan, kun je op de website inloggen en meteen de vooruitgang zien.

 

Thailand

Altijd al een keer naar Thailand gewild? Ook hier geldt de regel dat je geen visum nodig hebt als je dertig dagen of korter in het land wilt doorbrengen. Je paspoort moet dan wel nog zes maanden geldig zijn bij aankomst in Thailand. Wil je langer blijven dan dertig dagen? Dan heb je wel een visum nodig.

 

Afhankelijk van je plannen zijn er verschillende soorten visa die je kunt aanvragen. Een toeristenvisum waarmee je 60 dagen aan één stuk van dit prachtige land kunt genieten kost bijvoorbeeld dertig euro, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Wat je ook in Thailand wilt doen, er is altijd een geschikt visum! Het verwerken van je aanvraag duurt maar twee werkdagen, dus het wordt snel voor je geregeld.

 

Helaas kun je een toeristenvisum voor Thailand niet online aanvragen. Voorheen kon je het nog wel per aangetekende post doen, maar ook dat is tegenwoordig niet meer mogelijk. Om een visum te krijgen moet je naar het Thaise Consulaat, dat gevestigd is aan de Herengracht in Amsterdam. Op de website van het Thaise consulaat vind je een handig overzicht van de documenten die je mee moet nemen. Je kunt je paspoort met visum wel terug laten sturen per post, wat wel handig is als je niet in de buurt van onze hoofdstad woont.

 

Vietnam

Ook Vietnam is een populaire vakantiebestemming, en terecht! Het aanvragen van een visum om dit prachtige land te bezoeken is helemaal niet moeilijk. Er zijn vier verschillende soorten visa voor toeristen. Je kunt tot dertig of zestig dagen blijven, en voor beide opties kun je een single entry of een multiple entry visum aanvragen. Als je alleen Phu Quoc wilt bezoeken, en van plan bent er niet langer dan dertig dagen te blijven, hoef je zelfs helemaal geen visum aan te vragen.

 

Het aanvragen van een visum kan op verschillende manieren. Je kunt ervoor kiezen je visum op het vliegveld in Vietnam zelf op te halen. Dit kan alleen als je landt op het vliegveld van Hanoi, Ho Chi Minh stad, of Danang. Je moet dan wel van tevoren online een aanvraag doen voor een goedkeuringsbewijs, dat je nodig hebt om je visum te krijgen. Als je het visum op deze manier regelt is het vaak goedkoper, maar het kan gebeuren dat je op het vliegveld lang moet wachten, en daar heb je na zo’n lange reis misschien geen zin in.

 

De tweede en naar mijn mening betere optie is een online visumaanvraag. Die kun je doen via de prettige, overzichtelijke website van Vietnam Visa Online. De prijzen van de visa variëren van 17,50 tot 62 euro, en het verwerken van je aanvraag duurt maar twee werkdagen.

 

Ik hoop dat ik het aanvragen van een visum een beetje overzichtelijker hebt gemaakt.

 

bron: http://weblog.zoover.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.