Blog
Geplaatst op vrijdag 16 september 2016 @ 01:35 door Travelboy , 1208 keer bekeken
Als reiziger wil je graag op een verantwoorde manier de wereld ontdekken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld zaken als de lokale bevolking ondersteunen, het milieu minder belasten en geen dieronvriendelijke tourtjes maken. Ook het begrip Fair Trade heeft zijn intrede in de reiswereld gedaan. Klinkt veelbelovend, maar wat is dat nou precies?
Op eerlijke handel hebben we allemaal niets tegen. Al helemaal niet als het om onze favoriete bezigheid reizen gaat. We kennen natuurlijk allemaal de koffie van Max Havelaar, de Chocolade van Tony Chocolonely, of de mooie producten uit de wereldwinkels. Allemaal bestempeld met een keurmerk wat de koper een extra goed gevoel geeft. Je doet namelijk goed en helpt er mensen in arme landen mee.
De afgelopen tijd zien we naast ecologisch reizen ook Fair Trade Travel opduiken. Nieuwsgierig naar alles wat met reizen te maken heeft, zijn we op zoek gegaan naar het hoe en wat van Fair Trade Travel. We kwamen o.a. uit bij de Nederlandse reisorganisatie Footprint Travel, welke sinds juni 2016 gecertificeerd is om Fair Trade Holidays in Afrika aan te bieden. We stelden Paulien van der Geest, mede-oprichter van Footprint Travel een aantal vragen over deze nieuwe reistrend.
In landen waar de verschillen tussen rijk en arm groot zijn, is het soms best confronterend om als ‘rijke’ westerse toerist rond te lopen. Het is dan heel fijn om te weten dat jij met de keuzes die je maakt, je steentje bijdraagt aan een eerlijke wereld. Door voor Fair Trade reizen te kiezen weet je dat je een positieve bijdrage levert aan het leven van de lokale mensen en de natuur. Maar kies vooral óók voor een Fair Trade reis omdat het je een bijzondere en authentieke vakantie oplevert! Je slaapt in Zuid-Afrika bijvoorbeeld in de stijl van de Venda stammen, of in een authentieke safari lodge omringt met kaarsjes, lantaarntjes en kampvuren (oke, en de broodnodige zonnepanelen om de batterijen van je camera op te laden). Je geniet van een heerlijk farmstyle diner uit eigen biologische moestuin en gaat op wandelsafari op zoek naar neushoorns. Je maakt met een lokale gids de mooiste wandelingen in de Drakensbergen vanuit de hoogst gelegen berglodge van Zuid-Afrika met adembenemend mooie uitzichten. Wat ik maar wil zeggen: een Fair Trade vakantie is niet alleen beter voor hén (de lokale bevolking), maar ook voor jou!
Dat is zeker niet het geval. Het aanbod varieert van een Fair Trade Backpacker Guesthouse tot een luxe safari lodge. Bij Fair Trade toerisme betaal je een eerlijke prijs. Hiermee krijgen de lokale mensen een eerlijk inkomen, waarbij de lonen van schoonmaker tot manager niet te ver uit elkaar liggen. Ook krijgen de mensen de kans om een opleiding te volgen. Hierdoor kunnen zij zich op werken naar een steeds betere baan en ontstaat er een betere toekomst voor hun gezin. Daarnaast worden er ook sociale projecten, zoals scholen, of natuurprojecten zoals neushoornbescherming, door ondersteund. Het kan ook zijn dat de lokale bevolking zelf eigenaar is van de locatie en het hele dorp kan meebeslissen over de toekomst. Wat mij verder opvalt, is dat deze accommodaties heel veel oog voor detail hebben. Alles klopt op zo’n plek. Ik kan daar ontzettend van genieten! Alles bij elkaar wordt het daardoor een bijzondere en waardevolle ervaring, die zich moeilijk in euro’s laat uitdrukken!
Helaas kun je nog niet overal gebruik maken van een Fair Trade accommodatie. Ook is het de ene keer een eenvoudig guesthouse voor backpackers en de andere keer een luxe lodge, die zich richten op verschillende type reizigers waardoor het niet binnen één reis past. Om die reden heeft FTT gekozen voor de oplossing dat 50% van de overnachtingen voldoende is voor een Fair Trade Holiday. Slim, want het belangrijkste is natuurlijk om de accommodaties die alle extra inspanningen leveren om Fair Trade te zijn, beloont worden met meer bezoekers. Dan hebben ze bestaansrecht, kunnen ze groeien en zullen er steeds meer Fair Trade accommodaties bij komen. Naast accommodaties zijn er ook Fair Trade excursies, waardoor je je reis verder Fair Trade kunt maken.
Tegenwoordig is het hip om te roepen dat je duurzaam en maatschappelijk verantwoord bezig bent. Maar hoe weet je als consument wat nu werkelijk goed is? Daarvoor kun je kijken naar keurmerken. Het eerste Fair Trade keurmerk op gebied van toerisme is ontstaan in Zuid-Afrika en heet Fair Trade Tourism (FTT). Een accommodatie of excursie aanbieder die voldoet aan maar liefst 200 eisen op gebied van natuur, milieu, arbeidsomstandigheden en mensenrechten krijgt het keurmerk Fair Trade Tourism (FTT). Maar net zoals het Tony Chocolonely nog niet lukt om 100% slaafvrije chocolade te maken, lukt het FTT nog niet om 100% Fair Trade reizen te maken. Wel zijn zowel Tony Chocolonely als FTT op de goede weg! Als van een reis ten minste 50% van de overnachtingen bestaat uit Fair Trade gecertificeerde overnachtingen, is het een Fair Trade reis, of zoals FTT dat noemt: een Fair Trade Holiday. Alleen reisorganisaties die ‘Fair Trade Tourism Approved’ zijn door FTT, mogen deze Fair Trade Holidays samenstellen en verkopen. Footprint Travel Zuid-Afrika is sinds juli 2016 als een van de weinige reisorganisaties in Nederland Fair Trade Tourism Approved. Je kunt zo’n reis herkennen aan het Fair Trade logo.
Al met al kunnen we concluderen dat net als bij andere gelabelde producten, Fair Trade Tourisme een win win situatie is. Fair Trade reizen zal vaak, net als duurzaam reizen en het verblijven in eco hotels, bestempeld worden als duur of exclusief, maar in veel gevallen is dit niet de werkelijkheid. Wie wil er nou niet bijdragen aan een betere wereld? De achterliggende gedachte, zoals eerlijke lonen, duurzaam reizen en natuurbehoud staat absoluut voorop. Mocht het dan iets meer kosten, of een minder luxe onderkomen hebben dan bij een vergelijkbare niet Fair Trade reis, dan hebben wij dat er in ieder geval graag voor over!
Lees ook ons inspirerende interview met Paulien van der Geest en check hier en hier enkele voorbeelden van Fair Trade Toerisme. Copyright beeldmateriaal: Footprint Travel & Umlani Bushcamp.
bron: www.traveljunks.nl
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.