Blog
Geplaatst op vrijdag 18 maart 2016 @ 00:14 door Travelboy , 1180 keer bekeken
Bij de term ‘ecotoerisme’ denk je vast aan wollen sokken in sandalen en een modderige camping zonder douches. Tijden zijn veranderd. Duurzaam reizen is niet meer alleen weggelegd voor hippies en bomenknuffelaars. Jij en ik kunnen het ook. En weet je wat; het is niet saai, het is niet duur en het is al helemaal niet moeilijk! Sterker nog, als je eenmaal op bestemming bent is het zelfs makkelijk om groen te reizen.
Bij duurzaam reizen denk je misschien meteen aan het milieu en het minimaliseren van de impact van jouw reis op de natuur. Je reist bijvoorbeeld met het openbaar vervoer in plaats van met een gehuurde auto. Goed bezig! Maar duurzaam reizen is veel meer dan dat. Het gaat ook over de mensen, cultuur en economie van de plek die je bezoekt. Vraag je je bijvoorbeeld wel eens af wie er nou eigenlijk profiteert van jouw euro’s? Duurzaam reizen betekent dat je stilstaat bij de gevolgen van jouw reis en keuzes maakt die bijdragen aan het behoud van de natuur en de ontwikkeling van de lokale gemeenschap en economie, zodat je over tien jaar nog eens terug kunt komen om te genieten van een prachtige vakantie.
Voor mij betekent duurzaam reizen dat ik een positieve bijdrage lever aan de plek die ik bezoek. Op die manier profiteer ik niet alleen van een bijzondere ervaring, maar doe ik ook wat terug voor de mensen die mij, waar ook ter wereld, steeds weer met open armen ontvangen.
Ik zei het eerder al; duurzaam reizen is niet moeilijk. Of beter gezegd, je kunt het zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt. Om je op weg te helpen deel ik een paar handige tips die je mee kunt nemen op je volgende reis.
Vliegreis compenseren
Vliegen is misschien wel het meest vervuilende deel van je reis. We weten allemaal dat een vliegtuig ontzettend veel CO2 uitstoot. Kun je dan niet meer vliegen als je duurzaam wilt reizen? Dat zou weer grote, negatieve gevolgen hebben voor de mensen op verre bestemmingen die afhankelijk zijn van toerisme.
Je kunt de uitstoot van je vliegreis wel compenseren met Greenseat. Bij het boeken van een vlucht kun je aangeven dat je jouw reis wilt compenseren. Greenseat berekent dan hoeveel CO2 uitstoot jouw vlucht veroorzaakt, koppelt daar een bedrag aan en investeert dat in projecten die CO2 uitstoot in ontwikkelingslanden verminderen. Mijn aanstaande retourvlucht naar Peru kan ik compenseren voor € 17,-.
Boek bij een duurzame organisatie
Voor wie het fijn vindt om alles uit handen te geven zijn er genoeg reisorganisaties in Nederland die zich specialiseren in duurzaam reizen. Onlangs maakte ik kennis met Fair2.travel. Zij organiseren onder andere reizen naar arme landen die niet zo bekend zijn, maar die de opbrengsten van toerisme wel hard nodig hebben. Binnenkort mag ik op reis met Riksja Travel. Deze organisatie kiest bijvoorbeeld voor kleinschalige accommodaties waarvan ze zeker weten dat de werkgevers goed voor hun personeel zorgen. Andere voorbeelden van duurzame reisbureaus zijn Sawadee Reizen, Footprint Travel en Koning Aap.
Kies een ethische bestemming
Als je toch nog niet zeker weet waar je naartoe wilt, kies dan voor een reis naar één van de locaties op de lijst van ethische reisbestemmingen. Deze onafhankelijke organisatie beoordeelt ontwikkelingslanden op punten als natuurbescherming en het maatschappelijk welzijn en de rechten van de mensen en dieren. Dit jaar staat het Afrikaanse eiland Kaapverdië op nummer één. Gaaf!
Kies een bestemming die jou nodig heeft
Staat er voor jou niks tussen op het lijstjes van ethische bestemmingen, of ben je stiekem veel avontuurlijker ingesteld? Kies dan voor een bestemming die staat te springen om toeristen.
In Nepal is eenvijfde van de mensen afhankelijk van toerisme. Maar na de aardbeving gaan nog maar weinig reizigers die kant op. Als je nu gaat help je de Nepalezen enorm. Nog wat avontuurlijker zijn bestemmingen als Egypte, sommige delen van Turkije of wat dacht je van Afghanistan?
Kies een groen hotel
Er zijn steeds meer hippe, moderne en mooie hotels die, naast alle gemakken en luxe, ook nog eens duurzaam zijn. Bijvoorbeeld door milieuvriendelijke doucheproducten aan te bieden, fairtrade koffie te schenken en niet elke dag de handdoeken te verwisselen. Zalamera in Valencia, waar ik afgelopen najaar verbleef, is een mooi voorbeeld daarvan. Book Different maakt het je wel heel makkelijk. Dat is een bookingsite met duurzame hotels over de hele wereld.
Doe vrijwilligerswerk, maar weet wel waar!
Vrijwilligerswerk in het buitenland is de perfecte manier om kennis te maken met locals, op te gaan in de cultuur en iets bij te dragen aan de gemeenschap. Maar er is ook een gevaar. Vrijwilligerswerk is zo populair geworden dat het booming business is. In sommige arme landen is vrijwilligerswerk in weeshuizen zo lucratief dat kinderen bij hun ouders worden weggehaald om weeshuizen te vullen, zodat ‘rijke’ Westerse vrijwilligers er kunnen werken. Vraag je dus altijd af waar jouw geld precies naartoe gaat, waarom het werk niet door locals gedaan kan worden en of jij wel de juiste persoon bent om het werk te doen.
Begin dit jaar werkte ik als vrijwilliger voor Stichting Bootvluchteling in Athene. Hier lees je hoe ik daarop terugkijk.
Weet wat je eet en eet het lokaal
McDonalds en Starbucks heb je in Nederland ook en bovendien profiteert de lokale bevolking er amper van als je daar je geld uitgeeft. Het is veel leuker èn beter om te eten en te drinken bij een lokaal restaurant of op de markt.
Bedenk dan ook wàt je eet. Het is heel spannend om een keer haaienvinnensoep te proeven. Maar wist je dat de vin wordt afgesneden als de haai nog leeft. De haai wordt daarna teruggegooid in zee waar hij langzaam doodgaat. Dat scheelt weer ruimte aan boord van de vissersboot. Bovendien worden door de vangst heel veel haaiensoorten met uitsterven bedreigd. Als je dat weet smaakt de soep ineens een stuk minder lekker.
Openbaar vervoer is veel leuker
Een auto of brommer huren is wel zo makkelijk. Maar reizen met het openbaar vervoer is niet alleen veel goedkoper en beter voor het milieu, het is ook nog eens veel leuker! In India kwam een vrouw naast me zitten in de bus. Ze droeg haar baby op haar eigen schoot en zette haar kip op mijn benen. Pok! Pok! Heel gezellig. Op Sint-Maarten reisde ik voor Expedia een heel rondje over het eiland met het openbaar vervoer. De locals vertelden dat ze nog nooit een toerist met de bus hadden zien reizen. Die rit heeft mij meer over het eiland geleerd dan welke reisgids dan ook.
Flesjes water en ander afval
Het is onvermijdelijk dat je op een verre (zonnige) bestemming regelmatig een flesje water koopt. Ik probeer mijn flesje zo vaak mogelijk te hergebruiken. Als dat simpelweg niet kan omdat het kraanwater bijvoorbeeld onveilig is, zorg er dan voor dat je flesje gerecycled wordt of op z’n minst bij het afval terecht komt. Dat geldt natuurlijk voor al je afval op reis. De meeste landen hebben niet zo’n fantastisch afvalsysteem als wij hier in Nederland. En flesje in de bosjes in India ligt daar over tien jaar nog, of wordt opgegeten door een koe.
Denk aan de dieren
Over de hele wereld zijn allerlei spannende activiteiten te doen met dieren. Maar bij sommige organisaties is geld verdienen veel belangrijker dan het welzijn van de dieren.
Een ritje op een olifant is inmiddels not-done, maar kooiduiken met haaien in Zuid-Afrika is nog steeds razend populair. Zo populair dat alleen al in Gansbaai dertig duiken per dag worden gemaakt. Daarbij wordt een mix van bloed, vlees en vis in het water gegooid om de haaien te lokken en agressief te maken. Haaien zijn van nature heel timide en wie vaker heeft gedoken weet dat een haai mensen met rust laat. De onnatuurlijke situatie die tientallen keren per dag wordt herhaald is niet alleen heel stressvol, het leert de haai ook dat mensen prooien zijn.
Ik besteed tijdens mijn reizen ook geen aandacht aan slangenbezweerder, dansende beren en aapjes die kunstjes doen. Hoe minder aandacht, hoe minder reden om het nog te blijven doen.
Ik hoor wel een mensen zeggen “ach, wat maakt het uit als ik geen schildpad eet terwijl anderen het wel blijven doen.” Ik ben er echt van overtuigd dat een betere reis – en uiteindelijk een betere wereld – begint bij jezelf. Je kunt niemand anders veranderen dan jezelf en hopelijk inspireer je de mensen om je heen om mee te veranderen. Kijk maar naar Thailand. Vijf jaar geleden stond een ritje op de rug van een olifant in Thailand nog hoog op ieders bucketlist. Nu kun je beter onderduiken als je een foto van jezelf op een olifant op Facebook zet.
Voorop staat dat een reis een bijzondere en waardevolle ervaring moet zijn. En als je onderweg af en toe eens aan mijn tips denkt, geloof ik dat we samen een groot verschil kunnen maken!
bron: www.alldayeverydaisy.com
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.